Το Λασίθι και η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας ζουν από προχθές τις πιο σκοτεινές στιγμές τους. Η πύρινη λαίλαπα, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, έκανε στάχτη τουλάχιστον 12.000 στρέμματα γης, αφήνοντας πίσω της ένα τοπίο καμένης γης και ακατανόητης καταστροφής.
Ό,τι έμοιαζε ανέγγιχτο και πανέμορφο μέχρι προχθές, τώρα είναι στάχτη και ερείπια. Η αίσθηση του ανυπολόγιστου πόνου πλανάται στον αέρα, μαζί με τους καπνούς, που δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η τεράστια φωτιά και η οικολογική καταστροφή που την συνοδεύει, κατέστρεψαν κάθε ίχνος ζωής και ελπίδας στο πέρασμά τους.
Στα μέτωπα που μάχονταν οι πυροσβέστες, στο πεδίο της φωτιάς, τα νούμερα αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής. Σπίτια, καλλιέργειες, περιουσίες, ζώα – όλα έχουν γίνει στάχτη και αέρας. Η φρίκη εξαπλωνόταν όσο οι ώρες περνούσαν. Μαζί τους η αγωνία και ο φόβος που κυριαρχούσαν σε κάθε γωνιά της περιοχής.
Η τεράστια φωτιά της Ιεράπετρας δεν ήταν απλώς μια καταστροφή… Ήταν ο ίδιος ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι δυνάμεις όλων των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, έδειχναν ανήμπορες, ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος της πύρινης λαίλαπας.
Κι ενώ φαίνονταν σημάδια ελπίδας χθες το μεσημέρι, ξαφνικά ο συναγερμός ήχησε και πάλι, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης. Μια επικίνδυνη αναζωπύρωση έθεσε και πάλι την κατάσταση εκτός ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των Φερμών.
Ο οικισμός εκκενώθηκε εκ νέου, όπως επίσης και η Κακιά Σκάλα, λόγω της πυρκαγιάς που πλησίαζε επικίνδυνα σπίτια και περιουσίες.
Νέο μήνυμα από το 112 καλούσε επίσης για απομάκρυνση από τις περιοχές. Ζητείτο να ακολουθούνται οι οδηγίες των πυροσβεστών και κανείς να μην παραμένει εκεί.
Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, η ελπίδα αναπτερώθηκε και πάλι, όμως, κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με βεβαιότητα, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν ήταν στο «χέρι» των επίγειων ή των εναέριων δυνάμεων να υπάρξει μια σταθερή κατάσταση. Οι καιρικές συνθήκες όριζαν την τύχη της περιοχής. «Έχουμε σποραδικές αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια με το βράδυ (σ.σ. της Τετάρτης), αλλά ποιος μπορεί να πει ότι η εικόνα θα παραμείνει έτσι και θα βελτιωθεί; Κανείς», σχολίασε πυροσβέστης από το σημείο της φωτιάς.
Στην πρωτοφανή κινητοποίηση μετείχαν 234 πυροσβέστες από όλο το νησί. Περίπου 110 δασοπυροσβέστες από την Κρήτη και άλλες ΕΜΟΔΕ, δεκάδες οχήματα, βυτιοφόρα κ.ά. Μάλιστα, και χθες ζητήθηκαν και ήρθαν ενισχύσεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε μηχανήματα από την Αθήνα, στοιχείο που απεικονίζει την δυσκολία στο να λάβει τέλος αυτή η κόλαση.
«Δεν θυμόμαστε κάτι τέτοιο»
Κανείς από τους παλιούς, αλλά και από τους σημερινούς πολύπειρους πυροσβέστες της Κρήτης, δεν θυμάται μία τέτοια κόλαση φωτιάς που να έκαψε πανέμορφα τοπία, σπίτια και περιουσίες στο πέρασμά της…
Λίγες μόνο ώρες ήταν αρκετές για να μετατραπεί ένα ειδυλλιακό μέρος, με χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, σε κρανίου τόπος. Αρχικά, τρία μέτωπα της φωτιάς σε οχτώ χιλιόμετρα μιας πύρινης κόλασης σκόρπησαν την απόγνωση σε μόνιμους κατοίκους, την ανησυχία στους τουρίστες, αλλά και τον φόβο σε όσους βρίσκονταν τις δύσκολες αυτές ώρες στον ανατολικότερο νομό του νησιού, που δοκιμάστηκε πρωτόγνωρα.
Φέρμα, Αχλιά, Σχοινοκάψαλα και οι γύρω γραφικοί οικισμοί. Εκεί γράφτηκε η τραγωδία που έκαψε μια τεράστια, όσο τεράστια ήταν και η πύρινη λαίλαπα.
Η εικόνα αποκαρδιωτική και οι περιγραφές σοκαριστικές. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, στην προσπάθειά τους να σώσουν οτιδήποτε που σώζεται, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, άλλοι πάλι, που προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους, τραυματίστηκαν ελαφρά και αποσβολωμένοι χιλιάδες τουρίστες που θέλησαν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα της περιοχής, θα έχουν για χρόνια να διηγούνται τις στιγμές που έγιναν και οι ίδιοι κοινωνοί.
Τουλάχιστον 10 εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας. Η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου, χθες το πρωί, από εχθρός έγινε σύμμαχος. Οι φλόγες έστρεψαν την προσοχή τους προς τα ήδη καμένα και η κατάσταση από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, βελτιώθηκε, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, βλέποντας κανείς, τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς.
Στο ίδιο εφιαλτικό σκηνικό να προστεθεί και το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Μάλιστα, όπως περιγράφεται, το βράδυ της Τετάρτης, με τα υπάρχοντα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, η νύχτα έμοιαζε με σούρουπο, από τις φλόγες που κυριαρχούσαν παντού.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που ξεπερνούσαν και τα 10 μποφόρ, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Και σε αυτό το όλο σκηνικό, ο κίνδυνος να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, σε μια πιθανή απρόβλεπτη αλλαγή της φοράς του ανέμου.
Το συντονιστικό της Π.Υ Κρήτης έκανε λόγο για περισσότερους από 250 πυροσβέστες για την γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται, με σκοπό η καταστροφή να μην είναι ολική. Δεκάδες δασοπυροσβέστες ήρθαν από την Αττική, μαζί με τον υπαρχηγό του Π.Σ, ξημερώματα της χθεσινής ημέρας, με C130 που αναχώρησε από την Ελευσίνα. Εκτός από τους εκατοντάδες πυροσβέστες, τα εναέρια μέσα, τους πολλούς εθελοντές, στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται συγκαταλέγονται, υδροφόρες, γκρέιντερ και ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο και αποτελεσματικό.
«Είναι άγνωστος ο αριθμός των καμένων σπιτιών και περιουσιών», λένε κάτοικοι που μας μίλησαν και επιβεβαιώνει με τις δηλώσεις του στα μέσα ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης. Άλλωστε, τα οχτώ χιλιόμετρα του πύρινου μετώπου που υπήρχε δεν ήταν λίγο πράγμα.
Το κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που ενεργοποιήθηκε προχθές με εντολή του Αρχηγείου, δεν μπορεί ακόμα να έχει εικόνα για το πώς ξεκίνησαν όλα. Πώς ξεκίνησε η φωτιά, που εξαπλώθηκε με τη βοήθεια του αέρα, σε χρόνο που ξάφνιασε ακόμα και τα πιο έμπειρα στελέχη του Σώματος; Οι απαντήσεις θα δοθούν σε δεύτερο χρόνο, όταν η φωτιά σβήσει, γρήγορα, όπως όλοι εύχονται, και πέσουν οι θερμοκρασίες και πιάσουν δουλειά οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Π.Σ.