ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ιεράπετρα: Σε θέσεις μάχης για τις κατεδαφίσεις

-Πάνε οι μπουλντόζες για τα τελεσίδικα πρωτόκολλα

Την ίδια ώρα που ετοιμάζονται οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσουν στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών καφέ και εστίασης στην Ιεράπετρα βρίσκονται σε θέση μάχης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο την εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις με τη συνδρομή και της αστυνομίας εάν χρειαστεί, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν να καταστραφούν οι υποδομές τους.

Όπως προκύπτει, όλες οι δικαστικές προσφυγές που έγιναν από ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης κατέπεσαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον κανένας φραγμός για την εκτέλεση της διαδικασίας που ο νόμος προβλέπει. Σύμφωνα με τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο να ανακοπεί η προσπάθεια της κατεδάφισης, που θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους.

Είτε με μια δικαστική απόφαση, είτε με την απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου να αποσύρει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει και κανένα εμπόδιο για την εφαρμογή των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης.

Όπως είναι γνωστό έχει γίνει προσπάθεια από τους αυτοδιοικητικούς, για να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη των αυθαίρετων κατασκευών μέσα από μια διαδικασία ανάπλασης, που όμως δεν είναι εύκολο να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσει αφού δεν υπάρχει πεδίο νομικής αποδοχής της καταπάτησης του αιγιαλού και της παραλίας αφού προσκρούει ευθέως στο νομοθετικό πλαίσιο του τόπου μας.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν την επιχείρηση απευθύνοντας κάλεσμα στις 10 το πρωί στο Φρούριο Καλέ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η μαζική συμμετοχή  είναι η τελευταία ελπίδα για να αποφευχθούν οι κατεδαφίσεις, που θα ήταν καταστροφικές για τα εισοδήματά τους, ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης Ιεράπετρας αναφέρουν τα εξής:  «Όπως είναι πλέον γνωστό, η τελευταία ελπίδα για την μη κατεδάφιση των κατασκευών της παραλίας έχει πλέον σβήσει.

Τα ένδικα μέσα, στα οποία με προτροπή όλων κατέφυγαν οι συνάδελφοι επαγγελματίες, δεν έτυχαν της αντιμετώπισης που όλοι αναμέναμε.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ο εργολάβος να έρθει αύριο Τρίτη στη πόλη μας προκειμένου να εκτελέσει το έργο που του έχει ανατεθεί.

Καλούμε λοιπόν όλο το κόσμο να δώσει δυναμικό και μαζικό “παρών” ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και αποτροπής της ενέργειας.

Μια ενέργεια που με βεβαιότητα θα αποβεί καταστροφική για όλη την τοπική κοινωνία».