Το κοινωνικό έργο σε μία από τις ύψιστες μορφές του παίρνει σάρκα και οστά.
Τα Ιδρύματα Α. και Μ. Καλοκαιρινού, στη Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, συνεχίζουν ακούραστα τους αγώνες σχεδόν ενός αιώνα για εκείνους που έχουν πληγεί οικονομικά.
Εκεί βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και προσφέρουν με τον πιο όμορφο τρόπο ένα χέρι βοηθείας σε εκατοντάδες ανθρώπους από το Ηράκλειο που το έχουν ανάγκη.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού -για υποβολή αιτήσεων ένταξης στις δομές έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου από τις 9:00-16:00.
Καθημερινές εκδηλώσεις στον Κοινωνικό χώρο, όπως εκθέσεις και βραδιές μουσικής, εθελοντές καθηγητές και σεμινάρια αυτό-βελτίωσης, είναι κάποιες από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ίδρυμα.
Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, συνεχίζοντας το έργο των προγόνων του, δήλωσε πως αντιμετωπίζει το ζήτημα ως μία αποστολή, “ένας στόχος που έχουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των οικογενειών που εξυπηρετούμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Θέλουμε να κρατήσουμε τον Κοινωνικό χώρο ενεργό, γιατί συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση”.
Το κλειδί όπως αναφέρει είναι “να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους σαν να έχουν αξία από μόνοι τους” δίχως ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα.
Συγχρόνως τόνισε την τεράστια συμβολή του Σταύρου Αρναουτάκη που είναι πρόεδρος στο ίδρυμα, αλλά και την εξαιρετική και παραγωγική συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.
Ο κ. Ισίδωρος Δετοράκης, διευθυντής του ιδρύματος, τόνισε χαρακτηριστικά πως το “μεγάλο πρόβλημα των ιδρυμάτων είναι η φορολογία τα 3 τελευταία χρόνια αλλά τα νούμερα των αστέγων παραμένουν σταθερά”, όπως ανέφερε ο ίδιος”.
Θεματοφύλακες του έργου του ιδρύματος
Η κ. Αντωνία Αραβαντινού, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μίλησε τόσο με νούμερα όσο και με πράξεις.
Η δομή του Παντοπωλείου προσφέρει από τρόφιμα και σχολικά είδη μέχρι προιόντα ένδυσης και εξυπηρετεί μηνιαίως πάνω από 700 άτομα, εκ των οποίων το 75% είναι Έλληνες, ενώ πάνω από 250 είναι παιδιά. Κάποιοι από αυτούς έχουν βασικές ελλείψεις στο σπίτι σε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
Όπως αναφέρει “στόχος είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα” φέρνοντας σαν παράδειγμα τον εθελοντισμό, “υπάρχουν εθελοντές λογιστές οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν δωρεάν τις φορολογικές δηλώσεις, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα”.
Ο συνάδελφός της κ. Διονύσης Κοκκώνης, υπεύθυνος του Κοινωνικού Χώρου, τονίζει πως “στην ουσία το κάλεσμα δεν είναι για να αυξήσουμε τα νούμερα, αλλά να έρθουν καινούργιοι, οι λεγόμενοι ανακυκλούμενοι εξυπηρετούμενοι”.
“Πολλές φορές η εικόνα ξεγελάει” λέει η κ. Πολυξένη Βελόγλου, που είναι η υπεύθυνη του συσσιτίου. “Κάνουμε επισκέψεις σε σπίτια και βλέπουμε πραγματικά σε τι κατάσταση βρίσκονται. Υπάρχουν πολλοί που ντρέπονται.
Τις περισσότερες φορές δέχονται να γίνει επίσκεψη στο σπίτι τους”, με τον κ. Κοκκώνη να συμπληρώνει ότι “πρέπει να ξέρει το κοινό ότι τα τρόφιμα πάνε όντως σε αυτούς που το έχουν ανάγκη”.
Πρόκειται για σπίτια με άδεια ντουλάπια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα είναι μόνο εκείνα που τους παρέχονται από το Παντοπωλείο. Γονείς που δεν έχουν κρεβάτι για να κοιμηθεί το παιδί τους ή ρούχα να το ντύσουν, πόσο μάλλον για να του πάρουν ένα πακέτο καραμέλες.
Μια κοινωνική προσπάθεια που έχει “θρέψει” γερές ρίζες με ανθρώπους που προσπαθούν για έναν καλύτερο κόσμο.