Ίδρυσαν ενεργειακή κοινότητα στη Δαμάστα – Τα επόμενα βήματα

Mε πολλές φιλοδοξίες ξεκινά την πορεία της νέα ενεργειακή κοινότητα στη Δαμάστα, αφού μετά από ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 16 Αυγούστου 2025 πραγματοποιήθηκε εξασφαλίστηκε η απαραίτητη εκ του νόμου συμμετοχή των 30 μελών –εταίρων και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες.

Πρόκειται για την ίδρυση της «Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας Δαμάστας Μαλεβιζίου», που μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες  θα ξεκινήσει τις ενέργειες για την εύρεση του χώρου και την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταικού, η λειτουργία του οποίου θα έχει ως στόχο την μείωση της δαπάνης από την κατανάλωση ρεύματος για τα μέλη της κοινότητας ως και τον μηδενισμό της ή σε μελλοντική φάση ακόμα και την αποκόμιση κερδών από επόμενες ενέργειες της κοινότητας.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Σαρρής: «Η Ενεργειακή Κοινότητα Δαμάστας στοχεύει να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής δημοκρατίας και συνεργασίας για όλη την τοπική κοινωνία. Μια προσπάθεια από την κοινωνία, για την κοινωνία».

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, με μαζική συμμετοχή κατοίκων και φίλων της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε το ιδρυτικό καταστατικό, το οποίο υπέγραψαν περισσότερα από 30 μέλη, όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διασφαλίζοντας την επίσημη σύσταση της Κοινότητας.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:

  • Την καταχώριση του καταστατικού στο ΓΕΜΗ
  • Την απόδοση ΑΦΜ και τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού
  • Την πραγματοποίηση της 1ης Γενικής Συνέλευσης και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πρώτων δράσεων της Κοινότητας