ΠΕΠΑΓΝΗ

Η στάση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ που συστηματικά αγνοεί την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και παίρνει μόνη της αποφάσεις, χωρίς να δίνει εξηγήσεις,  επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στην  έκτακτη συνέλευση του Τμήματος, που συγκάλεσε ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης, με  θέματα που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στην ιατρική κοινότητα.

Αφορούν στην Αναισθησιολογική Κλινική, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, αλλά και στην απόφαση  να κρατήσει για 2 χρόνια «στο συρτάρι του» απόφαση για την δημιουργία Πανεπιστημιακής κλινικής επείγουσας ιατρικής.

Το πρώτο σχετίζεται με την γνωστή απόφαση του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών νοσούντων με κοροναϊό αναισθησιολόγων ο οποίος τους υπέβαλε σε rapid test «με εντολή του διοικητή» όπως τους είπε.

Το δεύτερο αφορά στην αιφνιδιαστική  «καρατόμηση» του μέχρι πριν λίγες ημέρες διευθυντή του ΤΕΠ αναπλ. καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Γιώργου Νότα και την τοποθέτηση στην θέση του, του διευθυντή ΕΣΥ, χειρούργου-επειγοντολόγου  Νικόλαου Σμπυράκη.

Μια απόφαση που σύμφωνα με τον κ. Νότα, που έστειλε εξώδικο στον κ.Χαλκιαδάκη, είναι «απολύτως παράνομη».

«Θεωρούμε και τα δυο θέματα πολύ σοβαρά γιατί αφορούν και στην λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Οι πρακτικές που ακολουθούνται  και με τον τρόπο που εφαρμόζονται, προσβάλλουν την προσωπικότητα των γιατρών» δήλωσε στην «Π» ο κ. Κοχιαδάκης.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και συζητήθηκε αναλυτικά στην συνέλευση.

Στο «συρτάρι» η πρόταση για πανεπιστημιακή κλινική

Ενώ εδώ και 2 χρόνια υπάρχει   απόφαση της ιατρικής σχολής και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου  αλλά και σχετικό ΦΕΚ για την δημιουργία Πανεπιστημιακής κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ  και  ο διοικητής, χωρίς να δίνει εξηγήσεις, την «κρατάει στο συρτάρι».

Η Ιατρική Σχολή διαμαρτύρεται για όλα αυτά τα ζητήματα που τα θεωρεί μείζονα, καταδικάζει τις ενέργειες του διοικητή και στηρίζει τους γιατρούς.

Ο κοσμήτορας τόνισε ότι μετά το πέρας της έκτακτης συνέλευσης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, θα εκδοθεί ανακοίνωση με τις αποφάσεις της.

Έκτακτη συνέλευση  εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Εν τω μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προκηρύσσει 24ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8 το πρωί στο αμφιθέατρο, για να ληφθούν αποφάσεις, όπως αναφέρεται, απέναντι στον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου.

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων σημειώνει:

“Αναρωτιόμαστε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η διοίκηση. Το σωματείο μας και παλιότερα έχει καταγγείλει ανάρμοστες συμπεριφορές της συγκεκριμένης διοίκησης.

Στα «απαγορευτικά» για δηλώσεις στα ΜΜΕ, στην προσπάθεια φίμωσης εκλεγμένων μελών του σωματείου εργαζομένων και της τριμελούς επιτροπής γιατρών, στην απαξιωτική απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους που τολμούν να διαμαρτυρηθούν, στα συνεχή εντέλλεσθε για μετακινήσεις και ανάκληση κανονικών αδειών, στην αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών τμημάτων, έρχεται να προστεθεί και η προσβλητική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ίδιων των γιατρών εκ μέρους της διοίκησης, με την αποστολή του γιατρού εργασίας σε κατ’ οίκον επισκέψεις σε τρεις αναισθησιολόγους για επιβεβαίωση της νόσησής τους με COVID.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ που επανειλημμένως προσβάλλουν και μειώνουν τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλούν την κοινωνία και τους ασθενείς.

Ζητάμε την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε διοικητή”.

“Το ποτήρι ξεχύλισε”

Σε δήλωση των εκλεγμένων γιατρών με την ΔΗΠΑΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Η απαράδεκτη καταδικαστέα εντολή του διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για επίσκεψη του γιατρού Εργασίας και μιας επισκέπτριας Υγείας σε σπίτια τριών αναισθησιολόγων, προκειμένου να επαληθεύσουν αν νοσούσαν από COVID, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των συναδέλφων προσβάλλει όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, που δίνουν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια τη μάχη κατά της πανδημίας. Στις αυθαιρεσίες της διοίκησης έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη καρατόμηση και αντικατάσταση του διευθυντή ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ”.