Ο εκλιπών καθηγητής Ορέστης Μανούσος
Ο εκλιπών καθηγητής Ορέστης Μανούσος

Η κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής και η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αποχαιρετούν με συλλυπητήριες ανακοίνωσεις τους τον ομότιμο καθηγητή Γαστρεντερολογίας Ορέστη Μανούσο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ο κοσμήτορας του ιατρικού τμήματος αναφέρει:  “Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου  Κρήτης τιμά τον εκλιπόντα ομότιμο καθηγητή Γαστρεντερολογίας Ορέστη Μανούσο.

Ο  Ορέστης Μανούσος, γιος  του ιατρού Νικολάου Μανούσου γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης το 1931. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο του το 1956.  Απέκτησε  την ειδικότητα της Παθολογίας το 1961 και της Γαστρεντερολογίας το 1965. Κατείχε τον ακαδημαϊκό τίτλο  του διδάκτορος Φιλοσοφίας της Οξφόρδης (1964) ενώ διετέλεσε υφηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1973.

Ακολούθησε θητεία μακράς μετεκπαίδευσης στη Γαστρεντερολογία σε γνωστά νοσηλευτικά κέντρα του Εξωτερικού: Οξφόρδη και Columbia, N. Yόρκη.   Διορίστηκε σε μόνιμη θέση Καθηγητή στην  Ιατρική  Σχολή του  Πανεπιστημίου Κρήτης  το 1985 και ανέλαβε τη διεύθυνση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής   το  1977.

Ο Ορέστης Μανούσος ανήκει στην πρώτη γενιά καθηγητών που στελέχωσαν την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Υπήρξε εξαίρετος κλινικός γιατρός με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και καλός πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1998 ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέραν του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων με εστιασμένο ενδιαφέρον στο ιστορικό μυθιστόρημα.

Η Ιατρική Σχολή εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος”.

Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σημειώνει:

“Με ιδιαίτερη θλίψη, αποχαιρετάμε τον δάσκαλο και συνεργάτη Ορέστη Μανούσο. Η πολυσχιδής δραστηριότητα του, ως καθηγητής Γαστρεντερολογίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και ως πολυγραφότατος συγγραφέας για πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν στον τόπο του είναι για πάντα αξιοζήλευτη.

Ιδιαίτερα τα ιατρικά συγγράμματα «Εισαγωγή στην κλινική Ιατρική» και «Κολίτιδες» κοσμούν τη βιβλιοθήκη χιλιάδων ιατρών.

Η παρουσία του από τα πρώτα χρόνια της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήταν καταλυτική για την ενδυνάμωση και ανάδειξη τους. Στυλοβάτης του Νοσοκομείου, μέλος του ΔΣ και ακούραστος επιστήμονας που εφάρμοσε πρωτοποριακά πρωτόκολλα και τεχνικές.

Με τιμή και σεβασμό στη μνήμη του εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του”.