Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη
Η συντονίστρια

Γυρίζει σελίδα η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς αρχίζει να διευρύνεται  η εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης που ήρθε για να μείνει…

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσουν για πρώτη φορά να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής ( Σ.Α), και την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσουν τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) που διαχειρίζονται ένα εξαιρετικά κρίσιμο όγκο δουλειάς σε κατασκευαστικά πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη, η οποία περιγράφει ότι γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΑΚ προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συλλογικά όργανα μέσα από τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια εκτιμά ότι μετά το προσεχές δεκαήμερο θα έχουν ενεργοποιηθεί οι πρώτες τηλεδιασκέψεις των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής που έχουν ένα ευρύ πεδίο ευθύνης θεμάτων που πρέπει να δρομολογηθούν.

Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) που έχουν την ευθύνη της εξέτασης προσφυγών των πολιτών κατά των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης, κατά των πράξεων και παραλείψεων των Υπηρεσιών Δόμησης και ασκούν τις αρμοδιότητες των πρώην Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ).

Η κ. Κοζυράκη εκτιμά ότι η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης ήρθε για να μείνει, με την έννοια ότι ακόμα και μετά τη λήξη της καραντίνας και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί το εμβόλιο αλλά και η αντιική θεραπεία κατά του κοροναϊού, είναι εμφανές ότι ανακύπτουν ζητήματα που δεν θα επιτρέψουν ανοικτές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων.

Αυτό όπως εξηγεί θα εγείρει ζητήματα στην εξέταση των ενδικοφανών υποθέσεων των επιτροπών που λειτουργούσαν σαν δικαστήρια η ευθύνη τους δεν περιορίζεται στην εξέταση φακέλων, αλλά καλούνται να συζητήσουν και με πολίτες, για να παρουσιάσουν τις ενστάσεις τους, και φυσικά να απαντήσει και η άλλη πλευρά.

Σε τέτοιες συνεδριάσεις επιτροπών που αποτελούνται από 8-9 άτομα είναι ένα ερώτημα ποιος πολίτης θα δεχτεί να πάει να καταθέσει. Στη βάση αυτή είναι προφανές ότι η διαδικασία των τηλεδιασκέψεων θα κρατήσει για πολύ καιρό, καθώς τέτοιες συγκλίσεις επιτροπών δεν θα μπορέσουν να γίνουν για πολύ καιρό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγκαστικά θα παγώσουν οι συνεδριάσεις κάποιων επιτροπών που ο θεσμικός τους ρόλος προϋποθέτει φυσική παρουσία πολλών ατόμων, οι οποίες θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν ξανά μόνο εάν επαναλειτουργήσουν σε ένα νέο πλαίσιο.

Για παράδειγμα οι δασικές επιτροπές και συγκεκριμένα οι τεχνικές επιτροπές επίλυσης αντιρρήσεων διαχειρίζονται ενδικοφανείς διαδικασίες που απαιτούν τη φυσική παρουσία πολλών ατόμων και είναι φανερό ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεδιάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζει η κ. Κοζυράκη, ο  νέος τρόπος λειτουργίας των επιτροπών με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά αφήνει μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τη δημόσια διοίκηση. Η δημόσια διοίκηση θα βγει κερδισμένη διότι εξασφαλίζεται μια ταχύτητα μια ευελιξία μια αμεσότητα που δίνει λύση στις αγκυλώσεις που μέχρι σήμερα είχαν καταγραφεί.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη λαίλαπα η δημόσια διοίκηση θα βγει κερδισμένη.