Ο Νίκος “έφυγε” αναπάντεχα στα 28 του χρόνια
Ο Νίκος “έφυγε” αναπάντεχα

Τον Ιούλιο του 2010 ο 28χρονος Νικόλας Κουταλώνης, ένα παιδί γεμάτο χαρά και δίψα για ζωή, έσβησε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων μετά από τροχαίο. Μέσα στον ασύλληπτο πόνο, οι τραγικοί γονείς είχαν τη γενναιότητα ψυχής να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους και να σώσουν άλλες ζωές. Η καρδιά του Νικόλα εδώ και δώδεκα χρόνια χτυπά δυνατά μέσα στον Δημήτρη Μαγγίνα, ο οποίος μάλιστα έγινε πρόσφατα παππούς.

Η μεταμόσχευση έγινε στις 18 Ιουλίου του 2010 και ενώ ο κ. Δημήτρης βρισκόταν ήδη 25 μήνες σε μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Το πολυπόθητο τηλεφώνημα έδωσε δύναμη στον ίδιο και στην οικογένεια του. «Βρέθηκε δότης στα Χανιά». Την ίδια ώρα μία άλλη οικογένεια ζούσε τον πόνο και την συντριβή της πρόωρης και άδικης απώλειας του παλληκαριού της.

Το θέμα αναδεικνύει με δημοσίευμα της η «Καθημερινή»  με αφορμή τη θλιβερή διαπίστωση ότι οι δότες είναι λιγοστοί, την ίδια ώρα που 1.300 βρίσκονται σήμερα στη λίστα για μεταμόσχευση.

Ο κ. Δημήτρης ζει 12 χρόνια  με την καρδιά του... Νίκου

Όπως γράφει η Λίνα Γιάνναρου, για την ιστορία του Νικόλα και του κ. Δημήτρη, «η μεταμόσχευση πήγε καλά, αλλά η αποθεραπεία του Δημήτρη, 62 σήμερα, δεν θα ολοκληρωνόταν αν δεν έβρισκε την οικογένεια του δότη, να πει ένα ευχαριστώ, όσο λίγο κι αν αυτό ακουγόταν. Ως γνωστόν, όμως, οι σχετικές πληροφορίες είναι απόρρητες. Ήταν  από καθαρή τύχη, καιρό μετά, όταν, σε μια εκπομπή στην τηλεόραση με θέμα τη δωρεά οργάνων, είδε έναν μαυροντυμένο Κρητικό.

Η καρδιά του χτύπησε δυνατά. Έβαλε κάτω τις ημερομηνίες, σιγουρεύτηκε. Έψαξε, βρήκε τα τηλέφωνα, κάλεσε τον αριθμό. «Έχω την καρδιά του γιου σας», ήθελε να πει, μα αντί για λέξεις βγήκαν μόνο δάκρυα. Λες και περίμενε αυτό το τηλεφώνημα, ο κ. Γιώργος Κουταλώνης είπε μόνο «άσε, κατάλαβα» και άφησε κι αυτός τη συγκίνηση να τον πλημμυρίσει.

Έκτοτε, ανάμεσα στους δύο άνδρες αναπτύχθηκε ένα ξεχωριστό δέσιμο, από αυτά που γεννάει η βαθιά ευγνωμοσύνη. Η οικογένεια του ενός έγινε οικογένεια του άλλου, το σπίτι του ενός σπίτι του άλλου, σχέση που βαθαίνει με τα χρόνια.

Τα ίδια συναισθήματα μοιράζονται άλλοι πέντε άνθρωποι, που χάρη στη γενναιότητα των γονιών του Νικόλα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Εκείνη τη νύχτα του Ιουλίου, εκτός από την καρδιά, ο Νικόλας χάρισε τους κερατοειδείς, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τους νεφρούς του.

Λιγοστοί οι δότες

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 1.300 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη λίστα για μεταμόσχευση. Είκοσι πέντε άνθρωποι είναι στη λίστα για καρδιά, αρκετοί από αυτούς σε μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο, οι δότες είναι λιγοστοί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Ιωάννη Μπολέτη, από εννέα με δέκα δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού πριν από λίγα χρόνια, σήμερα δεν ξεπερνούν τους πέντε δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Παρ’ όλα αυτά, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς έχουν παραμείνει σταθερές (σ.σ. πραγματοποιούνται περίπου 15 ετησίως), γεγονός που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται καρδιές που δεν χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Η μεταμοσχευσιμότητα του Ωνασείου είναι πολύ ψηλά και αυτό με ικανοποιεί. Γίνονται μεταμοσχεύσεις υψηλού κινδύνου έχει βελτιωθεί η εμπειρία μας, είμαστε σε μια πιο ώριμη φάση. Θα θέλαμε όμως περισσότερα μοσχεύματα».