Το 8ο Πειραματικό Δημοτικό, ως συμβατικό σχολείο, ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο
Το 8ο Πειραματικό Δημοτικό, ως συμβατικό σχολείο, ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο

Με θετικό πρόσημο κλείνει η πρώτη χρονιά λειτουργίας του 8ου Πειραματικού Δημοτικού και του 66ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.

Πρόκειται για τα πρώτα πειραματικά σχολεία που λειτούργησαν στην Κρήτη, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει στην «Π» πως στο 8ο Δημοτικό, την πρώτη χρονιά λειτουργίας έγιναν 27 αιτήσεις και μέσα από κλήρωση επιλέχθηκαν 18 παιδιά για να φοιτήσουν σε ένα τμήμα της Α΄τάξης που δημιουργήθηκε. Φέτος, έχουν κατατεθεί 38 αιτήσεις και θα επιλεγούν μαθητές που θα χωριστούν σε δύο τμήματα.

Σημειώνεται πως το Νηπιαγωγείο με το Δημοτικό είναι συνδεδεμένα σχολεία, αυτό σημαίνει πως οι απόφοιτοι του ενός εγγράφονται στο άλλο.

Όσο αφορά στο Νηπιαγωγείο, πέρσι είχαν κατατεθεί 60 αιτήσεις νηπίων και προνηπίων, πρόκειται για ένα σχολείο που δε λειτουργούσε πριν, ιδρύθηκε από το μηδέν. Επιλέχτηκαν 32 μαθητές που φοίτησαν σε δύο τμήματα. Τα προνήπια συνεχίζουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως νήπια και για τις θέσεις των δέκα νηπίων που έφυγαν και πάνε στο Δημοτικό, έχουν υποβληθεί 28 ηλεκτρονικές αιτήσεις, από τις οποίες θα προκύψει ένα τμήμα.

Ο κ. Μπελαδάκης αναφέρει πως στα παραπάνω σχολεία γίνεται επίτευξη όλων των ειδικών σκοπών των πειραματικών σχολείων: τροποποιήθηκε και εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα, δοκιμάστηκε και έγινε χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού.

«Εφαρμόστηκαν εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας και αποτιμήθηκαν συγκριτικά τα αποτελέσματα, το σχολείο έγινε χώρος δημιουργίας και χαράς, πραγματοποιήθηκαν όμιλοι εκτός διδακτικού προγράμματος που κινητοποιούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών σε διάφορους τομείς, όπως η αστρονομία, η ρομποτική, η λογοτεχνία, η χρήση νέων τεχνολογικών, η παράδοση, ο χορός», αναφέρει ο κ. Μπελαδάκης.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν την επιμόρφωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα που εφαρμόζουν τα πειραματικά σχολεία, τις μεθόδους διδασκαλίας καινοτόμων διδακτικών πρακτικών και δημιουργικών δράσεων.

Ο κ. Μπελαδάκης
Ο κ. Μπελαδάκης

Για το Νηπιαγωγείο, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν ποικίλα παιδαγωγικά προγράμματα που προωθούσαν την καινοτομία και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, έγιναν επισκέψεις από διατροφολόγους, μικροβιολόγους, μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες, εκπροσώπους της ένωσης τυφλών, εφαρμόστηκαν εργαστήρια δεξιοτήτων, έγιναν επισκέψεις στο φράγμα Αποσελέμη, το Ενυδρείο Κρήτης, το Γιόφυρο και τη λαϊκή της γειτονιάς, πραγματοποιήθηκαν μουσικοθεατρικές παραστάσεις και έγινε ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα καθώς και τη διαχείριση παιδιών με θέματα ΔΕΠΥ, αυτισμού και άλλα.

«Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ιδρύσαμε δύο νέα σχολεία που έρχονται να βάλουν το δικό τους ξεχωριστό ποιοτικό αποτύπωμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τον νομό μας», αναφέρει.

Η διευθύντρια του 8ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Εμμανουέλα Κυρλάκη, αναφέρει πως μέχρι πρότινος ήταν ένα συμβατικό σχολείο, ωστόσο, δεν γίνονταν πολλές εγγραφές, μάλιστα, ήταν ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Πλέον, στο σχολείο δε φοιτούν πρόσφυγες, αλλοδαποί και ρομά, τα προηγούμενα χρόνια οι εκπαιδευτικοί είχαν αγκαλιάσει αυτά τα παιδιά και τα είχαν στηρίξει με ποικίλους τρόπους.

Η διευθύντρια του 66ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, κ. Κατερίνα Κτιστάκη, αναφέρει πως στην αρχή έπρεπε να ξεπεραστούν εμπόδια που αφορούσαν σε τεχνικά ζητήματα και εξοπλισμό, μάλιστα, το σχολείο έχει γίνει δυο φορές στόχος διαρρηκτών!

Η συνεργασία με τους γονείς είναι άψογη και γίνονται συχνές συναντήσεις.