Αλέξης Καλοκαιρινός, στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό

Την τεκμηριωμένη πρότασή του για ένα καλύτερο και σύγχρονο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος έργων της «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», παρέδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης  «Δικαίωμα στην Πόλη»  Αλέξης Καλοκαιρινός, στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, κατά  τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Λότζια.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στη συζήτηση που είχε σε καλό κλίμα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, τόνισε την ανάγκη  ενός συνολικότερου και συνεκτικότερου σχεδιασμού στον οποίο θα εντάσσονται τα επιμέρους έργα σε κάθε περιοχή και γειτονιά του Ηρακλείου με στόχο να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των πολιτών και να μην χάνονται κονδύλια.

Όπως επεσήμανε σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος , το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» δίνει στο Δήμο Ηρακλείου μια δεύτερη ευκαιρία στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης ανέφερε ότι, πρέπει να γίνει ξεκάθαρη  η στόχευση του Προγράμματος για την ανάπτυξη της πόλης η οποία πρέπει να περνά από την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των κατοίκων της.

«Για εμάς, στο «Δικαίωμα στην Πόλη», συνέχισε, έχει πρώτιστη σημασία οι περιοχές του Προγράμματος να κατοικούνται με την προσέλκυση νέων ανθρώπων και ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες.

Επιμένουμε, ιδιαίτερα, στις πολεοδομικές μελέτες και την εφαρμογή τους, καθώς και στις υποδομές κοινωνικής μέριμνας και πολιτικής προστασίας. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πλέγματος αστικών υποδομών μέσα από έναν συνεκτικό σχεδιασμό. Δεν αρκεί να εντάσσουμε αποσπασματικά έργα.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δίνει βάση για διεκδίκηση και άλλων χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές, πέρα από τις «επιλέξιμες δαπάνες» του Προγράμματος.

Από τη μεριά μας, μαζί με το γενικό σκεπτικό και τις βασικές προτεραιότητες, καταθέσαμε δώδεκα συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το Πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι ο κάθε σχεδιασμός του Δήμου πρέπει να εμπλέκει ουσιαστικά τους δημότες και θα το επιδιώκουμε σε κάθε μας βήμα», κατέληξε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, η διαβούλευση για  ένα «συνεχιζόμενο έργο» όπως η ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), όφειλε να συνοδεύεται από έναν αξιόπιστο αναλυτικό απολογισμό της πρώτης φάσης του, ώστε να εκτιμηθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και να ληφθούν υπόψη στην επόμενη.

Στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν επισημαίνονται τα εξής: Προτείνεται η επέκταση της ζώνης δράσεων του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» των 37 εκατομμυρίων ευρώ, στις περιοχές Δειλινών, Θερίσου και Νέας Αλικαρνασσού, εφόσον είναι δυνατό από την τεκμηρίωση των δημογραφικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ήδη τα Καμίνια, μαζί με την εντός των τειχών πόλη, τον Κατσαμπά, τον Πόρο και την Χρυσοπηγή. Η ενίσχυση της κατοίκησης της περιοχής παρέμβασης, η οποία εξακολουθεί να φθίνει.

Περιοχές όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, πρέπει να γίνουν πόλος έλξης για ανθρώπους σε παραγωγικές ηλικίες και ιδιαίτερα για τους νέους που αφενός θα τις επιλέξουν ως τόπο κατοικίας και αφετέρου θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, συμβατή με την οικιστική αναζωογόνηση…».