ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ Η Περιφέρεια θα ενισχύσει τις ανασκαφές στη Λύττο

Το ανασκαφικό έργο που εξελίσσεται στη Λύττο, μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις του νησιού, θα ενισχύσει η Περιφέρεια Κρήτης,όπως επεσήμανε   ο περιφερειάρχης   Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε  χθες στο χώρο από τους ερευνητές ανασκαφείς.

Ο περιφερειάρχης   ενημερώθηκε εκτενώς για το ανασκαφικό έργο, την πορεία του και τα σημαντικά ευρήματα, από τους διευθυντές των  4 τομέων των ανασκαφών,   Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον,   Αντώνη Κοτσώνα αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Μεσογείου στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και την συνδιευθύντρια Βάσω Συθιακάκη, διδάκτορα Βυζαντινής Aρχαιολογίας και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Οι διευθυντές ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τη συνάντηση και τη βούλησή του να ενισχύσει τις ανασκαφές. «Το εκτιμούμε  πολύ και θα είναι η χαρά όλων μας ακόμα μεγαλύτερη ,όταν θα έρθει ξανά ο κ. Περιφερειάρχης να δει στην πράξη ότι δικαιώθηκε η επιλογή του» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, προσθέτοντας: «Τα οφέλη στο μέλλον για την περιοχή θα είναι πολλαπλά για την ιστορία, τον Πολιτισμό αλλά και την οικονομία του τόπου καθώς ο αρχαιολογικός χώρος είναι σχεδόν δίπλα στο νέο αεροδρόμιο ΚαστεΛλίου, ενώ και σε μικρή απόσταση από την βορειανατολική ακτή υπάρχουν οι αρχαιότητες στη Χερσόνησο και στα Μάλια».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ Η Περιφέρεια θα ενισχύσει  τις ανασκαφές στη Λύττο
Στις ανασκαφές που εξελίσσονται για δεύτερη χρονιά, συμμετέχει 25μελΉς ομάδα από διδάκτορες και  προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην αρχαιολογική ξενάγηση-ενημέρωση στον κ. Αρναουτάκη, αλλά και στην επίσκεψη στο παλαιό δημοτικό σχολείο όπου γίνεται η επεξεργασία και μελέτη των ευρημάτων, παρόντες ήταν: ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σαμωνάκης, και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λύττου Λάμπης Αποστολάκης.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λύττου ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για την επίσκεψη του στην περιοχή και τη στήριξη του ανασκαφικού έργου.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του, παράλληλα με τη γνωστοποίηση ενίσχυσης του ανασκαφικού έργου, συνεχάρη θερμά τους ανασκαφείς-ερευνητές για τη συνάντηση-ενημέρωση και το θερμό ενδιαφέρον τους για την ανάδειξη της αρχαίας Λύττου που θα είναι κορυφαίο ιστορικό γεγονός με πολλαπλά οφέλη στο τόπο, στην οικονομία του και στην ευρύτερη περιοχή.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ Η Περιφέρεια θα ενισχύσει  τις ανασκαφές στη Λύττο
Παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά από την “Π’’ το άγαλμα που ανακάλυψαν πέρσι οι αρχαιολόγοι

Σε πρόσφατο ρεπορταζ της  «Π» παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά   το άγαλμα που ανακάλυψαν πέρσι οι αρχαιολόγοι, ένα εντυπωσιακό εύρημα που αποδίδεται σε Ρωμαίο αυτοκράτορα, πιθανότατα τον Αδριανό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ Η Περιφέρεια θα ενισχύσει  τις ανασκαφές στη Λύττο
Η συνεργασία του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συνεχίζεται και φέτος. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου και θα διαρκέσουν συνολικά έξι βδομάδες.

Υπεύθυνη για την ανασκαφή είναι η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία που ήδη από το 1910 έχει δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή.

Οι εργασίες πέρσι είχαν χωριστεί σε τρεις τομείς που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της περιοχής: στον χώρο της ελληνικής Λύκτου, με υπεύθυνο τον κ. Κοτσώνα, στο ρωμαϊκό δημόσιο κτήριο, με επικεφαλής τον κ. Χανιώτη, και στην παλαιοχριστιανική βασιλική, με υπεύθυνη την κ. Συθιακάκη. Φέτος γίνονται διερευνητικές εργασίες και σε έναν τέταρτο τομέα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αντώνης Κοτσώνας ανάφερε  στην «Π» πως στον τομέα Α’ της ανασκαφής, το υλικό επεκτείνεται από τον 6ο ως τον 4ο πΧ αιώνα, κυρίως τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

Έκπληξη αποτέλεσε για τους αρχαιολόγους το γεγονός ότι βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός κεραμικών.

Είναι καλής ποιότητας, εισηγμένα προϊόντα από την Αθήνα, κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως από την Κόρινθο και τη Σπάρτη, με διακοσμήσεις και παραστάσεις.