πατίνια

«Να αγκαλιαστεί το νέο μέσο των ηλεκτρικών πατινιών, μαζί με τα άλλα Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων και τα ποδήλατα, κοινόχρηστα ή ιδιωτικά, να εκπαιδευτεί ο ντόπιος πληθυσμός… που τόσο εύκολα δέχτηκε αγροτικά, SUV, γουρούνες, μηχανάκια, μηχανάρες και πειραγμένα αυτοκίνητα… για τα πλεονεκτήματά των εναλλακτικών μέσων σε κόστος, εκπεμπόμενους ρύπους/χλμ, θόρυβο, κατανάλωση χώρου στο δημόσιο χώρο, ταχύτητα, ορθή λειτουργία και στάθμευση με τους όρους του ΚΟΚ».

Αυτό προτείνει με σχετική ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξης #openTEE (ανοιχτό ΤΕΕ-ΤΑΚ)  κ. Γιώργος Ταβερναράκης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, θα πρέπει «να εντοπιστούν οι χώροι που θα σταθμεύουν τα κοινόχρηστα εναλλακτικά και φιλοπεριβαλλοντικά οχήματα χωρίς να εμποδίζουν και να καθοριστούν είτε ζώνες στάθμευσης εύρους όσο ένα ΙΧ, όπως στο Παρίσι και στη Σόφια, να εντοπιστούν οι περιοχές που καταρχήν θεωρείται επικίνδυνη η οδήγηση (π.χ. μεγάλες αρτηρίες με όριο ταχύτητας άνω των 50χλμ) και να αποκλειστούν από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές ώστε να ξέρει ο χρήστης από που μπορεί να εξυπηρετηθεί παίρνοντας ή αφήνοντας ένα τέτοιο όχημα και που μπορεί να κυκλοφορήσει με καλύτερες συνθήκες για ασφαλείς μετακινήσεις,

να καθοριστούν τα καταρχήν ανώτατα όρια οχημάτων μικροκινητικότητας που μπορούν να κυκλοφορούν σε κοινόχρηστους στόλους με πρόγραμμα που θα αυξάνει περιοδικά τον αριθμό τους, αφού οι πόλεις και οι πολίτες πρώτα θα πρέπει να «συνηθίσουν» τα νέα μέσα και μετά θα είναι σε θέση να τα φιλοξενούν με αξιοπρέπεια αλλά και με τρόπο που να επιτρέπουν την υποκατάσταση μέρους των τυπικών μηχανοκίνητων μετακινήσεων, να ελέγχονται οι εταιρείες αφενός για τα προσωπικά δεδομένα των διαδρομών που ακολουθούν οι χρήστες, διατηρώντας στατιστικά, αλλά ΟΧΙ εξατομικευμένα στοιχεία, προτιμώμενων διαδρομών,

τέλος, να τολμήσουν οι ΟΤΑ, στην πράξη κι όχι στα λόγια, να περιορίσουν ενεργά την απόλυτη κυριαρχία του αυτοκινήτου και να «ανοίξουν» δρόμους για το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα που αποδεδειγμένα αποτελούν λύσεις για την αποσυμφόρηση της γειτονιάς και του κέντρου, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη μείωση της ενέργειας, την ενεργοποίηση της σωματικής δραστηριότητας, την ανάδειξη του δημόσιου χώρου.

Με θάρρος λοιπόν είμαστε ανοικτοί σε μέσα που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους και πιο «πολιτισμένους» πολίτες, με ρυθμίσεις που δε σκοτώνουν αλλά περιορίζουν την ασυδοσία κάθε μέσου, κοινόχρηστου ή ιδιωτικού.

Οι καινοτομίες πήγαν και αλλού – απλώς εκεί τις αγκάλιασαν και έγιναν διαφορετικοί. Θα συνεχίσουν να έρχονται… σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ας είμαστε έτοιμοι για ταχύτερες αντιδράσεις και ανοιχτοί σε αυτά που ανατέλλουν κι όχι σε όσα δύουν.

Γιατί το ΤΕΕ όπως και το αλεξίπτωτο.. λειτουργεί καλύτερα … όταν είναι ΑΝΟΙΧΤΟ».