Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
H Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους” τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter.

Έκανε μάλιστα λόγο για “εντυπωσιακά αποτελέσματα” και “έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας” που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση της θερμοκρασίας στα air condition κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα πιθανό σενάριο.

“Η Ρωσία μας εκβιάζει, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και επομένως, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη διακοπή ρωσικού αερίου ή πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μιας τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.