Με τις απολογίες των τεσσάρων τελευταίων κατηγορουμένων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη, και λίγο πριν την πρόταση της εισαγγελέως κας Δούρου, ολοκληρώθηκε χθες η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία μετράει ημέρες για την τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Χθες ήταν η στιγμή των απολογιών για δύο αδέρφια από το Ρέθυμνο- ο ένας εξ’ αυτών είναι για την Αστυνομία ο «εγκέφαλος» της απαγωγής- και για δυο ακόμη Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι όπως και οι προηγούμενοι δύο δεν είχαν προφυλακιστεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Τόσο ο 46χρονος που θεωρείται ως ο «ενορχηστρωτής» της απαγωγής, όσο και ο αδερφός του, αλλά κι ένας ακόμη από τους χθεσινούς κατηγορούμενους που απολογήθηκαν, διαμένουν σε περιοχές της Αθήνας, ενώ ο τελευταίος, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας διαμένει στο Ρέθυμνο.
Οι απολογίες των τριών από τους τέσσερις- πλην του 46χρονου ήταν σύντομες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξέταση του 46χρονου, ο οποίος όπως και οι άλλοι τρεις επέμειναν στην αθωότητά τους. Στην απολογία του ο 46χρονος αναφέρθηκε στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, λέγοντας ότι διετέλεσε για χρόνια μέλος του προσωπικού ασφαλείας γνωστών επιχειρηματιών, όπως ο Κοντομηνάς και ο Βαρδινογιάννης, ενώ υπήρξαν όπως είπε και περίοδοι που εργάστηκε και ως διανομέας φαγητού, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που είχε περιέλθει.
Η κρητική προφορά που έχει και το στοιχείο ότι τη στιγμή που απήχθη ο επιχειρηματίας κάποιος εκ των δραστών μίλησε με βαριά κρητικά λέγοντας «κανείς δε θα πάει πράμα», ήταν ο λόγος για να γίνει μία από τις ερωτήσεις της έδρας για εάν είχε ο ίδιος συμμετοχή στην απαγωγή. Η απάντηση του ήταν κοφτή και περιεκτική, λέγοντας ότι «επειδή έχω προφορά, αυτό δεν σημαίνει ότι ήμουν εγώ».
«Δεν ήρθα στην Κρήτη το 2017»
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, πρόπερσι δεν έκανε κανένα ταξίδι στο νησί και απέφευγε τα ταξίδια στην Κρήτη γενικότερα. Όπως είπε, δεν επισκεπτόταν τη γενέτειρά του, καθώς έχει συνάψει σχέση με μία Ρωσίδα με την οποία έχει ένα παιδί και για τον λόγο αυτό δεν ήθελε να επισκέπτεται το Ρέθυμνο, όπου μένει η σύζυγός του με τα τρία τους παιδιά για να μην υπάρχουν συγκρούσεις.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον αδερφό του, που είναι επίσης κατηγορούμενος, είπε ότι δανείστηκε από εκείνον πέντε χιλιάδες ευρώ, όμως επειδή δεν μπόρεσε να του τα επιστρέψει, ψυχράνθηκαν μεταξύ τους. Ο 46χρονος επέμεινε στα οικονομικά προβλήματα που είπε πως έχει, τονίζοντας ότι ζήτησε δέκα χιλιάδες ευρώ δανεικά για να πληρώσει τα έξοδα της γέννας του τελευταίου του παιδιού.
Η έδρα επέμεινε στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν εμφανίζει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του, άλλαζε συνεχώς αυτοκίνητα και δεν είχε κινητό, με τον 46χρονο να απαντά ότι δεν είχαν βγει τα καλά πακέτα τηλεφωνίας και δεν τον συνέφερε να πάρει τηλέφωνο.
Όπως πρόσθεσε απολογούμενος γνώριζε ότι η Αστυνομία τον παρακολουθεί γιατί είχε βγει φήμη ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη και πως ήταν εύκολο να διαπιστωθεί ότι δεν είχε ταξιδέψει, αφού κοντά στο σπίτι του στα νότια της Αθήνας διαμένουν αστυνομικοί οι οποίοι τον έβλεπαν καθημερινά να κάνει βόλτες με την οικογένειά του.
Για την προσαγωγή του τον περασμένο Οκτώβριο στη ΓΑΔΑ τόνισε ότι λόγω αυτού του γεγονότος έχασε μία δουλειά στην ασφάλεια ενός επιχειρηματία, ενώ έχασε και δεύτερη δουλειά στην Κύπρο όπου δεν πήγε καθώς έλαβε κλήση από την ανακρίτρια για να καταθέσει.
Στις ερωτήσεις της έδρας για τις σχέσεις που έχει με τους άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση, είπε ότι είναι πολύ φίλοι με 47χρονο αγρότη και τον 46χρονο ακτιβιστή αλλά και τον 23χρονο Σφακιανό.
Τέλος σε ερώτηση για τα παρατσούκλια που έχει είπε ότι τον φωνάζουν «Μανέλλη», αλλά και «αγαπουλίνι» , ενώ όταν ρωτήθηκε εάν τον φωνάζουν και Ρώσο, λόγω της καταγωγής της συζύγου του, το αρνήθηκε.