Κατεβαίνοντας την 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο, συναντάς ένα από τα ιστορικότερα μέρη της πόλης, την πλατεία 18 Άγγλων με το χαρακτηριστικό γλυπτό με τα δελφίνια.
Είναι ένα σημείο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το ωραιότερο σημείο του Ηρακλείου. Είναι ουσιαστικά ένα «μπαλκόνι» με θέα στο ενετικό φρούριο του Κούλε, ενώ απλώνεται μπροστά σου σε σημαντική έκταση το λιμάνι. Η εικόνα με τις βάρκες και πίσω τους το φρούριο του Κούλε είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική… instagramική φωτογραφία του Ηρακλείου.
Την ίδια στιγμή αυτό το σημείο -όπως και μερικά ακόμα στο Ηράκλειο-, εδώ και πολλά χρόνια είναι συνδεδεμένο με την ταλαιπωρία για τους οδηγούς. Ο κυκλοφοριακός φόρτος που σηκώνει το σημείο είναι δυσανάλογα μεγάλος, όντας μάλιστα ένα από τα κύρια σημεία εισόδου και αλλά και εξόδου από την πόλη. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν υπάρξει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κυρίως από τη μεριά των επαγγελματιών οδηγών ταξί που έχουν οδηγήσει σε διάφορα ημίμετρα, τα οποία στην πράξη δεν δούλεψαν.
Όλα αυτά όμως είναι γνωστά. Το καινούργιο δεδομένο που έχουμε, είναι ότι την Τετάρτη (29/04) εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η Κυκλοφοριακή Μελέτη της Παλιάς Πόλης.
Στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνονται η μετατροπή της Λεωφόρου Καλοκαιρινού (από την οδό Μονής Οδηγήτριας έως τη Χανιόπορτα) σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις και μετατροπή διαφόρων οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και η κατασκευή τεσσάρων νέων κυκλικών κόμβων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, όπως στη συμβολή της Λεωφόρου Δημοκρατίας με τις οδούς Ανεμογιάννη, Αβέρωφ και Πεδιάδος και η δημιουργία ποδηλατόδρομων.
Η «είδηση» η οποία προέκυψε από την δημοσιοποίηση των αλλαγών που φιλοδοξεί να φέρει η νέα κυκλοφοριακή μελέτη, είναι η κατάργηση του κυκλικού κόμβου στην πλατεία 18 Άγγλων. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο Ηρακλείου, η κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπει και την κατάργηση του κυκλικού κόμβου στην πλατεία 18 Άγγλων, καθώς θεωρείται ότι δεν εξυπηρετεί την κυκλοφορία των οχημάτων και αντίθετα δημιουργεί συνθήκες συμφόρησης και περιττών μετακινήσεων στην περιοχή, επιβαρύνοντας την κεντρικότερη περιοχή της πόλης με επιπλέον οχήματα, άσκοπες μετακινήσεις, παράνομη στάθμευση που συνεπάγεται περιβαλλοντική και αισθητική όχληση της περιοχής.
«Η νέα διαμόρφωση προβλέπει τη διεύρυνση του χώρου των πεζοδρομίων, δημιουργείται ειδικός χώρος για την οριοθέτηση των θέσεων στάσης των ΤΑΞΙ, οριοθετούνται οι θέσεις στάσης των τουριστικών λεωφορείων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται επίσης ότι «γίνεται ασφαλέστερη η κυκλοφορία των πεζών, ειδικά η διάσχιση τους από την 25ης Αυγούστου προς την πλευρά της παραλίας και προς τον Κούλε και αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση».
Τι λένε οι επαγγελματίες οδηγοί
«Θέλουμε να γίνει μια πιάτσα τριών τεσσάρων – αυτοκίνητων στην πλατεία 18 Άγγλων, ώστε και να μην ενοχλεί, αλλά να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν για τους επαγγελματίες», δηλώνει στην «Π» ο Γιάννης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Ηρακλείου, σχετικά με τον σχεδιασμό για την πλατεία 18 Άγγλων.
«Θεωρούμε ότι θα έχουμε πιάτσα μετά τη διαμόρφωση της πλατείας 18 Άγγλων, θα το συζητήσουμε στην αρμόδια Επιτροπή Κυκλοφορίας. Πιάτσα πρέπει να υπάρχει καθότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι τουρίστες κάνουν χρήση της λειτουργίας του ταξί από το σημείο», συμπληρώνει ο κ. Βαρδαβάκης.
Σε ερώτηση για το τι μορφή θα έχει αυτή η πιάτσα και αν θα μοιάζει με αυτήν την πλατείας Κορνάρου ο πρόεδρος πρόεδρος Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Ηρακλείου είναι κατηγορηματικός: «Δεν θέλουμε η πιάτσα στην πλατεία 18 Άγγλων να γίνει με τη μορφή αυτή που έχει στην πλατεία Κορνάρου. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζει η πιάτσα εκεί δεν τιμά τον κλάδο μας».
Ωστόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ηρακλείου συνολικά λέγοντας: «Δεν γίνεται να βιώσουμε άλλο την κορύφωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που έχει το Ηράκλειο. Δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω. Η αντοχή για όλους τους χρήστες τελειώνει. Αλλού είναι το θέμα και αλλού έπρεπε να επικεντρωθούν οι μελέτες».
Ο κ. Βαρδαβάκης εξηγεί ότι κατά καιρούς παρουσιάζονται κάποιες μελέτες οι οποίες έχουν και μεγάλες τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, «δυστυχώς όμως αυτοί που καλούνται να τις εφαρμόσουν δεν έχουν καμία κυκλοφοριακή αγωγή».
Για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να μπορούν να κάνουν τομές. Αυτό το “πάμε κι όπου βγει” μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο».
Οι προτεραιότητες για το Ηράκλειο σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβάκη θα έπρεπε να είναι οι εξής: «Να ενισχύσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να ενισχύσουμε το ταξί που θεωρείται δημόσιο όχημα μεταφοράς, να ενισχύσουμε το ποδήλατο, να ενισχύσουμε την παιδεία των ανθρώπων λέγοντας τους ότι το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία».
Σε τελική ανάλυση, όπως αναφέρει ο κ. Βαρδαβάκης «αυτή η θεωρία που υπάρχει από την Δημοτική Αρχή να γίνουν όλα πεζόδρομος, η κατάληξη είναι μην επωφελούνται τελικά οι πεζοί από το έργο». «Αντίθετα» συνεχίζει ο κ. Βαρδαβάκης «επωφελούνται άνθρωποι οι οποίοι είναι ναι μεν επαγγελματίες, αλλά κάνουν και κατάχρηση των χώρων όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. Το Ηράκλειο έχει γίνει μια απέραντη καφετέρια».