Το συναίσθημα είναι μοναδικό: έφτασαν στο πιο βαθύ σημείο της Κρήτης και απόλαυσαν τόσο τη διαδρομή όσο και τον προορισμό!
Συνολικά, 40 άτομα από όλους τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της χώρας πέτυχαν τον στόχο τους και άγγιξαν τα άδυτα του βαθύτερου σημείου της Ελλάδας, του Γουργούθακα στα -1208 μέτρα!
Ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας “Χείρων”, αναφέρει στην «Π» πως σκοπίμως η αποστολή ήταν αμιγώς ελληνική. Θέλησαν να διαπιστώσουν αν η ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το εγχείρημα και δικαιώθηκαν, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκτός συνόρων δεν το πίστευαν…
Όχι μόνο δέκα άτομα από την αποστολή έφτασαν στα -1208 μέτρα αλλά έγινε και βουτιά στα -730 μέτρα!
Παρουσίαση των επιτευγμάτων
Με αφορμή την τρίτη και τελευταία φετινή αποστολή στο σπηλαιοβάραθρο του Γουργούθακα, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου «το Απάνω Νερό» διοργανώνουν παρουσίαση των ευρημάτων της Αποστολής «Γουργούθακας 2022», που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Μελιδονίου αύριο, Σάββατο 13 Αυγούστου και ώρα 8 το βράδυ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της αποστολής και θα προβληθούν πλάνα από απόκοσμα τοπία στα βάθη της Μαδάρας, στο εσωτερικό ενός από ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στον κόσμο. Η εκδήλωση αποβλέπει στην ενημέρωση του κοινού, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Αποκόρωνα και την προώθηση της σπηλαιολογίας στη χώρα μας.
Ο επόμενος στόχος
Ο κ. Βαξεβανόπουλος αναφέρει πως η βουτιά στα -730 μέτρα ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής. Έπρεπε να κατεβάσουν τον εξοπλισμό του δύτη, ο επόμενος στόχος είναι τον Αύγουστο του 2023 να γίνει βουτιά και στα -1208 μέτρα.
Το σημείο που έφτασαν οι σπηλαιολόγοι έχει λίμνη και την επόμενη χρονιά θα γίνει η σχετική απόπειρα εξερεύνησής της.
Οι σπηλαιολόγοι πήραν δείγματα από την πανίδα, από μικρά ζωάκια, αμφίποδα, οι βιολόγοι της ομάδας μελετούν τη μακροπανίδα αλλά και τα μικρόβια, όπως έχει γράψει η «Π». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια απλή εξερεύνηση αλλά για μία συνολική μελέτη του σπηλαίου.
Ως αύριο, τα μέλη της ομάδας θα ξεαρματώσουν και θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο κοινό.
Η ομάδα δίνει συγχαρητήρια στα μέλη της που έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Κρήτης, τους Αλέξανδρο Μαργιολη (ΣΠΟΚ), Κατερίνα Βασιλοπουλου (ΣΠΕΛΕΟ), Ευγενία Κουζμινα (ΥΠΟΓΑΙΑ), Γιώργο Σωτηριαδη (ΠΡΩΤΕΑΣ), Μάρκο Βαξεβανοπουλο (ΧΕΙΡΩΝ), Σάββα Παραγκαμιαν (ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ), Κώστα Αδαμόπουλο (ΣΠΟΚ), Νίκο Μητσακη (ΣΕΛΑΣ), Αργύρη Μανώλα (ΠΡΩΤΕΑΣ) και Μάρκο Διγενή (ΣΠΟΚ).«Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και όλες που βοήθησαν εντός και εκτός σπηλαίου. Τα ονόματα δεν τελειώνουν εδώ, πολλά περισσότερα στην αναφορά της αποστολής.
Και κάποιες ακόμη πρωτιές:
Οι Κατερίνα και Ευγενία είναι οι πρώτες γυναίκες που πατωνουν τον Γουργούθακα.
Οι Κώστας και Νίκος φτάνουν στο βαθύτερο σημείο για δεύτερη φορά μετά από 21 χρόνια.
Πραγματοποιήθηκε χαρτογραφικη αποτύπωση του σπηλαίου με DISTOx.
Ολοκληρώθηκε η γεωλογική μελέτη και δειγματοληψια πετρωμάτων εντός του σπηλαίου, με μετρήσεις των τεκτονικών ασυνεχειών.
Έγινε δειματοληψια για τη μελέτη της πανίδας του σπηλαίου και των μικροβίων σε νερό και τοιχώματα του σπηλαίου», αναφέρουν τα μέλη της αποστολής.