λοτζια
το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου

Η «μητέρα των μαχών» είναι αυτή που δίνουν σήμερα 650 συμβασιούχοι της Λότζια για να κρατηθούν στις δουλειές τους και να μην καταρρεύσει ο Δήμος Ηρακλείου. Η αγωνία χτυπάει «κόκκινο» και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην απόφαση του δικαστηρίου, που κρίνει την τύχη εκατοντάδων εργαζομένων και το μέλλον του Δήμου που αν χάσει 650 συμβασιούχους βυθίζεται αυτόματα σε τέλμα.

Όπως είναι γνωστό, οι συμβασιούχοι είναι εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους  και συγκεκριμένα το 2015 και το 2019.

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να παρατείνουν την παραμονή τους στις εργασίες τους μέσα από αναβολές που κέρδισαν με δικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν που έχουν πάρει παράταση να συζητηθούν στο σύνολο τους σήμερα το πρωί.

Το Περιφερειακό όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο  σύσσωμο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και έχουν δεσμευτεί  να συμβάλλουν νομικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια των συμβασιούχων να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Αντίστοιχα και το ΕΚΗ έχει καταθέσει στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση των συμβασιούχων που είναι στα χέρια της Κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση γνωρίζοντας απόλυτα το εύρος και τις παρενέργειες του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, φτάνουν τους 1.200 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού  και όπως όλοι παραδέχονται, εάν χάσουν τη δουλειά τους θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος που θα πληρώσει πιο ακριβά το μάρμαρο μιας ενδεχόμενης απώλειας των 650 συμβασιούχων είναι το Ηράκλειο, με δεδομένο το γεγονός ότι στις πλάτες τους στηρίζονται δεκάδες δημοτικές υπηρεσίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λότζια έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό αφού συνολικά 85 εργαζόμενοι έφυγαν από το Δήμο Ηρακλείου μέσω της κινητικότητας και μεταφέρθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στην υπηρεσία Καθαριότητας οι συμβασιούχοι είναι 206  άτομα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες ειδικότητες, όπως οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές οι οποίοι εάν φύγουν, αποδυναμώνεται πλήρως η υπηρεσία που θα έχει αντικειμενική δυσκολία ακόμα και στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως την Πολεοδομία, το Πράσινο, την Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία στην οποία οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 33 άτομα και οι συμβασιούχοι 28.  Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς θα συμβεί στο Δήμο, εάν χάσει και τους 650 συμβασιούχους που στελεχώνουν τόσο κρίσιμα πόστα και στις πλάτες του στηρίζεται όλη η παραγωγική λειτουργία του Δήμου.

Πολλοί συμβασιούχοι σε Περιφέρεια και δήμους του Ηρακλείου βλέπουν την προσεχή Παρασκευή ως τη «μητέρα των μαχών»!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν αυτό συμβεί τώρα, τα πράγματα θα είναι χωρίς υπερβολή δραματικά, ακριβώς επειδή η ενδεχόμενη απώλεια προσωπικού δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη οδηγία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ξεκαθαρίζει ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψει τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση που θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Με κοινή ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου τονίζουν ότι «με κάθε τρόπο, μέσα από απεργίες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το μείζον θέμα των δήμων: Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών! Μια υποστελέχωση που δεν έχει επέλθει τυχαία ή συγκυριακά.

Είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων και ακραίας νεοφιλελεύθερης στόχευσης. Μεθοδευμένα οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με ελάχιστο προσωπικό. Ο στόχος είναι προφανής: απαξίωση των υπηρεσιών αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, να παρέχουν  σωστές υπηρεσίες στους δημότες και στο βάθος ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είδαμε όλοι με τον πιο τραγικό τρόπο πού οδηγούν με τη δολοφονία στα Τέμπη!

Δυστυχώς ως εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε θρηνήσει και εμείς πολλές φορές νεκρούς και τραυματίες τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν συνέπεια εργασιακής εξάντλησης και όχι κακιάς ώρας.

Σε πολλούς δήμους έχουμε φαινόμενα μαύρης εργασίας όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Φαινόμενο που αναδείχθηκε μέσα από το θανατηφόρο ατύχημα  ανασφάλιστης (!) εργαζόμενης ως πλήρωμα απορριμματοφόρου!

Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που αξίζουν οι δημότες Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κι «όπου βγει» καθημερινά! Ζητάμε δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως, με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, ο οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας».