Ξενύχτησαν με το βιβλίο και τις σημειώσεις για συντροφιά. Κουράστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν την προσπάθεια. Στερήθηκαν τις εξόδους ακόμα και τους φίλους τους, αλλά χθες διαπίστωσαν ότι όλα όσα έκαναν ή δεν έκαναν από επιλογή, άξιζαν τον κόπο…
Κι ο κόπος αυτός πήρε τη μορφή ενός sms στο κινητό τους τηλέφωνο, εκεί γύρω στις 6 το απόγευμα. Το κείμενο του μηνύματος θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους. Ήταν οι λιγοστές λέξεις που τους πληροφορούσαν ότι … πρώτευσαν, ότι κατέκτησαν το όνειρό τους, ότι όλα τα ωραία … τώρα ξεκινούν!
Μαθητές που αρίστευσαν και εισήχθησαν στις πρώτες θέσεις των ΑΕΙ μιλούν στην «Π».
Δεύτερος στην Ιατρική Αθηνών περνάει ο Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, απόφοιτος του 11ου Λυκείου Ηρακλείου, ο οποίος με 19580 μόρια ήταν από τους πρώτους των πανελλαδικών εξετάσεων σε όλη τη χώρα!
Αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών του και τα κατάφερε με συνέχεια, συνέπεια, ήταν πολύ προσηλωμένος στον στόχο του, όμως, δε στερήθηκε τη διασκέδαση, την επαφή με τους φίλους του. Έκανε μπάσκετ, στην ομάδα του Εργοτέλη, ως τον Απρίλιο, ήταν κάτι που τον βοηθούσε να καθαρίσει το μυαλό του και να συγκεντρωθεί και πάλι στο διάβασμα και την προετοιμασία των εξετάσεων.
Ιατρική στο Ηράκλειο περνάει η Μαρίνα Κοπιδάκη, από Παγκρήτιο Λύκειο, η οποία είναι η τρίτη αριστούχος της οικογένειας. Ο αδελφός της είναι στο 5ο έτος της Ιατρικής Αθηνών και η αδελφή της στο 2ο στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο.
Κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά με αρκετή προσπάθεια και αφοσίωση στον στόχο, ο παράγοντας τύχη έπαιξε, επίσης, σημαντικό ρόλο αλλά και η συνεργασία με τους καθηγητές της. Όλα τα παραπάνω τη βοήθησαν για να συγκεντρώσει τόσο πολλά μόρια.
Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ περνά η Ευαγγελία Παπιδάκη, από το Παγκρήτιο.Το διάβασμά της ήταν συστηματικό, είχε εξαιρετικούς καθηγητές, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά της. Δεν είχε άγχος και αυτό τη βοήθησε πολύ.
Οι αδελφές της ήταν, επίσης, αριστούχες και σπουδάζουν στο ΟΠΑ.
Κατέκτησε το όνειρό της και περνάει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ. Η Μανταλένα Σταυρακάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου θεωρεί πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σχολή και είναι στο στοιχείο της.
Για να τα καταφέρει θέλει ψυχραιμία, χρειάζεται, όπως λέει, συγκέντρωση, να ξέρει κανείς ποιος είναι ο στόχος του, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με πρόγραμμα και θέληση όλα γίνονται. Η Μανταλένα έγραψε 20 στην Οικονομία και 19,7 στην Πληροφορική!
Στα αμφιθέατρα της Νομικής Αθηνών θα καθίσει η Φιλαρέτη Βρέντζου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου.
Η Φιλαρέτη αναφέρει πως η φετινή χρονιά ήταν πιεστική για την ίδια, είχε πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ωστόσο, πίστεψε στον εαυτό της και με πείσμα και τύχη, που θεωρεί ότι τη βοήθησε, πέτυχε τον στόχο της.
Ο Αλέξανδρος Πεδιαδιτάκης, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, θα σπουδάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτι που αποφάσισε πέρσι το καλοκαίρι όταν μαζί με έναν φίλο του άρχισαν να ασχολούνται με μηχανολογικά και κατασκευές.
Τα κατάφερε με πρόγραμμα, με τακτικό διάβασμα και κάποιες στιγμές που φρόντιζε να ξεφεύγει από την πίεση της προετοιμασίας. Έβλεπε φίλους του ή ασχολείτο με τα χόμπι του.
Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών περνάει ο Άγγελος Κούρος, από το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Όπως λέει, έχει δει το πρόγραμμα σπουδών και του αρέσει ότι το Τμήμα εντάσσει την Πληροφορική ενώ τη συνδυάζει με την Οργάνωση και Διοίκηση, για αυτό τον λόγο και το επέλεξε.
Για την τελευταία χρονιά στο σχολείο, αναφέρει πως τον άγχωσε η διαδικασία των πανελλαδικών καθώς δεν είχε λάβει μέρος ποτέ πριν σε αντίστοιχες εξετάσεις, «δε θα μπορούσα να πω ότι ήταν ομαλή χρονιά, αλλά, εν τέλει, όλα πήγαν πολύ καλά», αναφέρει.
Νομική Αθηνών περνάει ο Αντώνης Μακατουνάκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως λέει, το διάβασμα αποτέλεσε τον βασικό σύμμαχό του και παράγοντα επιτυχίας, είχε υποστηρικτικό περιβάλλον, στο πλευρό του ήταν οι φίλοι του. Με καλή διάθεση, ηρεμία την ώρα της εξέτασης και, προφανώς, καλούς καθηγητές, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κατάφερε.
Στην Ιατρική Αθηνών περνάει ο Γιώργος Γκρίτζαλης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως λέει, τη χρονιά που πέρασε χρειάστηκε να στερηθεί πράγματα που του αρέσουν, όπως το άθλημα με το οποίο ασχολείται, αλλά δε θυσίασε τα πάντα για το διάβασμα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πρόγραμμα, τονίζει.
Στην Ιατρική Αθηνών θα είναι φοιτητής από Σεπτέμβριο ο Γιώργος Χαιρέτης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Τον ενδιαφέρει κυρίως η Ψυχιατρική, θεωρεί πως είναι ένα ωφέλιμο λειτούργημα, θα έχει έτσι τη δυνατότητα να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.
Μία θέση στη Νομική Αθηνών κατέκτησε ο Νικόλας Παττακός, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, ήταν ένα όνειρο που είχε τα τελευταία χρόνια. Έχει λέγειν, είναι κάτι που του αρέσει, όπως το να επιχειρηματολογεί, αν και κανείς από την οικογένειά του δεν υπηρετεί τον συγκεκριμένο χώρο.
Στην Οδοντιατρική Αθηνών περνάει ο Κώστας Σταυρακάκης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο Κώστας ήθελε να υπηρετήσει τον κλάδο της υγείας, είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε και ο ίδιος θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι για αυτό. Η τελευταία χρονιά, όπως λέει, ήταν πολύ δύσκολη, χρειαζόταν να έχει κανείς πειθαρχία για να τα καταφέρει.Φοιτητής στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης θα είναι στο εξής ο Άγγελος Σφυράκης Βεληβασάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν το περίμενε ότι θα γράψει τόσο καλά στις εξετάσεις, όμως, τελικά, οι κόποι του δικαιώθηκαν!
Στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης περνάει η Αγάπη Τζωρμπατζάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Είναι κάτι που την ενδιέφερε από μικρή ηλικία, ήθελε να ασχοληθεί με τον άνθρωπο και θεωρεί πως είναι ένας τομέας με προοπτικές.
Από την αρχή πήρε «ζεστά» την προετοιμασία της, δεν έκανε υπερβολές και ξενύχτια, σιγά- σιγά έβγαλε την ύλη, χωρίς άγχος και με ψυχραιμία. Στο τέλος το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της ήταν θετικό.
Η Μαρίλια Μαύρου, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, περνάει τέταρτη στη Νοσηλευτική, στο Ηράκλειο, την πρώτη της επιλογή, είναι ένα αντικείμενο που αγάπησε από το σχολείο. Τα κατάφερε με συστηματικό διάβασμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με πολλές επαναλήψεις και προσήλωση στον στόχο της.
Η Ελευθερία Γεωργία Χατζηαθανασίου, από το Λύκειο Αρχανών, περνάει στην Ιατρική Κρήτης. Πρόκειται για έναν τομέα που κατάλαβε ότι της ταιριάζει από τη στιγμή που στο Δημοτικό παρακολούθησε μαθήματα πρώτων βοηθειών.
Όπως λέει, οι πανελλήνιες είναι μια δύσκολη διαδικασία, η ίδια ξεκίνησε προετοιμασία από την αρχή του Λυκείου. Για να τα καταφέρει, χρειάστηκε υπομονή, προσήλωση και ψυχική δύναμη, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη περνάει ο Μανώλης Κευγάς, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου.
Τα κατάφερε με πειθαρχία, πολύ διάβασμα, υπομονή, αντοχή και μέτρο στο άγχος και την προετοιμασία, δε χρειάζονται υπερβολές, πρέπει να είναι κανείς χαλαρός για να πετύχει.
Η Μαρία Κουτρουμπή, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την πρώτη της επιλογή. Την περίοδο της πανδημίας, είδε την προσπάθεια των γιατρών να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών. Θα ήθελε και εκείνη να νιώσει το συναίσθημα που απολαμβάνει κανείς όταν βοηθάει έναν συνάνθρωπό του.
Κατάφερε να γράψει τόσο καλά με σκληρή δουλειά, οργάνωση και ξεκούραση όταν χρειαζόταν.
Στην Ιατρική Ηρακλείου, ένα όνειρο που είχε από μικρή, περνάει η Κατερίνα Νικολιδάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Της αρέσει να βοηθάει τον κόσμο ενώ θεωρεί πως με το συγκεκριμένο επάγγελμα δε θα βαρεθεί ποτέ!
Έδωσε για δεύτερη χρονιά, πέρσι για λίγο δεν είχε πιάσει τον στόχο της. Όπως λέει, η χρονιά κύλησε ομαλά, κατάφερε να βγάλει την επιπλέον ύλη και έκανε πολλές επαναλήψεις.
Στην Ιατρική Πατρών, ακριβώς στο Τμήμα και την πόλη που ήθελε, περνάει η Ελεάννα Χατζάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου. Έδωσε για δεύτερη χρονιά, πέρσι πέρασε Φαρμακευτική στην Πάτρα, από όπου είναι η μισή καταγωγή της.
Για όσα παιδιά είναι στη θέση της, δεν πέρασαν, δηλαδή, αρχικά στην πρώτη τους επιλογή, λέει πως καλό είναι να σπουδάζουν παράλληλα εκεί που πέρασαν, ενώ κυνηγούν το όνειρό τους, γιατί μπορεί και να τους αρέσει.
Ο Γιάννης- Ηρακλής Πέππας, από το Παγκρήτιο, περνάει στην πρώτη του επιλογή, την Ιατρική Κρήτης και βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του και του θείου του. Εξάλλου, ήταν το όνειρο και ο μεγάλος του στόχος.
Το συστατικό της επιτυχίας του ήταν το διάβασμα και η σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές του.
Η Εμμανουέλα Φανουργιάκη, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στην Ιατρική Κρήτης, στο Ηράκλειο. Θυμάται πως από την Α΄ Λυκείου της άρεσε πολύ το μάθημα της Βιολογίας και η Ανατομία.
Πέτυχε τον στόχο της με πρόγραμμα, ειδικά στο τέλος, με διαλείμματα για να καθαρίζει το μυαλό της, να χαλαρώνει και να μπορεί να συνεχίζει την προετοιμασία της.
Στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περνάει η Εμμανουέλα Γεωργιάδη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Την ενδιαφέρει πολύ να ασχοληθεί με τον κατασκευαστικό κλάδο, της αρέσει πολύ να δημιουργεί. Εξάλλου, ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο πατέρας της.
Όπως λέει, οι πανελλήνιες είναι ένας αγώνας που δεν ξεκίνησε πέρσι ή φέτος αλλά τον έδινε όλα τα μαθητικά της χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησε ακόμα περισσότερα, έθεσε ψηλά τον πήχη και παρά τις δυσκολίες, όπως την πανδημία, τα κατάφερε. Θεωρεί ότι όποιος έχει στόχο και όνειρα στο τέλος ανταμείβεται.Η Ελένη- Ευαγγελία Γαϊτανίδου, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, πέρασε στην πρώτη της επιλογή, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα, είναι κάτι που της αρέσει πολύ, θεωρεί πως προσφέρει προοπτικές, αν και στην Ελλάδα δεν έχει αναδειχθεί όπως πρέπει.
Εκείνο που αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας της, ήταν το γεγονός ότι έμενε συγκεντρωμένη τη στιγμή που έπρεπε.
Στην πρώτη του επιλογή, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, περνάει ο Κίμων Κοτσυφός, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου. Στις πανελλαδικές, είχε καταφέρει να γράψει 19,5 στο μάθημα της Οικονομίας!
Φυσικοθεραπεία, έναν κλάδο που ήθελε να ακολουθήσει, θα σπουδάσει στη Λαμία ο Κυριάκος Μιχελουδάκης, από το 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Έκανε αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο και του κέντρισαν το ενδιαφέρον.
Ξεκίνησε την προετοιμασία του από προηγούμενες χρονιές, τα κατάφερε με αρκετό διάβασμα αλλά δε στερήθηκε τις εξόδους του.
Στην Ιατρική Ηρακλείου περνάει η Μαρία Ειρήνη Ζηδιανάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Η ίδια νοιάζεται πολύ για τους ανθρώπους και ήταν όνειρό της από τότε που ήταν μικρή. Στην προετοιμασία της αγχώθηκε, όμως, είχε δίπλα της άτομα που ενδιαφέρονταν για την ίδια και στήριξαν την προσπάθειά της. Έλαβε αγάπη όταν τη χρειαζόταν και αυτό μέτρησε θετικά.
Ο Μάνος Πατράκης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στην Ιατρική Κρήτης.
Για να τα καταφέρει, χρειάστηκε δουλειά, καθοδήγηση από τους καθηγητές του ενώ στερήθηκε τη γυμναστική που τόσο του αρέσει. «Η χρονιά είχε άγχος, αγωνία και πίεση αλλά παρόλα αυτά μπορώ να πω ότι ο αγώνας αυτός αξίζει. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δε μετανιώνω για τίποτα. Και έτσι πρέπει να μάχεται κάθε υποψήφιος. Σαν κάθε μέρα να είναι η τελευταία πριν δώσει το μάθημα», αναφέρει.
Η Κωνσταντίνα Χρονάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, περνάει τρίτη στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
Κατάφερε να πάει πολύ καλά στις εξετάσεις με πολλή προσπάθεια, πάθος για αυτό που ήθελε και υπομονή.
Από το σεισμόπληκτο Καστέλλι!
Από τον Εγκέλαδο, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η Γεωργία Καρυωτάκη είχε κόψει πρώτη το νήμα στο σχολείο της. Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη, χρειαζόταν πρόγραμμα και αντοχές γιατί υπήρξαν πολλές ψυχικές μεταπτώσεις.