«Μούδιασμα» αλλά και οργή έχει προκαλέσει η είδηση της αποφυλάκισης του προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη μετά από μόλις 8,5 χρόνια στη φυλακή.
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παιδεραστίας και συγκλόνισε συθέμελα την κοινωνία του Ρεθύμνου, είναι και πάλι ελεύθερος να συνεχίσει τη ζωή του όπως του δίνει το δικαίωμα η ισχύουσα νομοθεσία.
Με μοναδικό όρο την παραμονή του εντός των εδαφικών ορίων διαμονής του, στη Θεσσαλονίκη εν προκειμένω, όπως δήλωσε, ο Νίκος Σειραγάκης το τελευταίο δεκαπενθήμερο είναι και πάλι ελεύθερος πολίτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση, ο Νίκος Σειραγάκης πήρε το αποφυλακιστήριό του από τις φυλακές Γρεβενών στις 22 Απριλίου.
Από τη στιγμή που ο Σειραγάκης πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (εξέτισε την προβλεπόμενη ποινή, δεν είχε πειθαρχικά, είχε καλή διαγωγή εντός της φυλακής, είχε εκατοντάδες μεροκάματα) η αποφυλάκισή του ήταν μονόδρομος.
Η υπόθεση που αφορούσε σε δεκάδες εφήβους είχε αποκαλυφθεί μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα τον Δεκέμβριο του 2011.
‘Ενα απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου του 2011 αστυνομικοί σπάνε την πόρτα της οικίας του γνωστού προπονητή μπάσκετ, στο Ρέθυμνο, και τον συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω όπως αναφέρεται, με δύο 13χρονα αγόρια.
Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις προκαλούν “σεισμό” στο Ρέθυμνο και στο πανελλήνιο, με την ΕΛΑΣ να δημοσιοποιεί ανατριχιαστικά στοιχεία της πολύμηνης παρακολούθησης του προπονητή. Στη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνεται μακροσκελής λίστα με τα ονόματα ανηλίκων με τα οποία “συναναστρεφόταν”.
Η συνέντευξη και οι αντιδράσεις
Ήταν ο ίδιος που, μήνες μετά την αρχική του άρνηση, έδωσε συνέντευξη στην «Π» δίνοντας τις δικές τους ακραίες και εξωφρενικές απαντήσεις για τα όσα διέπραξε.
Μία συνέντευξη που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα:
«Η επίσημη εκδοχή της υπόθεσης με εμφανίζει να έχω υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου 100 και πλέον μετέχοντες σ’ αυτή την ακρότητα. Να τους εκμεταλλεύομαι σεξουαλικά χωρίς ποτέ και κανένας να με έχει καταγγείλει. Πώς είναι δυνατόν; Επρόκειτο για μερικούς από τους πλέον ευφυείς και ηγετικούς εφήβους της πόλης και όχι μικρόνοα όντα.
Μόνο ένας υπνωτιστής ή μενταλίστ θα μπορούσε ίσως να πετύχει κάτι τέτοιο. Με παρουσιάζει να διαπράττω ασελγείς πράξεις σε εφήβους που ποτέ δεν είχα βρεθεί μαζί τους και να υποκινώ σε ανάλογες πράξεις άλλους που δε γνώριζα καν.
Πώς είχα την ικανότητα να επιβάλλω τετοιες πράξεις ακόμη και εξ’ αποστάσεως, σε περιόδους που αποδεδειγμένα βρισκόμουν στο εξωτερικό. Πώς διέπραττα όλα αυτά τα τερατώδη, ενώ βρισκόμουν για πάνω από ένα χρόνο κάτω από στενή αστυνομική παρακολούθηση.
Με τις τηλεφωνικές και ιντερνετικές μου συνομιλίες παγιδευμένες τους τελευταίους μήνες. Πόσο αλήθεια μπορεί να σας πείσει αυτή η εκδοχή; Θα πρέπει να διαθέτω υπερφυσικές ικανότητες για να έχω διαπράξει όλα όσα υποστηρίζει.
Το ότι εγώ και μόνο φέρω την ευθύνη, είναι κάτι απολύτως σωστό και το αποδέχομαι πλήρως.
Χωρίς τη δική μου “παράταιρη” και παράλογη παρουσία, δεν επρόκειτο για τίποτε άλλο από μια εφηβική ακραία συμπεριφορά, που όμοιές της υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν στις νεανικές ομάδες.
Χθες το κλίμα στο Ρέθυμνο ήταν βαρύ. Υπάρχει θυμός, οργή και απογοήτευση για την ελληνική νομοθεσία που επιτρέπει την αποφυλάκιση κατηγορουμένων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων υποθέσεων.