Ο Μ. Λεμπιδάκης στις αίθουσες του δικαστηρίου
Ο Μ. Λεμπιδάκης ζήτησε την επιείκια του δικαστηρίου για όσους ομολόγησαν και επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε 3 κρατούμενους

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τους 12 κατηγορούμενους στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η ακροαματική διαδικασία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο κύλησε με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ δεν υπήρξε καμία… έκπληξη καθώς άπαντες κινήθηκαν στη γραμμή που τήρησαν στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Όσοι κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην απαγωγή, μάχονται για την αναγνώριση  ελαφρυντικών ώστε να μειωθεί αισθητά η ποινή τους σε σχέση πάντα με τα αδικήματα για τα οποία τελικά θα κριθούν ένοχοι από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Γι’ αυτούς άλλωστε έχει ζητήσει την επιείκεια της έδρας και ο ίδιος ο επιχειρηματίας κατά την ολοκλήρωση της εξέτασης του ενώπιον του δικαστηρίου.

«Με βλέπετε ότι είμαι απόλυτα καλά. Θα ήθελα να παρακαλέσω το δικαστήριο να δείξει επιείκεια ως προς τον καταλογισμό της ποινής σε αυτούς που ομολόγησαν και μετάνιωσαν» είχε πει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Όσοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται  ότι δεν έχουν την παραμικρή ανάμειξη στην υπόθεση, εμμένοντας στην αθωότητα τους, εστιάζουν στο πεδίο των αμφιβολιών. Και αυτό ίσως έχει νόημα για ορισμένους, όπως φάνηκε από την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση δύο κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών.

Είναι οι δύο που έμειναν και εκτός φυλακής μετά το πρωτόδικο δικαστήριο. «Έχω καθαρή την συνείδησή μου, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια» υποστήριξε κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ο ένας εκ των δύο.

Για άλλους πάλι η πλήρης άρνηση περί εμπλοκής τους  στην υπόθεση δεν διαφαίνεται να τους βοηθάει,  πολύ περισσότερο μετά τις αντιφατικές και ανεπαρκείς εξηγήσεις που φέρονται να έδωσαν πάνω σε καίρια ερωτήματα της έδρας.

Ως προς τη σημερινή διαδικασία εκκρεμούν οι αγορεύσεις τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης για να ριφθεί στην συνέχεια ο… κύβος. Η απόφαση πάντως, το πιθανότερο, θα ανακοινωθεί άλλη μέρα. Γίνονται κάποιες συζητήσεις για την ημερομηνία δεδομένου ότι δεν υπάρχουν  διαθέσιμες αίθουσες.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου ως προς τον καθορισμό των ποινών για όσους ομολόγησαν και μετάνιωσαν. Ο ίδιος εστίασε κυρίως σε τρία πρόσωπα, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», τον «παππού» και τον ιδιοκτήτη της μάντρας με τα σκραπ.

«Ορισμένοι  από τους κατηγορούμενους με πλησίασαν περισσότερο. Οι άνθρωποι αυτοί, τολμώ να πω, ότι ίσως με βοήθησαν να είμαι, σήμερα εδώ,  απόλυτα καλά ψυχικά. Μου φέρθηκαν ανθρώπινα, μου κουβέντιαζαν, μου είπαν ένα λόγο παρηγοριάς, έδειξαν συμπόνια.  Μέσα στη ζέστη, με τη μάσκα και τα γυαλιά ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες. Η μοναξιά ήταν πολύ σκληρή» είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, στις 4 Νοεμβρίου.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο Μ. Λεμπιδάκης για τον «Ευγένιο» γεγονός που έκανε αίσθηση. «Όπως τον έζησα εγώ, δεν είναι τυχαίο ότι τον ονόμασα Ευγένιο. Με είχε λύσει κάποιες φορές, με νικούσε πάντα στην ξερή, μου μαγείρευε».

Ο «Ευγένιος» ήταν εκείνος που απέστειλε στον Μ. Λεμπιδάκη προσωπική επιστολή-εξομολόγηση μέσα από τη φυλακή. Η «Π» είχε παρουσιάσει τότε το περιεχόμενο αυτού του γράμματος, στο οποίο ο κατηγορούμενος αφιέρωνε και μαντινάδα στον απαχθέντα. «Αγαπητέ μου Μιχάλη, έχει περάσει τόσο καιρός και μου φαίνεται σαν να ήταν χθες όταν πρωτοσμίξαμε στη δυσκολότερη φάση της ζωής σου και της δικής μου ζωής.

Παρ’ όλα αυτά, Μιχάλη μου, πάνω στην ατυχία σου βρέθηκες τυχερός που εν αγνοία μου βρέθηκα στην κράτησή σου, επέλεξαν λάθος άνθρωπο, νομίζοντας ότι επειδή είμαι οικονομικά εξαθλιωμένος, θα με χρησιμοποιούσαν όπως ήθελαν. Αυτό ήταν το λάθος τους και η αρχή του δικού μου μαρτυρίου…».

Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και η απόπειρα αυτοκτονίας

Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης το χρονικό διάστημα που βρίσκεται μέσα στη φυλακή φέρεται να έχει κερδίσει την εκτίμηση της διεύθυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος αλλά και συγκρατούμενων του αν ληφθούν υπόψη οι υπηρεσιακές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν και στο δικαστήριο.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, σήμερα είναι μαθητής Β’ Λυκείου, τον διδάσκει εθελόντρια καθηγήτρια που πηγαίνει στη φυλακή.

Έχει βάψει ολόκληρη τη φυλακή ως επικεφαλής του συνεργείου με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, το ελληνικό δημόσιο να έχει εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλες εργασίες εντός της φυλακής, έχοντας εκτελέσει περίπου 1.400 μεροκάματα.

Στη δική του παρέμβαση αποδίδεται από την διεύθυνση των φυλακών και η αποτροπή αυτοκτονίας συγκρατούμενού του. Να σημειωθεί ότι πρωτοδίκως ο 48χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών. Έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, ισχυρίζεται ωστόσο ότι από ένα σημείο και μετά έκανε τα πάντα για να προστατεύσει και να βοηθήσει τον επιχειρηματία.

Ο έτερος συγκατηγορούμενος που επίσης έχει καταδικαστεί σε συνολική κάθειρξη 26 ετών είναι  ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα και είχε «δυνατή»  προϋπηρεσία στη νύχτα αλλά και ως φύλαξη σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές

. Σε αντίθεση με τον «Ευγένιο», δηλώνει αθώος. Κατά την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέμεινε στην αθωότητα του, υποστηρίζοντας ότι έστησαν με… καθυστέρηση όλη αυτή την ιστορία σε βάρος του γιατί διαφορετικά δεν τους έβγαινε η υπόθεση. «Ήρθαν μετά από δύο χρόνια και με πήρανε για να τους βγει η ιστορία. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισαγγελέα έδρας η εν λόγω υπόθεση αποτελεί τον… ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και κατεύθυνε τους συνεργούς του έχει θητεύσει στον τομέα των απαγωγών.