Η Λότζια επισπεύδει τις κοπές των «σεσημασμένων» δέντρων

Ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Λότζια που έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί επιθετικά στο θέμα της κοπής των δέντρων που είχε αποφασίσει η Διεπιστημονική Επιτροπή ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν, έχει ανοίξει διάπλατα ο δημόσιος διάλογος στην πόλη σε σχέση με το επίμαχο θέμα του πρασίνου, όπου οι απόψεις είναι για μια ακόμα φορά αντικρουόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθούν άδειες μικρής κλίμακας για να ανοίξει ο δρόμος και να προχωρήσουν οι κοπές στα δέντρα στα οποία υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μετά και το νέο περιστατικό πτώσης κλαδιών, είναι υποχρεωμένος να δράσει επιθετικά.

Όπως είναι γνωστό, το δέντρο έπεσε κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας επί της οδού Σμπώκου 75 σε ένα κομβικό σημείο του Μασταμπά, όπου υπάρχει αδιάκοπη ροή στην κίνηση των οχημάτων, αλλά και πεζών, καθώς είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με σπίτια και καταστήματα που σφύζει από ζωή σε 24ωρη βάση.

Είναι πραγματικό θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρξε τραυματισμός από την πτώση των μεγάλων κλαδιών, που έπεσαν στο οδόστρωμα, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου για να το απομακρύνουν, ενώ προχώρησε και η κοπή ενός ακόμα δέντρου το οποίο ήταν ξερό.

Οι δρομολογούμενες κοπές δέντρων ωστόσο πυροδοτούν αντιδράσεις από κατοίκους του Μασταμπά, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εάν ο Δήμος κλαδέψει τα δέντρα, τα επιμεληθεί και τα φροντίσει, θα εκλείψουν τα επεισόδια πτώσης κλαδιών και δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν τόσο επιθετικά μέτρα στο ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει στην πόλη.

Παράλληλα, καταδικάζουν το γεγονός ότι υπάρχει μια κατεύθυνση στο Δήμο για χαμηλές φυτεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα ψηλά δέντρα δεν είναι επιλέξιμα και τελούν υπό διωγμό. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης σημειώνει ότι για κάθε δέντρο που θα απομακρύνεται θα φυτεύονται τέσσερα, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Δήμος, δεν επιτρέπεται να δείξει εφησυχασμό και ανοχή, μέχρι να συμβεί ένα νέο αδιανόητο δυστύχημα όπως αυτό στη λεωφόρο Δημοκρατίας όπου χάθηκε η ζωή του Παναγιώτη Μητρέλου.

SOS εκπέμπει ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής «Ανθρώπινη Ασπίδα»

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής «Ανθρώπινη Ασπίδα» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αναμονή και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανθρώπινες ζωές.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, «για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες σε πτώσεις δέντρων, τόσο στις πόλεις όσο και στην ενδοχώρα της Κρήτης, με τους ιθύνοντες σε πολλές των περιπτώσεων να παρακολουθούν ως απλοί θεατές, ενώ–για την τάξη των πραγμάτων– παρατηρούμε κάποιες πρόσκαιρες αντιδράσεις, οι οποίες διαρκούν μερικά εικοσιτετράωρα μονάχα, μετά τον τραυματισμό ή και τον θάνατο συνανθρώπων μας.

Ήμασταν και θα είμαστε υπερασπιστές του πρασίνου στις πόλεις αλλά και στην ενδοχώρα, μέχρι τον βαθμό εκείνο που απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Έγγραφα και επισημάνσεις σε Δήμους για την επικινδυνότητα συγκεκριμένων δέντρων ενίοτε πέφτουν στο κενό, ελάχιστες κατόπιν πιέσεων θα διευθετηθούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν λαμβάνουμε καν απαντήσεις όπως οφείλουν να κάνουν!

Δεν κρούουμε απλά τον κώδωνα του κινδύνου, θέτουμε προ των ευθυνών τους, τους ιθύνοντες, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι ενίοτε παρακωλύουν τις παρεμβάσεις των τεχνικών υπηρεσιών. Είναι καιρός άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».