Ο κύβος ερρίφθη για τη χερσαία ζώνη του λιμανιού καθώς η Γενική Συνέλευση του ΤΑΙΠΕΔ είπε το μεγάλο «ναι» για την παραχώρησή της στον Δήμο Ηρακλείου. Αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης και από τα συναρμόδια υπουργεία, κλείνει και τυπικά μια από τις πιο μακροχρόνιες διεκδικήσεις του Δήμου Ηρακλείου, που διαχρονικά ζητά να περιέλθει στη δικαιοδοσία του όλη η έκταση που αναπτύσσεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την πολεοδομική λειτουργία του Ηρακλείου.
Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Λότζια, που αποτιμά ότι η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν της παραγωγικής συνεργασίας που είχε τόσο με την προηγούμενη όσο και με τη σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, που κατάφεραν να ενώσουν το βηματισμό τους σε ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες είχε πυροδοτήσει σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που παρουσίαζαν τεράστια δυσκολία να βρουν κοινή συνισταμένη.
Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν μακρινό παρελθόν αφού σήμερα βρισκόμαστε πλέον σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα που δημιουργεί νέα δεδομένα για το κρίσιμο τμήμα της χερσαίας ζώνης που περιέρχεται στη δικαιοδοσία του Δήμου Ηρακλείου.
Στελέχη της Λότζια σημειώνουν ότι η παραχώρηση αυτή αποφορτίζει το Δήμο από μια απίστευτη γραφειοκρατία με την οποία ήταν αντιμέτωπος σε κάθε παρέμβαση του στο παραλιακό μέτωπο.
Για παράδειγμα στο μεγάλο έργο που δρομολογεί για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους -ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία του σπουδαίου αυτού μνημείου της πόλης-, ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα σύνολο εγκρίσεων των εμπλεκόμενων υπουργείων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μια γραφειοκρατία που αναστέλλει την εκτέλεση ενός κρίσιμου έργου. Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στη Λότζια, απλοποιεί τα πράγματα και διευκολύνει λειτουργικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων.
Στην ατζέντα της διεκδίκησης της Λότζια ο Θεατρικός Σταθμός, το ΚΤΕΛ, και το Λιμενικό Περίπτερο
Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης μπορεί να είναι η «μητέρα των μαχών» για το Δήμο Ηρακλείου, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δε σημαίνει ότι υποστέλλει τις διεκδικήσεις του σε ότι αφορά στη διεκδίκηση των εγκαταστάσεων του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ, και του Λιμενικού Περίπτερου που παραμένουν στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος.
Ακριβώς στο σημείο αυτό, ΟΛΗ και Δήμος αρχίζουν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διότι ο δήμος Ηρακλείου με απόφαση του την οποία έχει μάλιστα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, έχει αξιώσεις τόσο για το Μαρίνα όσο και για το Θεατρικό Σταθμό. Ειδικότερα η θέση που έχει υιοθετήσει η Λότζια είναι το κτήριο του Θεατρικού Σταθμού να παραμένει στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ αλλά να παραχωρηθεί η χρήση του στο δήμο Ηρακλείου για 40 χρόνια.
Η πλευρά του δήμου εκτιμά ότι ο θεατρικός σταθμός είναι ένας χώρος που είναι λειτουργικά ενταγμένος στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης την οποία χρόνια τώρα συντονίζει η Λότζια. Άρα η όποια διατάραξη αυτής της σχέσης, θα έχει παρενέργειες σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΟΛΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση διότι αφορά σε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα έχει συζητηθεί τους προηγούμενους μήνες ανάμεσα στο δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, τη δημοτική Αρχή και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη και αυτό που εκτιμά η Λότζια είναι ότι στη συζήτηση αυτή δεν έχει μπει επίλογος, καθώς είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να βρεθεί «χρυσή τομή».