Εντυπωσίασε ο νεοσύστατος θεσμός των Cretan Taste Awards, ο οποίος και επιβράβευσε τους σημαντικότερους παίκτες της κρητικής γαστρονομίας, τα καλύτερα εστιατόρια, τα καινοτόμα προϊόντα και τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες που αφορούν τη γεύση.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να καθιερωθεί η Κρήτη ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Oι διακριθέντες γιόρτασαν τη νίκη τους σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε (τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19) τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Atlantis Hotel στο Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:
«Τα βραβεία αποτελούν μια καινοτομία σ’ ένα χώρο, που εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί, συχνά μοναχικοί ταξιδιώτες, αγωνίζονται να αναδείξουν πτυχές της πλούσιας ελληνικής-κρητικής γαστρονομίας, παραδοσιακής και σύγχρονης.
Κι επειδή πάντα η επιβράβευση προσπαθειών και ο ευγενής συναγωνισμός αποτελεί κίνητρο θεμιτό, η καθιέρωση ενός τέτοιου θεσμού, από ένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
«Μέσα από την τελετή των Cretan Taste Awards αναδεικνύεται η κρητική γαστρονομία. Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη είναι λέξεις αλληλένδετες, σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους στο υποσυνείδητο όλων μας.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων:.
«Συγχαίρω τον Δήμο Ηρακλείου και την Boussias Communications για την πρωτοβουλία να βραβεύσει τους καλύτερους και να δοθεί ένα κίνητρο και για άλλες πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να ασχοληθούν με την ποιότητα και τις δράσεις που αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα της κρητικής γης, κι όλα αυτά που θα καταστήσουν το Ηράκλειο και την Κρήτη, γαστρονομικό προορισμό».
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης ανέφερε: «Είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του δήμου, να συνδέσει τον τουρισμό με τη γαστρονομία, με βασικό στόχο να γίνει το Ηράκλειο και ολόκληρη η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός».
Παρουσιάστρια της βραδιάς των Cretan Taste Awards 2021 ήταν η food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη, ενώ οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν το εξαιρετικό μενού του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, συνοδεία κρητικών κρασιών που επέλεξε ο καταξιωμένος σομμελιέ Γιώργος Λούκας. Την ατμόσφαιρα της γνήσιας κρητικής παράδοσης ενίσχυσε ο Ψαρογιώργης.
Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της φετινής διοργάνωσης ήταν τα εστιατόρια «Αυλή» και «Μεράστρι», το πρωινό του ξενοδοχείου Cretan Malia Park καθώς και το εστιατόριο Mouries.
Χρυσό απέσπασε η ταβέρνα Κρητών γεύσεις στην Αίγινα, το οινοποιείο Lyrarakis, το κατάστημα τοπικών προϊόντων Μπαλαντίνος και ο Κρητικός φούρνος Daily Bakery. Για την εκπαιδευτική δράση της ξεχώρισε η πρωτοβουλία της «Αυλής» με τα μαθήματα μαγειρικής και κρητικής γαστρονομίας και στην ενότητα Best in Food tasting services διακρίθηκε το Ανώσκελη Tasting Tour.
Για την προσπάθειά τους στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων βραβεύτηκε το «Παντοπωλείο Deli Thigaterra», ενώ το βραβείο Best in Organic Agricultural Farming απέσπασαν τα Κτήματα Αγριμανάκης.
Στην ενότητα των παραγωγών, χρυσό απέσπασε το τυροκομείο Μπαλαντίνος, τα ανθρακούχα νερά της Aloe Vera Hellas ξεχώρισαν στην κατηγορία Best in New Products, ενώ το Καρτεράκι Dictamus διακρίθηκε στην κατηγορία Best in Herbs.
Tα Κριθαροκούλουρα «Βαρδάκης», το Μείγμα για Σαλάτα της KABRIANIS FAMILY, το κρητικό μέλι Melaion με Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και το βιολογικό μέλι Toplou Organic Honey της Savidakis family, πανηγύρισαν επίσης για τη χρυσή διάκρισή τους.
Το ελαιόλαδο Minos Extra Virgin Olive Oil της εταιρείας Renieris, η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ του Μπαλαντίνος, τα ζυμαρικά «Μαγγίρι», η τσικουδιά ΑΝΩ ΚΑΤΩ της ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΕ., η μπύρα NOTOS PILSNER και το Νερό Σαμαριά της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε καταφεραν να εντυπωσιάσουν τους κριτές.
Το Metaxa Hospitality Group ξεχώρισε για την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών και τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και γαστρονομίας, καθώς και για τις Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης και τις Βιώσιμες Πρακτικές για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στο Creta Maris Beach Resort.
Τέλος, η Ελισάβετ Κούτα Ανδρεαδάκη κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με την εταιρεία Butterfly Stories Food Management. Toν τίτλο Brand of the Year της φετινής διοργάνωσης κέρδισε ο Όμιλος Metaxa Hospitality Group, ο οποίος και απέσπασε συνολικά τρία χρυσά κι ένα αργυρό.
O τίτλος «Πρωτεύουσα της γαστρονομίας» απονεμήθηκε στον νομό του Ηρακλείου που απέσπασε τον μεγαλύτερο και υψηλότερο αριθμό βραβεύσεων, με 35 βραβεία συνολικά.
Στο πλαίσιο της τελετής δόθηκαν ακόμα τρία ξεχωριστά τιμητικά βραβεία, στον Κιρκόρ για την παραδοσιακή μπουγάτσα, στον Γιώργο Χατζηπαράσχο από το Ρέθυμνο που θεωρείται ένας από τους τελευταίους αρτοποιούς στην Ελλάδα που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο και στην Χρυσούλα Τζωρτζάκη, δημιουργό του ντοκιμαντέρ «In the Wine Dark Sea» που κάνει διάσημο το κρητικό κρασί σε όλο τον κόσμο.