Σε μια σπουδαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Harvard, η κρητική γαστρονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της αμερικανικής ακαδημαϊκής ελίτ.
Η δράση επισφράγισε τη στενή συνεργασία της Διευθύνουσας Συμβούλου του Harvard Dining Services, κας Smitha, με το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας και τον όμιλο Grecotel, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Το «παρών» στο κτήριο Science and Engineering του Harvard —το οποίο θεωρείται το πιο οικολογικό κτήριο παγκοσμίως— έδωσαν εξέχουσες προσωπικότητες, ανάμεσά τους:
Ο Πρέσβης κ. Συμεών Τέγος,οι καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, Frank Hu και Walter Willett, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας και Καθηγητής Ιατρικής, Στέφανος Καλές και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως οι κ.κ. Phil Kafarakis, George Danis και Γιώργος Φραγκιαδάκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπρόεδροι εστίασης κορυφαίων πανεπιστημίων (όπως τα Yale, Northeastern και U-Mass), τα οποία διαχειρίζονται καθημερινά πάνω από 200.000 γεύματα, εντάσσοντας ήδη ελληνικά προϊόντα στο διαιτολόγιο των φοιτητών τους.
Το δείπνο δεν ήταν απλώς μια γευστική δοκιμή, αλλά το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο Executive Chef της Grecotel (Club Marine Palace), Μάνθος Νεσφυγιές, μύησε τους σεφ του Harvard στα μυστικά της υγιεινής κρητικής διατροφής και στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικές γεύσεις, όπως κρητική σαλάτα, ξύγαλο και «παλληκάρια.» Ένα πιάτο με ιστορία 4000 χρόνων,που έχει τις ρίζες του στη μινωική Κρήτη.
Η επιτυχία της βραδιάς βασίστηκε και στην έμπρακτη στήριξη του Γιώργου Φραγκιαδάκη ο οποίος φρόντισε για την προμήθεια των εκλεκτών τοπικών προϊόντων και του Φεντερίκο Λαζαρίδη, που προσέφερε τα κρασιά που συνόδευσαν το δείπνο.
