Σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα-εργοτάξιο, όπως αρέσκεται να την εμφανίζει εσχάτως η κυβέρνηση, διαδραματίζει η Κρήτη, στην οποία και αναφέρεται εκτενώς με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης. Στον απολογισμό του για τον ΒΟΑΚ αναφέρει: «Συνολικός προϋπολογισμός έργων στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά – Ηράκλειο – Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος: 2,5 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2022 εγκαταστάθηκαν τα πρώτα εργοτάξια (δημόσιο έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος) και εντός του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα.
Συμβασιοποιήθηκαν το ΣΔΙΤ Χερσόνησος – Νεάπολη και το δημόσιο έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Στις 8 Μαΐου αναμένεται να υποβληθούν και οι προσφορές για το μεγάλο έργο Χανιά – Ηράκλειο. Οι μελέτες για την προαίρεση Κίσσαμος – Χανιά προχωρούν και εντός του έτους θα κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Προχωρούν οι μελέτες για το Σούδα – Αεροδρόμιο και αναμένεται η θετική γνωμοδότηση του ΓΕΝ για την οριστικοποίηση της χάραξης του δρόμου που θα κινείται οριακά εντός του χώρου του ναυστάθμου της Σούδας.
7.500 θέσεις απασχόλησης
Για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου έκανε ειδική αναφορά στην αύξηση του μεγέθους του κατά 30% και πρόσθεσε:
«Το νέο αεροδρόμιο θα αριθμεί πλέον 92.000 τετραγωνικά μέτρα, από 68.000 τετραγωνικά μέτρα που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Η πρόοδος εκτέλεσης του έργου σήμερα έχει ξεπεράσει το 22%. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων στην Κρήτη και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης. Στην πλήρη ανάπτυξή του στο έργο θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις. Εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο Καστελλίου θα δημιουργήσει περίπου 7.500 θέσεις άμεσης απασχόλησης…».