Η Κυριακάτικη ανασκόπηση του Δημάρχου Ηρακλείου

Στη διαγραφή 80% του χρέους για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, στο έργο προστασίας και ανάδειξης της παράκτιας ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής στον κόλπο του Δερματά και στα 20 σπίτια που θα δοθούν σε ευάλωτες οικογένειες είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την εβδομάδα που μας πέρασε και στα οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες κατά την κυρικ=ακάικη ανασκόπηση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Καλοκαιρινού:

Καλημέρα! Εύχομαι να είστε καλά. Μια ακόμη εβδομάδα με ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις σε ζητήματα του Δήμου μας ολοκληρώνεται. Ας διατρέξουμε μαζί τις κυριότερες:
🔘Λύση στο χρέος από την απένταξη του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου
Μια από τις θετικότερες ειδήσεις, όχι μόνο της εβδομάδας, αλλά των τελευταίων ετών για τον Δήμο Ηρακλείου: Η απαλλαγή της ΔΕΠΑΝΑΛ, ως διαδόχου της ΔΕΠΤΑΗ, από ένα χρέος 11.814.687,43€ ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις που σχεδόν το διπλασίαζαν.
Πρόκειται για ένα χρέος που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική διόρθωση (το 2015), που ακολούθησε την απένταξη του έργου κατασκευής του ΠΣΚΗ (το 2014) από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Πολιτισμός». Ο Δήμος Ηρακλείου τότε επέλεξε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό η οποία, διαδοχικά το 2020 (εφετειακή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και το 2022 (εκδίκαση αναίρεσης από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου), δεν ευοδώθηκε. Στις 13 Ιουνίου 2025, μας έγινε γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία επικύρωνε προηγούμενη απόφαση του Ι Τμήματός του (28/4/2020), καταλογίζοντας το σύνολο του ποσού στη δημοτική εταιρεία. Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση. Έθεσα το θέμα ως ύψιστη προτεραιότητα και πραγματοποίησα, όπως θα θυμάστε, αλλεπάλληλες επαφές με τους συναρμόδιους Υπουργούς και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης στην Αθήνα, ξεκινώντας και καταλήγοντας στον Υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο. Από τον οποίο και συντάχθηκε διάταξη σε σχέδιο Νόμου του Υπουργείου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία:
• Ο Δήμος Ηρακλείου θα επιχορηγηθεί με 11.814.687,43€ για την αποπληρωμή της οφειλής.
• Τόκοι και προσαυξήσεις διαγράφονται.
• Το ένα πέμπτο της επιχορήγησης θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σε 72 μηνιαίες δόσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, διαλύεται η βαριά σκιά που πλανιόταν πάνω από το Δήμο μας για μια δεκαετία, εκλείπει ο θανάσιμος κίνδυνος για την ΔΕΠΑΝΑΛ, αίρονται οι περιορισμοί στην επιχειρησιακή της ικανότητα και κλείνει ένα κεφάλαιο ανασφάλειας για τους των 151 εργαζομένους της.
Πώς πετύχαμε αυτή την λύση; Εξηγήσαμε ότι το ΠΣΚΗ είναι ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας με πολύ σημαντική καλλιτεχνική παραγωγή. Ένα έργο – έμπνευση των αρχών της Μεταπολίτευσης, το οποίο στοίχησε περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ για να καταστεί πλήρως λειτουργικό, χωρίς καμία οικονομική εκκρεμότητα από την κατασκευαστική του διαδικασία εδώ και περισσότερα από 7 χρόνια. Από το παραπάνω ποσό, σχεδόν 36 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από τοπικούς πόρους. Ο Δήμος Ηρακλείου από ίδιους πόρους διέθεσε περισσότερα από 32 εκατομμύρια και το Ίδρυμα Καλοκαιρινού διέθεσε 3 εκατομμύρια. Σε αυτή τη συνολική δαπάνη προστέθηκαν οι πόροι από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός», που ήταν και το επίδικο των 11,8 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο τελικά πληρώθηκε από εθνικούς πόρους, και αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση (μόλις) 23,1% του συνόλου του έργου.
Τι θα συνέβαινε αν δεν πετυχαίναμε αυτή την λύση; Θα κατέρρεαν η ΔΕΠΑΝΑΛ και το ΠΣΚΗ. Θα κλονιζόταν σε τεράστιο βαθμό ο Δήμος Ηρακλείου. Θα έμεναν στον δρόμο 151 εργαζόμενοι. Θα άξιζε όλη αυτή η συμφορά για να δημιουργηθεί ένα έκτακτο έσοδο στο κρατικό προϋπολογισμό, προερχόμενο μάλιστα από ένα φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή, τον Δήμο Ηρακλείου);
Θα ήταν δίκαιο αυτό; Αυτό το ερώτημα έθεσα στους κυβερνητικούς συνομιλητές μου, σε μια συζήτηση που έγινε σε λεπτομερώς στοιχειοθετημένη βάση. Και επειδή όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό και οι κυβερνητικοί συνομιλητές μας επέδειξαν ευθυκρισία και αίσθημα δικαίου, συγκλίναμε με κατάληξη αυτή τη ρύθμιση. Η οποία έρχεται τώρα και απελευθερώνει τον Δήμο Ηρακλείου και την ΔΕΠΑΝΑΛ.
Τι πετύχαμε; Απόδοση δικαιοσύνης. Δεν είναι χάρη, δεν είναι κάτι το οποίο επετεύχθη έξω από τη ορθή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και τον ορίζοντα της κοινής ωφέλειας. Νομίζω ότι για αυτό μπορούμε όλοι να εκφράσουμε ικανοποίηση και να ατενίζουμε το μέλλον με μια πιο καθαρή και πιο αισιόδοξη ματιά.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνομιλητές μας στην Κυβέρνηση που μας άκουσαν, έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα και έδειξαν κατανόηση. Ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο αλλά επίσης και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση και άλλους τους οποίους θα αναφέρω όταν η συζήτηση έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασισθεί η αναδοχή από τον Δήμο του χρέους από της ΔΕΠΑΝΑΛ όπως προβλέπεται από τη διάταξη του νόμου. Και όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου στο Δήμο με τους οποίους πορευθήκαμε σε αυτό το διάστημα. Που ήταν σύντομο. Το είχα επισημάνει, άλλωστε, ότι δεν θα είναι μια μακρά διαδικασία. Ήταν ένα σπριντ που κράτησε λιγότερο από σαράντα έντονες μέρες. Για την ακρίβεια, 35 πολύ έντονες μέρες.

🔘Πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού στο έργο προστασίας και ανάδειξης της παράκτιας ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής στον κόλπο του Δερματά
Μια ακόμη ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ το οποίο έχουμε ορίσει ως εμβληματικό στην αναθεωρημένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. Και το έχουμε εντάξει στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ) για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της Ενετικής Οχύρωσης και των Νεωρίων του Ηρακλείου που θα υπογράψουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Ένα έργο με διπλή σημασία: Σωστικό για τα Τείχη και καθοριστικό για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την δημιουργία μιας διπλής παραλίας μήκους 410 μ. και βάθος περίπου 30 μ. στην καρδιά του Ηρακλείου, στην απόληψη της συνοικίας της Αγίας Τριάδας.
Υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες που προκαλούσαν (όχι σ’ εμένα) μεγάλη απαισιοδοξία και χρειάστηκε εντατική προσπάθεια για την απεμπλοκή του. Το πρώτο βήμα έγινε τον Ιούλιο του 2024 όταν πετύχαμε την έγκριση της ακτομηχανικής μελέτης. Το δεύτερο καθοριστικό βήμα έγινε προχθές (24/7), με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το επόμενο στάδιο είναι απλούστερο και αφορά στην έγκριση της λιμενικής μελέτης, συνεπώς, είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι αυτό το έργο θα γίνει και πιθανότατα θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στο 2026.

Τι περιλαμβάνει το έργο:
• Τη δημιουργία δυο προσβάσιμων και ασφαλών παραλιών με λεπτόκοκκη άμμο, ανατολικά και δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ): Της κατ’ εξοχήν παραλίας του κόλπου του Δερματά μήκους 210 μ., της παραλίας στα δυτικά του ΜΦΙΚ μήκους 170 μ., καθώς και τη δημιουργία δυο ύφαλων κυματοθραυστών μπροστά από κάθε παραλία, μήκους 250 και 200 μ. αντίστοιχα.
• Την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Την προστασία του ΜΦΙΚ με φυσικούς ογκόλιθους από τις βλάβες που προκαλεί στο κτίριο ο κυματισμός.
• Την προστασία του παραθαλάσσιου τμήματος της πόλης.
Για να πετύχουμε τα παραπάνω, εργαστήκαμε μεθοδικά με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υποδομών & Βιώσιμης Γιώργο Σισαμάκη, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και την μελετητική ομάδα του έργου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους.
Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη συνεργασία στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον Πρόεδρο του ΚΑΣ και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, στη Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και εισηγήτρια στο ΚΑΣ, Ιουλία Παπαγεωργίου, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στην Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασωτάκη.
Σας υπενθυμίζω επίσης ότι αυτό το έργο δεν το αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά, αλλά το συναρθρώνουμε με μια σειρά άλλων έργων, που αλλάζουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου στην εντός των τειχών περιοχή και ειδικότερα:
1) Με τα Νεώρια, που έχουν πλέον ενταχθεί στο σύνολό τους στη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου μας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ / Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» Κρήτης με προϋπολογισμό 10.100.000 ευρώ ως ένα ολοκληρωμένο έργο προστασίας και ανάδειξης του μνημείου με χρήσεις για την κοινή ωφέλεια (εκθέσεις, εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, κ.α.).
2) Με την πλατεία 18 Άγγλων και τα έργα βελτίωσης που σχεδιάζουμε μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων για την κίνηση πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων.
3) Με το έργο στερέωσης και στατικής αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών Τειχών το οποίο δημοπρατείται σύντομα. Ένα έργο προϋπολογισμού 2.342.500 ευρώ, ενταγμένο στη ΣΒΑΑ του Δήμου Ηρακλείου και στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027».
Έργα σύνθετα, με υψηλές απαιτήσεις και αρκετές δυσκολίες, αλλά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που πλησιάζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Και επίσης εξασφαλισμένη τη βούληση της Δημοτικής μας Αρχής να υλοποιηθούν.

🔘Είκοσι σπίτια σε αστέγους, από το Δήμο Ηρακλείου
Σταθερά στο πλευρό των αστέγων η Δημοτική μας Αρχή, αναζητά 20 κατοικίες για να στεγάσει περισσότερους από 40 συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται με την αξιοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους» μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ηράκλειο ΜΑΕ και έχει ως στόχο την κοινωνική επανένταξη και αυτονόμηση των αστέγων.
Εδώ θα ήθελα την βοήθειά σας: Αν μπορείτε, κοινοποιήστε την είδηση (στα σχόλια θα βρείτε τον σύνδεσμο), έτσι ώστε να υπάρξει ανάλογη προσφορά κατοικιών προς μίσθωση.