Τριάντα ειδικοί από 13 χώρες οι οποίοι θα δοκιμάσουν και θα βαθμολογήσουν πάνω από 550 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα βρίσκονται στη Σητεία όπου πραγματοποιήθηκε χθες στο “Sitia Beach” η τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πάνω από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή 30 δοκιμαστών, σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα που εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι κριτές, κατά τα 2/3 ξένοι, ήρθαν στη Σητεία από 13 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες γευσιγνωσίας του ελαιολάδου, οι οποίοι εκτός από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής που στόχο έχει την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής.
Στην επίσημη τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η γενική γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης κ.ά.
Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και υποσχέθηκε, με βάση την κρητική φιλοξενία, μια μοναδική εορταστική εμπειρία στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου και στην συνεργασία όλων για την περαιτέρω προβολή και προώθησή του στις ελληνικές και ξένες αγορές. Ο κ Αρναουτάκης επισήμανε το τρίπτυχο για της επιτυχίας που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της αγροδιατροφικής σύμπραξης που είναι: η ισχυρή ταυτότητα του προϊόντος,η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα.
Το εκκλησιαστικό γεύμα στο μοναστήρι
Το χθεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε ένα εκκλησιαστικό γεύμα στην τράπεζα της Μονής Τοπλού, το οποίο επιμελήθηκε η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου.
Το μενού περιλάμβανε: Καλωσόρισμα,
Μοναστηριακό άρτο, Ποικιλία κρητικών ορεκτικών: Κρίταμο / ελιές / αγκινάρες / ασκορδουλάκους. Τριλογία κρύων ορεκτικών: Ταπενάδα ελιάς / λευκός ταραμάς / πελτέ ντομάτας.
Σούπα: Ταχινόσουπα με βάρσαμο και μπλε καβούρι αρωματισμένη με μέντα.
Σαμωνιόν ασύρτικο λευκό ΠΓΕ Λασίθι.
Ζεστά ορεκτικά: Χειροποίητη πίτα χαρουπιού με χόρτα και αρωματικά κρητικής γης.
Σουπιά ψητή με το μελάνι της σε μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι.
Μύδια μπουργέτο σε αμβρωνιές με βρουβάσταχα και καπνιστό αυγοτάραχο.
Σαλάτα: Οσπριάδα με πινάκτινα αμύγδαλα και νεροκάρδαμο.
Γερτο θραψαθήρι λευκό ΠΓΕ Λασίθι.
Κυρίως: Γαρίδες φρέσκιες και χτένι σε νηστίσιμο τραχανά λαχανικών αρωματισμένο με σαφράν.
Αμάραντον λιάτικο ροζέ ΠΓΕ Λασίθι
Επιδόρπιο: Καρυδόπιτα αρωματισμένη με espresso, nantelaka αμυγδάλου και ποσέ ξινόπλο.
Φιλόθεος ερυθρός γλυκύς λιαστός ΠΓΕ Λασίθι 24 μήνες παλαίωση.
Σήμερα οι κριτές και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος.
Αύριο Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής.