El Greco Αεροδρόμιο Καστελλίου

Την έγκριση για τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Καστελλίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ θετική είναι και η γνωμοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Με την επίλυση των δύο αυτών εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης μέσα στον επόμενο μήνα. Για το έργο έχουν ξεκινήσει ήδη οι προκαταρκτικές εργασίες, με τις μπουλντόζες να κάνουν την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Πεδιάδας, όπου θα εγκατασταθεί στον Ευαγγελισμό το εργοτάξιο του έργου. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.

Μετά την έναρξη σύμβασης παραχώρησης, θα μπορούν να οριστικοποιηθούν και οι μελέτες του έργου που προχωρούν, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις, η δαπάνη των οποίων υπολογίζεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται ότι από τις 23 ζώνες απαλλοτριώσεων που προβλέπει το έργο, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε δύο, με στόχο το επόμενο διάστημα να καλυφθούν επιπλέον τέσσερις ζώνες.

Για την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απαλλοτριωθούν πάνω 9.000 στρέμματα, από τα οποία περίπου 7.000 στρέμματα αντιστοιχούν σε 5.522 ιδιοκτήτες στην περιοχή του Κάμπου Καστελίου και αφορούν στην κατασκευή του αεροδρομίου και 1.000 στρέμματα για την κατασκευή της οδοποιίας.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, υπήρξαν μεταβολές στον σχεδιασμό και έχει υποβληθεί συμπληρωματικός φάκελος στο αρμόδιο Υπουργείο.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και να εξυπηρετεί περίπου 9 εκατομμύρια επιβάτες.

Με βάση τη συμφωνία, οι δύο μέτοχοι της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ» θα εκχωρήσουν ποσοστό 45,9% στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα η συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ θα διαμορφωθεί περίπου στο 33% και της GMRστο 21%.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, το έργο αναμένεται να έχει πολύ σημαντική συνεισφορά στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι στη φάση λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, τα ετήσια μερίσματα από παραχωρήσεις της εταιρείας υπολογίζονται σε 90 εκατομμύρια ευρώ.