Σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι πρόσθετοι πόροι που λαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί.
Συνολικά από το 2011 υπάρχουν 46 εγκρίσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με 11 να έχουν ολοκληρωθεί και 6 να ολοκληρώνονται μέσα στο 2020.
Η παρουσίαση τόσο των προγραμμάτων όσο όμως και των ευρωπαϊκών δικτύων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια έγινε χθες με στόχο την ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων αλλά και του κοινωνικού συνόλου, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Αλεξάκη.
Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων σε τομείς, όπως ενέργεια, κοινωνικά θέματα, βιώσιμος τουρισμός, κυκλική οικονομία, κλιματική αλλαγή, καινοτομία, νησιωτικότητα και πολιτική προστασία.
Μέσα από την υλοποίησή τους, τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο όμως και οι υπάλληλοι που τα χειρίζονται αποκτούν μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία σε αντικείμενα που δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, με το συγκεκριμένο στοιχείο να λειτουργεί επιπρόσθετα θετικά στην εξέλιξη της όλης διαδικασίας.
Το περίγραμμα αυτής της πορείας, παρουσιάσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, κατά την ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων του νησιού για την υλοποίηση από την Περιφέρεια Κρήτης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που εξήρε το έργο των περίπου 40 ανθρώπων που εργάζονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο της αναλυτικής παρουσίασης, ο κ. Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πορεία της Περιφέρειας στην Ευρώπη, που έχει ως αποτέλεσμα να υλοποιούνται 46 ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά προγράμματα και να έχουν εγκριθεί ακόμη 4, αλλά και η Κρήτη να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και να προτιμάται για συνεργασίες.
Ταυτόχρονα, όμως, από τα προγράμματα προκύπτουν πολλαπλά οφέλη: «Προκύπτουν εργαλεία, στρατηγικές, τριβή με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, γνώση και εμπειρίες, ανοίγουν θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, ενώ παράλληλα μαζί με άλλες Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όμοια με τα δικά μας, ενώνουν τις φωνές μας και διεκδικούμε λύσεις σε επίπεδο Ευρώπης», εξηγεί ο Γ.Αλεξάκης, παραπέμποντας στην Κορσική: «Αν ακούγατε τον περιφερειάρχη της Κορσικής να μιλάει για τα προβλήματα εκεί, θα νομίζατε ότι μιλάει ο Σταύρος Αρναουτάκης».
Ο αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε και τον ρόλο του Γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες καθώς και τα περίπου 16 ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Κρήτη. «Στην Κρήτη είμαστε ώριμοι, ανταγωνιστικοί και πρωτοπόροι: επιστημονικά, ερευνητικά, σε διεθνές επίπεδο. Μαθαίνουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα και την υλοποιούμε στην Κρήτη», υπογραμμίζει ο κ.Αλεξάκης.
Ο ίδιος στάθηκε και σε “μύθους και αλήθειες” αναφορικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εξηγώντας ότι δεν στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, καθώς τα αντίστοιχα έξοδα χρηματοδοτούνται από κάθε πρόγραμμα κατά 100%, είτε μέσω του ΠΔΕ.
Ο περιφερειάρχης, στην τοποθέτησή του, μετά την παρουσίαση του αντιπεριφερειάρχη, εξήρε τη δουλειά τόσο του Γιώργου Αλεξάκη ως αντιπεριφερειάρχη αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα όσο και των υπαλλήλων της Περιφέρειας, περίπου 40 ατόμων που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση των προγραμμάτων, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τόνισε όμως και τον όγκο δουλειάς και την ευθύνη που έχουν επωμιστεί οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, μετά τη μείωση της ανθρωποδύναμης κατά περίπου 300 συνεργάτες, τα τελευταία χρόνια. «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω κι εργάζονται. Κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Τα στελέχη μας έχουν μεγάλη επάρκεια, τα ζηλεύουν και στο εξωτερικό. Κάνουν έναν μαραθώνιο» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και η διευθύντρια Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού και συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ελένη Χατζηγιάννη, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νίκος Ζωγραφάκης, οι συντονιστές των Ομάδων Εργασίας των ΕΠ και υπηρεσιακά στελέχη.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα; «Ταβάνι», προφανώς, δεν υπάρχει! Το «στοίχημα» που μπαίνει τώρα, όμως, παράλληλα με τη δουλειά που ήδη εξελίσσεται, είναι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων να διαχέονται και να αποδεικνύονται χρήσιμα και χρηστικά για τους πολίτες της Κρήτης.