Ο Μανόλης Παραβολιδάκης αναλαμβάνει Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης
Ο Αντιστράτηγος Μανόλης ε.α. Μανόλης Παραβολιδάκης είναι άριστος γνώστης της Κρήτης και των αναγκών της

Με μεγάλη όρεξη για δουλειά επιστρέφει στην ενεργό δράση ο αντιστράτηγος ε.α. Μανόλης Παραβολιδάκης, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία μίας νέας υπηρεσίας που καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Ο Μανόλης Παραβολιδάκης αναλαμβάνει Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Πριν από μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε στον ίδιο προσωπικά η απόφαση επιλογής του ως επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας, συνδυάζοντας διοικητικές και επιχειρησιακές ικανότητες όπως άλλωστε απαιτείται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη οπότε και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων όλων των Συντονιστών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών της χώρας.

Για την συγκεκριμένη θέση υπήρξαν διάφορες αξιόλογες υποψηφιότητες, τελικά επικράτησε η υποψηφιότητα Παραβολιδάκη, ο οποίος στη διάρκεια της μακράς θητείας του στην Αστυνομία, την οποία υπηρέτησε από νευραλγικές και επιτελικές θέσεις, είχε συνεργαστεί τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και με τον υφυπουργό Προστασίας κ. Λευτέρη Οικονόμου

. Ήταν γνωστό από παλιά ότι ο κ. Παραβολιδάκης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους δύο άνδρες και δεν αποτελεί έκπληξη η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο πόστο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι θετικά προσκείμενα προς το πρόσωπο του ήταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα σε κεντρικό επίπεδο ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει  αμοιβαία εκτίμηση  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος έστειλε αρμοδίως και την προσωπική του πρόταση.

Η υποψηφιότητα του είχε εξ αρχής δυναμική με αποτέλεσμα να κόψει το νήμα του τερματισμού. Η «Π» επικοινώνησε με τον κ. Παραβολιδάκη, ο οποίος ωστόσο για λόγους τακτ δεν θέλησε να κάνει την παραμικρή δήλωση αφού δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι επιστρέφει ορεξάτος για δουλειά. Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την αποστρατεία του, είχε δεχθεί διάφορες προτάσεις, ακόμα και «κρούσεις» ώστε να κατέλθει στον αυτοδιοικητικό στίβο, αρνήθηκε όμως με ευγένεια. Θα τον ενδιέφερε μόνο μία θέση από την οποία θα μπορούσε να προσφέρει με βάση την εμπειρία του και την κατάρτιση του. Μία θέση-πρόκληση στην μετά ΕΛΑΣ εποχή.

Ο Μ. Παραβολιδάκης όσο ήταν στην Αστυνομία και κυρίως κατά τη θητεία του ως επικεφαλής στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης είχε την οξυδέρκεια να υπηρετεί τον συγκρητισμό, να μην κάνει διαχωρισμούς και να δημιουργεί αντιπαραθέσεις τοπικιστικού χαρακτήρα.

Τον ενδιέφερε η Κρήτη στο σύνολο της και έριχνε πάντα βάρος στις ιδιαιτερότητες και στα προβλήματα της κάθε περιοχής με στόχο επιμέρους ή και χειρουργικές παρεμβάσεις.

Είχε επίσης την προνοητικότητα να δημιουργήσει δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες του νησιού, να αποκτήσει συνδέσμους ακόμα και σε μικρά χωριά και να δημιουργήσει και πολλές προσωπικές φιλίες. Αυτό το κεφάλαιο ίσως είναι και το «οπλοστάσιο» του σε αυτό το νέο εγχείρημα που απαιτεί η Πολιτική Προστασία: συντονισμό αλλά και μια ευρύτητα δικτύου συνδέσμων και ανθρώπων.

Ο Μ. Παραβολιδάκης από το 2011 έως το 2014 διατέλεσε Γενικός  Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, από το 2009 έως το 2011 ήταν επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, από το 2005 έως το 2008 ήταν στο τιμόνι της Ασφάλειας Ηρακλείου ενώ για ένα χρόνο νωρίτερα ήταν υποδιοικητής της υπηρεσίας, ενώ έχει υπηρετήσει στην ΕΥΠ και στην Ασφάλεια Αττικής σε ευαίσθητους τομείς. Η υπηρεσιακή του διαδρομή καταδεικνύει ότι διαθέτει και επιχειρησιακές και επιτελικές ικανότητες.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, οι Περιφερειακοί Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας έχουν αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και αναφέρονται αποκλειστικά σε αυτόν.

Περαιτέρω, οι Περιφερειακές Συντονιστές:

α) συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

β) παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, εγγράφως ή προφορικώς, στο αντικείμενο αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας προς τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές της Περιφέρειας, ή τις υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη,

γ) παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τις διαδικασίες και τις επιχειρησιακές δράσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,

δ) εκπονούν μελέτες, συντάσσουν εκθέσεις, υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, επεξεργάζονται και παρουσιάζουν στοιχεία απαραίτητα για την υλοποίηση πολιτικών πολιτικής προστασίας.