Τα πάντα είναι έτοιμα στην Κρήτη για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν με τη δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη του υπουργού σε διάστημα ενός έτους να υπερτονίσουν την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να δώσουν συγκεκριμένους συμβολισμούς.
Γι’ αυτό άλλωστε κι επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη ως ο πρώτος σημερινός σταθμός, που έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία στο κόμματι της ενέργειας, όπως επίσης και η Κρήτη με τη Σούδα που υποδηλώνουν την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτείων να διατηρήσουν το ρυθμιστικό ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες.
Συμβολικό χαρακτήρα ωστόσο έχει η επίσκεψη και για την ελληνική πλευρά, καθώς αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα του υψηλού επιπέδου διεθνούς διπλωματίας το οποίο έχει κατορθώσει να επιτύχει η Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αμερικανό υπουργό να γευματίσουν στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων, με τον Μάικ Πομπέο να είναι ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος μετά τον Τζορτζ Μπους που φιλοξενείται στην οικογενειακή κατοικία.
Εκτός από την κρητική φιλοξενία με παραδοσιακά εδέσματα, η επίσκεψη στο σπίτι του πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδηλώνει και τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Αμερική, ενώ δείχνει στην τουρκική πλευρά το πώς η χώρα μπορεί και επιτυγχάνει ουσιαστικές νίκες χωρίς κραυγές στη διεθνή σκακιέρα.
Σε σχέση με τους υπόλοιπους συμβολισμούς για την Κρήτη, ο Μάικ Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Σούδας, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η επιλογή του δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να στείλει πρωτίστως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός της επίσκεψης, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να μετατρέψουν τη Σούδα σε μια αεροναυτική βάση – μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική.
Την ώρα μάλιστα που αποσύρουν αμερικανικά στρατεύματα από άλλες περιοχές όπως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, όχι μόνον επιθυμούν την παραμονή των δυνάμεών του στη Σούδα, αλλά συζητούν να μεταφέρουν μέρος των δυνάμεών τους που αποσύρουν στη σημαντική βάση στην Κρήτη.
Κάτω από αυτή την πίεση, οι Τούρκοι πλέον ανησυχούν ιδιαίτερα, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται συζητήσεις για μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ σε άλλη περιοχή. Και περισσότερο ανησύχησαν όταν άκουσαν τον δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute να αποκαλύπτει ότι η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να μεταφερθεί και στη Σούδα.
Άλλωστε δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται στη Σούδα θηριώδη αμερικανικά πολεμικά πλοία, ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το αμερικανικό ναυτικό, όπως το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams ή το καταμαράν υψηλής ταχύτητας USS Trenton, με 103 μέτρα μήκος, το αντιτορπιλικό “Τσώρτσιλ” και πολλά άλλα.
Τα πλοία του 6ου Στόλου περιλαμβανομένου και του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα.
Την ίδια στιγμή επίσης, από την Τουρκία δεν περνά καθόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι όταν οι Αμερικανοί θέτουν σε συναγερμό τις βάσεις τους για αντιμετώπιση πιθανής απειλής, πρώτα απ’ όλα θέτουν σε συναγερμό τη Σούδα, όπως συνέβη αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας τέθηκαν στον ύψιστο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας, με τη Σούδα και φυσικά την Κ14 να ξεχωρίζει λόγω της στρατηγικής της θέσης.
Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» Βάση, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στον αμερικανικό τομέα της, που όμως θα εξυπηρετούν και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Βεβαίως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης με σκοπό να καταστεί πλέον δυνατή η προσγείωση μεγαλύτερων, περισσότερων και πιο βαριών πολεμικών αεροσκαφών, όπως αεροσκάφη στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17Α, καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, καθώς και ιπτάμενων ραντάρ.