Μετά από την κατακραυγή περί ασαφειών και γενικόλογων προτάσεων αναβάθμισης του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, η κυβέρνηση ήρθε να εξειδικεύσει το πλάνο επέκτασης του αεροδρομίου, έτσι όπως ψηφίστηκε σε… άσχετη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας.
Με βάση τους αναθεωρημένους στόχους του Υπουργείου, οι αλλαγές έρχονται για να εξυπηρετήσουν νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το αεροδρόμιο θα μπορεί να φιλοξενεί σε βάθος 25ετίας έως και 14 εκατομμύρια επιβάτες.
Τι αλλάζει όμως στην πράξη σε σχέση με το νέο αεορδρόμιο και ποιες είναι οι δομικές τροποποιήσεις που προωθούνται από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR και την κυβέρνηση;
Με βάση τις νέες αλλαγές οι χώροι του αεροδρομίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 32% και να φθάσουν τα 91.000 τετραγωνικά μέτρα, αντί των 68.000 τετραγωνικών που προβλέπονταν αρχικά.
Στις αλλαγές που προωθούνται εντάσσονται μεταξύ άλλων η συνένωση των χώρων Σένγκεν και μη Σένγκεν μέσω μίας νέας πρόσβασης με γέφυρα.
Ο αεροσταθμός επίσης αναμένεται να γίνει μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αναθεωρήσεις μετά από την πανδημία του κοροναϊού σε σχέση με τον χρόνο διεκπεραίωσης κι εξυπηρέτησης του κάθε επιβάτη, που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα.
Στο αναθεωρημένο πλαίσιο προβλέπονται επίσης χώροι υγιεινής και στις πύλες αναχώρησης, καθώς και η υπερμεγέθυνση του αστυνομικού σταθμού, ο οποίος από τα 89 τετραγωνικά μέτρα, πρόκειται να γίνει 500 τετραγωνικά μέτρα.
Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και για τις σταθμεύσεις των αεροσκαφών, αφού από 5 οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης αυξήθηκαν σε 16, ενώ δημιουργήθηκαν και 4 νέες θέσεις για αεροσκάφη τύπου Airbus A321 neo.
Στο νέο πλάνο επίσης, εντάσσεται και σύμβαση για αντιπλημμυρικά έργα.
Στη νέα σύμβαση υπάρχει επίσης και η πρόβλεψη προστασίας από σεισμούς. Σημειώνεται ότι πριν την αναθεώρηση της σύμβασης, η ανάδοχος εταιρεία εγγυόταν αντοχή από σεισμούς σε βάθος 400 χρόνων, ενώ με την αναθεώρηση της σύμβασης προβλέπεται αντοχή από σεισμούς σε βάθος 800 χρόνων.
Όλες αυτές οι τροποποιήσεις για να πραγματοποιηθούν εκτιμάται ότι χρειάζονται 24 μήνες επιπλέον της συνολικής προθεσμίας της περιόδου μελετών – κατασκευών του έργου. Η δαπάνη για την εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών, όπως ήδη είναι γνωστό, έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 104.943.699,85 ευρώ (το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου είχε υπολογιστεί σε 520 εκ. ευρώ) συν κόστος περίπου 1,6 εκ. ευρώ για την κάλυψη της αμοιβής του Ανεξάρτητου Μηχανικού που αφορά στις Συμπληρωματικές Εργασίες.
Αντιδράσεις
Και μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα που εκτελούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα παίξει σπουδαίο ρόλο τουλάχιστον αναφορικά με τις διεθνείς αερομεταφορές, ωστόσο η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η κυβέρνηση καθυστέρησε την έναρξη του έργου επί 9 ολόκληρους μήνες, ενώ είχε παραλάβει κυρωμένη συμφωνία από την αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως σε αυτό το διάστημα οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις ήταν σαφώς αναγκαίες λόγω των νέων δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά τονίζεται πως ενώ τα νέα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη για το νέο αεροδρόμιο, όπως θα έπρεπε, δεν λαμβάνονται καν υπόψη για το νέο Βόρειο Οδικό Άξονα για τον οποίο δεν φαίνεται να προκύπτει καμία ανάγκη τροποποίησης σχεδιασμού, τη στιγμή όμως που αναγνωρίζεται η ραγδαία αύξηση των κινήσεων επ’ αυτού.
Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση και στο ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου να ισχυρίζεται πως, ενώ περιλαμβάνονται μελέτες για τα αντιπλημμυρικά εντός του αεροδρομίου, δεν περιλαμβάνονται σχετικές μελέτες για την ευρύτερη περιοχή, που ασφαλώς και θα επηρεαστεί από τις παρεμβάσεις.
Την ίδια ώρα τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει στην αναθεωρημένη μελέτη την επέκταση του διαδρόμου στα 3.800 μετρά, δεν συμπεριλαμβάνει την αναγκαία σήραγγα για το τμήμα «Αεροδρόμιο – Χερσόνησος» και δεν ασχολείται καν με την οδική ασφάλεια των συνδετήριων από και προς το αεροδρόμιο δρόμων.