Η ενεργειακή ανακαίνιση των κτηρίων της Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτοβουλία ενημέρωσης για την ενεργειακή ανακαίνιση των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης επίσης της νέας πρόσκλησης – το φθινόπωρο το 2023, του ΠΕΠ Κρήτης – για υποβολή προτάσεων από τοπικές αρχές της Κρήτης, για ανακαίνιση δημοτικών και δημοσίων κτηρίων συνεχίστηκαν οι συναντήσεις εργασίας με τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Αυτή η συνάντηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων εργασίας με έξι Δήμους της Κρήτης. Το θέμα υψίστης προτεραιότητας που συζητήθηκε είναι η άμεση αναγκαιότητα σύνταξης από τους Δήμους και την Περιφέρεια του «Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Περιφερειών και Δήμων» (ν. 4342/2015) το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης, στη νέα προκήρυξη του φθινοπώρου 2023.

Παρουσιάστηκαν επίσης καινοτόμα συστήματα, όπως το σύστημα απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων και συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα σε πραγματικό χρόνο που έχει εγκατασταθεί από το ΠΤΑΚ στο έργο της ενεργειακής ανακαίνισης του κτηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου του Αγίου Μύρωνα (ευρωπαϊκό έργο CIZEB) και η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης του ευρωπαϊκού έργου e-planet από τις – Δημοτικές αρχές – για τα Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) καθώς και για τα ενεργειακά δεδομένα καταναλώσεων κτηρίων, γεωτρήσεων και οδοφωτισμού του Δήμου Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συντονισμού και συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υιοθετηθεί κοινό πρότυπο τακτικής αποστολής των ηλεκτρικών καταναλώσεων ανά κατηγορία και ανά μετρητή ως απαραίτητη προϋπόθεση σύνταξης των «Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» των Δημοτικών «Σχεδίων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» (Δησμε) καθώς και άλλων σχετικών υποχρεώσεων.

Η απουσία συστηματικών καταγραφών και απουσία σχετικών βάσεων δεδομένων για τις ενεργειακές ανακαινίσεις δημοτικών και περιφερειακών κτηρίων – που χρηματοδοτούνται από ποικίλα και διαφορετικά προγράμματα – δυσχεραίνουν την παρακολούθηση, αξιοποίηση και πολλαπλή κεφαλαιοποίηση – των σχετικών έργων καθώς και τον συγχρονισμό με νέες τεχνολογίες (π.χ. έξυπνοι μετρητές) και την ανάπτυξη του παραδειγματικού και εκπαιδευτικού παραδείγματος των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων.