Η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης διαθέτει τρεις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ταγμένους στον εντοπισμό αγνοουμένων και στη διάσωση συνανθρώπων μας

Και οι τρεις είναι… υπέροχοι!
Είναι η πρώτη φορά που η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης διαθέτει τρεις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ταγμένους στον εντοπισμό αγνοουμένων και στη διάσωση συνανθρώπων μας.

Η Ελπίδα, το γερμανικό ποιμενικό της Μονάδας, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πλείστες επιχειρήσεις στην Κρήτη, πλέον θα πλαισιώνεται από δύο εκλεκτούς συναδέλφους της, τον Μίνωα, επίσης γερμανικό ποιμενικό, και τον… Ολλανδό Δία.

Τα δύο νέα μέλη της κυνοφιλικής ομάδας έρευνας και διάσωσης της 3ης ΕΜΑΚ πέρασαν επιτυχώς όλες τις εξετάσεις και την 45ήμερη εκπαίδευση και πλέον είναι απολύτως μάχιμα και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Συνολικά η ομάδα απαρτίζεται από τρεις συνοδούς-οι δύο είναι και εκπαιδευτές-και τρεις φροντιστές.

Ο Μίνωας είναι ένας από τους  τρεις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ταγμένους στον εντοπισμό αγνοουμένων και στη διάσωση συνανθρώπων μας
Ο Μίνωας μαζί με τον υποδιοικητή της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, Νικόλαο Παπαλεωνίδα, και ένα ακόμα στέλεχος της Μονάδας

Ο Μίνωας και ο Δίας διατέθηκαν στην 3η ΕΜΑΚ από δωρεά ιδιωτών που αγαπούν και στηρίζουν τη Μονάδα, αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η ενίσχυσή της με χαρισματικά και εκπαιδευμένα τετράποδα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Η «Ελπίδα», όπως και η ηρωική «Κίρκη» στο παρελθόν είναι σημαντικά στελέχη της ομάδας που ρίχνονται στη μάχη της διάσωσης παντός καιρού, με χιονιάδες και με καύσωνες. Τα σκυλιά της Μονάδας δεν διεκδικούν τα φλας της δημοσιότητας, δεν διεκδικούν δάφνες, μόνο ένα τρυφερό χάδι επιβράβευσης. Χάρη σε αυτά συνάνθρωποι μας επέστρεψαν στις οικογένειες τους ή λυτρώθηκαν από το μαρτύριο της αγωνίας και της αναμονής.

Τα σκυλιά έρευνας και διάσωσης σε επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δράσης είναι ανώτερα από τα σκυλιά άλλων ειδικών υπηρεσιών.

Μία επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένου είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το σκυλί καλείται να εντοπίσει την οσμή ενός ανθρώπου ανάμεσα σε πολλούς άλλους ανθρώπους που επίσης συμμετέχουν στην έρευνα, ενώ φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να το αποπροσανατολίσουν.