Η εφαρμογή που μας ενημερώνει πού κάνουν «πάρτι» τα κουνούπια στην Κρήτη
Οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν όταν διαπιστώνουν εστίες κουνουπιών για να γίνονται ψεκασμοί

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, που φέρνουν μαζί τους όχι μόνο την ενοχλητική φαγούρα, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, όπως ο δυτικός νείλος και η ελονοσία.

Οι τοπικές αρχές διενεργούν ψεκασμούς για την καταπολέμησή τους και στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον διευθυντή Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Παπαδάκη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ψεκασμοί γίνονται και τον χειμώνα.

Ο κ. Αντώνης Παπαδάκης

Από τις αρχές Μαΐου έχει ενεργοποιηθεί εφαρμογή, μέσω της οποίας παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια του συνόλου των οικισμών της Περιφέρειας, τις βραδινές ώρες. Εξάλλου οι πολίτες, μπορούν να καλούν σε σταθερό τηλέφωνο και να ενημερώνουν όταν εντοπίζουν εστίες κουνουπιών.

Προτεραιότητα και αυτή την χρονιά, σύμφωνα με την Περιφέρεια, δίνεται στις περιοχές που υπάρχει συνύπαρξη υγροτοπικών συστημάτων με πυκνοδομημένες αστικές περιοχές, στις περιοχές με ιστορικό εκδήλωσης ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια ή ενδείξεις παρουσίας του ιού του δυτικού νείλου σε «ζώα δείκτες», και στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, διενεργούνται συστηματικές δράσεις σε 20 υγροτοπικά συστήματα και πλημμυρισμένες εκτάσεις, σε 1.000 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων που απαιτούν παρακολούθηση, σε 5.000 εστίες αναπαραγωγής στο περιαστικό σύστημα και σε 10.000 φρεάτια όμβριων υδάτων και λοιπές σημαντικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και σημαντικούς οικισμούς στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιούνται από ένα σύνολο 12 συνεργείων, που υποστηρίζονται από ομάδα 6 επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρείας.

Η εφαρμογή “Mosquito Vision”

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση του έργου πραγματοποιείται από την πλατφόρμα e-bite, μία σουίτα ευέλικτων ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, παρακολούθηση, οπτικοποίηση και ανάλυση των πραγματοποιούμενων δράσεων και των δεδομένων που συλλέγονται στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, από 1/5/2025 τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή “Mosquito Vision”, μέσω της οποίας παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια του συνόλου των οικισμών της Περιφέρειας, για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30).

Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες όπου οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντός τους.

Υπεύθυνη για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του έργου, είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συνεπικουρούμενη από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας) που διενεργεί και την εντομολογική παρακολούθηση του έργου.

Τηλέφωνα για τους πολίτες

Για θέματα προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων από τους πολίτες ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Πώς θα γλιτώσουμε από τα κουνούπια

Ένα από τα πιο βασικά βήματα προφύλαξης, είναι η εφαρμογή μέτρων προστασίας στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο:

  • Εγκαταστήστε και διατηρήστε σε καλή κατάσταση σίτες σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Ελέγχετε τακτικά για τυχόν σκισίματα ή κενά.
  • Για επιπλέον προστασία κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά σε περιοχές με έντονη παρουσία κουνουπιών, χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες πάνω από το κρεβάτι.
  • Τα κουνούπια αναπαράγονται σε στάσιμα νερά. Αδειάζετε τακτικά δοχεία με νερό, όπως πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, ποτίστρες ζώων, και οτιδήποτε μπορεί να συγκρατήσει νερό.
  • Καθαρίζετε υδρορροές και φροντίστε για την καλή αποστράγγιση του κήπου σας.
  • Χρησιμοποιήστε συσκευές με εντομοαπωθητικά υγρά ή ταμπλέτες σε εσωτερικούς χώρους, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
  • Τα κουνούπια δυσκολεύονται να πετάξουν σε ρεύματα αέρα.
  • Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικού μπορεί να μειώσει την παρουσία τους σε ένα δωμάτιο.

Εκτός από τα μέτρα στο σπίτι, είναι σημαντικό να προστατεύεστε και προσωπικά, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους:

  • Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά προϊόντα για το δέρμα.
  • Όταν βρίσκεστε σε περιοχές με πολλά κουνούπια, προτιμήστε μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τις ώρες που είναι πιο δραστήρια (σούρουπο και αυγή).
  • Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι προτιμότερα, καθώς τα σκούρα χρώματα έλκουν περισσότερο τα κουνούπια.
  • Ορισμένα φυτά, όπως η σιτρονέλα, ο βασιλικός, η λεβάντα και η μέντα, φημίζονται για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες και μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε γλάστρες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.