Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.
Η πρώτη ενότητα της ημερίδας είχε ως επίκεντρο τη Γαλάζια Ανάπτυξη και την Οικονομία, με αναφορά στις πολιτικές και στρατηγικές προοπτικές στη Μεσόγειο, ενώ στη δεύτερη ενότητα ακολούθησαν 17 παρουσιάσεις για την ερευνητική δράση που έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας καθώς και στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών έργων και δράσεων.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών-Διεθνών θεμάτων, Γ. Αλεξάκη η Γαλάζια Οικονομία είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο θαλάσσιο τομέα της οικονομίας, που αναδεικνύει το δυναμικό της θάλασσας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την καινοτομία.
Μάλιστα εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αφορούν τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, όπως τονίσθηκε, «οι προοπτικές, οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες γιατί στην Κρήτη έχει σημαντικό ρόλο ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας του νησιού, δεύτερον γιατί μας ενδιαφέρει πολύ η αλιεία και υδατοκαλλιέργειες όχι κυρίως σαν εγκατεστημένες μονάδες, αλλά ως ερευνητική δραστηριότητα όπου το ΕΛΚΕΘΕ πρωτοπορεί, ο τρίτος λόγος είναι ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της Γαλάζιας Βιοτεχνολογίας σε ερευνητικό επίπεδο αλλά να περάσουμε και σε εφαρμοσμένη έρευνα και επιχειρηματικότητα.
Ο τέταρτος λόγος που μας ενδιαφέρει η Γαλάζια Οικονομία στην Κρήτη είναι ότι ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε ενέργεια και από τη θάλασσα που την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ως μη διασυνδεδεμένο νησί, και τέλος η προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα γίνεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το μέλλον.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης-καθηγητής τμήματος Βιολογίας Γιάννης Καρακάσης αναφερόμενος στη Γαλάζια Ανάπτυξη τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα είναι ένα μέρος της λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τον 21αιώνα.
Επομένως και το τμήμα που αφορά τη διατροφή, την εξόρυξη πόρων και τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης από πολλούς διεθνείς οργανισμούς έχει χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο στοίχημα για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Επομένως το να ανιχνεύσουμε τρόπους για προσπέλαση και λύση των προβλημάτων που τίθενται από αυτή τη στρατηγική νομίζω είναι μία εξαιρετικά καλή πρωτοβουλία και αρχίζει ακριβώς την ώρα που πρέπει».
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων, Περιφέρειας Κρήτης Δρ Ε. Χατζηγιάννη επεσήμανε την προσπάθεια της Περιφέρειας σε συνεργασία με φορείς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς αλλά και με πληθώρα άλλων σχετιζόμενων φορέων με τη Γαλάζια Ανάπτυξη, δηλαδή με την παράκτια ζώνη και τη θάλασσα στο να προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αποτελέσματα από ερευνητικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν ή είναι σε εξέλιξη από τους ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και σε συνεργασία με μας, δεδομένου ότι ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουμε μία δυναμική παρουσία και συνεργασία στην υλοποίηση τέτοιων ανταγωνιστικών έργων.