Δύο Πακιστανοί κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν έναν Αφγανό
Δύο Πακιστανοί κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν έναν Αφγανό (φώτο αρχείου)

-Ένας άλλος κόσμος: ανήλικες σε ρόλο ηθικού αυτουργού.

Μία υπόθεση με υπόβαθρο εθνοτικών διαφορών φέρεται να είναι αυτή που αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου και αφορά στη δολοφονική απόπειρα που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2020 στο πάρκο της Ιτάνου, ανάμεσα σε Αφγανούς και Πακιστανούς με φόντο μία απαγορευμένη σχέση.

Στο εδώλιο κάθονται δύο Πακιστανοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν 31χρονο Αφγανό, επειδή ο τελευταίος δεν ενέκρινε την σχέση του ενός κατηγορούμενου με μία 15χρονη Αφγανή. Και αυτή η σχέση είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις λόγω κυρίως εθνικότητας.

Υποστηρίζεται δηλαδή ότι ο Αφγανός είχε χτυπήσει 3-4 φορές την ανήλικη για να την τιμωρήσει και να την υποχρεώσει να διακόψει, ενώ εκείνο το βράδυ είχε μεταβεί και στο πατρικό της με σκοπό να  ζητήσει τον λόγο από τον πατέρα της που επέτρεπε μία τέτοια απαγορευμένη σχέση.

Στη δικογραφία υπάρχει αποκαλυπτικό βίντεο του αιματηρού επεισοδίου. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ο τραυματίας να τρέχει επί της οδού Ιτάνου και να τον καταδιώκει  ένας εκ των δύο φυσικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης. Αιμόφυρτος χτυπούσε τα κουδούνια πολυκατοικιών, ζητώντας βοήθεια.

 Πέταξαν την ευκαιρία οι ανήλικες που παραβίασαν τους όρους

Είναι ανατριχιαστικό ότι με βάση τη δικογραφία ήταν η ίδια η ανήλικη που προέτρεψε τους Πακιστανούς να μαχαιρώσουν τον Αφγανό και σε αυτό τη βοήθησε, με βάση το κατηγορητήριο, μία ακόμα 15χρονη που μάλιστα ήταν φιλοξενούμενη σε κοινωνική δομή.

Τα δύο κορίτσια βρέθηκαν κατηγορούμενες για ηθική αυτουργία και συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας. Τούς αποδίδεται δηλαδή ότι εκείνες έδωσαν τα μαχαίρια στους Πακιστανούς για να βγάλουν από τη μέση τον τραυματία. Κάτι που δεν έχουν αποδεχθεί. Τότε είχαν οδηγηθεί στις φυλακές του Ελαιώνα.

Τον Απρίλιο και οι δύο δικάστηκαν από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων που τις έκρινε ένοχες και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη υπό συγκεκριμένους όρους, να μείνουν σε δομή (η μία ήταν ήδη φιλοξενούμενη), να παρακολουθήσουν σχολείο και γενικότερα να δείξουν ένα καλό πρόσωπο, αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους είχε δοθεί.

Δυστυχώς όμως οι δύο κοπέλες παραβίασαν τους όρους αυτούς και πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο έκτισης της ποινής, αφού σήμερα θα συνεδριάσει το δικαστήριο, προκειμένου να τροποποιήσει την απόφαση για την αναστολή της ποινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανήλικη που έχει κατηγορηθεί για συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας, είχε μείνει έγκυος από τον 24χρονο Πακιστανό, ο οποίος απολογείται σήμερα με τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού κατά άλλων κοριτσιών κοινωνικής δομής στο Ηράκλειο. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή ο 24χρονος είχε παραπεμφθεί στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου και τού είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.