Το μαρτύριο της σταγόνας στο νερό

Ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών που βλέπουν για μέρες τις βρύσες των σπιτιών τους να μην τρέχουν σταγόνα νερό, η ΔΕΥΑΗ ανακοινώνει νέα αυστηρά μέτρα αφαίρεσης των υδρομέτρων σε όσους χρησιμοποιούν πόσιμο νερό ως αρδευτικό.

Στο μεταξύ έρχονται νέες προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον αγωγό που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις των Μαλίων, προκειμένου να γίνουν εργασίες επισκευής. Η διακοπή πρόκειται να επηρεάσει το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και κυρίως τις περιοχές, του Κατσαμπά, του Καρτερού, της Πρασσάς και της Καλλιθέας.

Τα νέα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην υδροδότηση της πόλης, εκτός την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες του φράγματος του Αποσελέμη να υπερχειλίζει, και λίγους μήνες μετά οι βρύσες να στερεύουν.

Επισήμως η  ΔΕΥΑΗ στα προβλήματα αυτά απαντά ότι «Στις περιοχές Βασιλειές, Σύλλαμος, Άγιος Βλάσης, τα υψομετρικά ψηλά σημεία της  Ούλαφ Πάλμε, τα οποία τροφοδοτούνται  από δύο γεωτρήσεις στις υπώρειες του Γιούχτα έχουν προβλήματα υδροδότησης και γι’ αυτό η ΔΕΥΑΗ αναγκάζεται να προβαίνει σε διανομή νερού.

Τις δύο τελευταίες ημέρες (Τρίτη -Τετάρτη) το πρόβλημα εντάθηκε , λόγω βλαβών σε μία από τις γεωτρήσεις οι οποίες αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Η ΔΕΥΑΗ ζητά την κατανόηση των δημοτών των περιοχών αυτών και συνιστά την ορθολογική χρήση του νερού. Επίσης ζητά από τους δημότες που χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης για άρδευση αμπελώνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Συλλάμου, να αναλογιστούν τα παραπάνω και να διακόψουν την κατανάλωση νερού για αυτό τον λόγο.

Η ΔΕΥΑΗ θα προβεί σε ελέγχους και σε όποιους διαπιστώνει τη χρήση υδρευτικού νερού για άρδευση, θα αφαιρείται το υδρόμετρο το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου».

Όπως είναι γνωστό, η χρήση του πόσιμου νερού για τις ανάγκες άρδευσης είναι απαγορευτική, ωστόσο είναι προφανές ότι στην περιοχή της Συλλάμου, όπου υπάρχει καλλιεργητική δραστηριότητα είναι αντικειμενική η  ανάγκη κάλυψης των αρδευτικών αναγκών, που βρίσκονται στον αέρα και θα έπρεπε να είναι ζητούμενο για τη ΔΕΥΑΗ.

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες γεωτρήσεις που είχαν ανακοινωθεί από  πέρυσι ότι θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.