Τα σημαντικά έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑΗ, με στόχο την ορθολογική χρήση του νερού την προστασία του περιβάλλοντος και την σταθερή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υδροδότησης στο Ηράκλειο, τονίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ΔΕΥΑΗ υλοποιεί την αντικατάσταση 150 χιλιομέτρων πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, την ενίσχυση των υψηλών περιοχών της πόλης με νερό από το Φράγμα Αποσελέμη, την προμήθεια και εγκατάσταση νέων υδρομέτρων έξυπνης τεχνολογίας με σύστημα τηλεμέτρησης, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παρακολούθησης – ελέγχου διαρροών – τηλελέγχου του δικτύου ύδρευσης, την διάνοιξη και αξιοποίηση νέων υδροδοτικών γεωτρήσεων και την εκπόνηση του γενικού σχεδίου ύδρευσης (Master Plan) με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης του Δήμου Ηρακλείου σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και την υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών ασφαλείας.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έρχεται μετά από ξηρή – άνομβρη χρονιά που θέτει ζήτημα λήψης μέτρων περιορισμού καταναλώσεως του νερού και ενδεχομένως συνολικής αναθεώρησης του τρόπου διαχείρισης του εξαιρετικά σημαντικού αυτού πόρου.
Ταυτόχρονα συμπίπτει με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με το οποίο όλοι οι πάροχοι υπάγονται στην εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), γεγονός που οδηγεί τη διαχείριση άρα και την τιμολόγηση του νερού σε «αχαρτογράφητα ύδατα».
Γ. Κουράκης: Η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ζημιογόνα πολιτική νερού
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιάννης Κουράκης, με αφορμή τη χθεσινή μέρα τόνισε ότι «φέτος διανύουμε μια προβληματική περίοδο, τόσο από άποψη μειωμένων βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις νερού κατά τους θερινούς μήνες, όσο και λόγω δυσμενών εξελίξεων που παρατηρούνται στα θεσμικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί με το σημαντικό και δύσκολο έργο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Προκαλεί σε όλους μας έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η πολιτεία, αντί να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις υποδομές, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε σε έντονα αμφισβητούμενες αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατέθεσαν εγκαίρως τις απόψεις τους, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν εισακούστηκαν.
Και αυτό αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αγνοεί την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Δήμων».
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης καλεί την πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την ζημιογόνα αυτή πολιτική και να κάνει δεκτή την ουσία των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ, οι οποίες εξασφαλίζουν τη βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας παράλληλα ότι «το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο, κοινωνικό αγαθό».