καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Πιο κοντά στο απαισιόδοξο σενάριο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας.

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας του Υπουργείου για έγκαιρη ολοκλήρωση των μονάδων στην Κρήτη είναι το γεγονός πως αποφάσισε την τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε αλλαγές με τις οποίες αντιμετωπίζονται επείγοντα ζητήματα στον Τομέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, μεταξύ των οποίων η «κατά παρέκκλιση δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων στην Κρήτη μέχρι την ολοκλήρωση της Διασύνδεσης του δικτύου της με την Πελοπόννησο».

Για να προωθήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση το αρμόδιο Υπουργείο και μάλιστα την τελευταία στιγμή, σημαίνει ότι δεν εκτιμά πως η διασύνδεση θα είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, οπότε πρέπει να αναζητήσει νέες (για την ακρίβεια παλιές) μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Εκτός από τη συγκεκριμένη καίρια για την Κρήτη αλλαγή, το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές, που αφορούν μεταξύ άλλων τον τρόπο προσλήψεων στη ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διατάξεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει αλλαγή ως προς τον τρόπο επιμερισμού στην Καθολική Υπηρεσία, μετά τη διαβούλευση και επιλέγεται το μοντέλο της κατανομής μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών κατά μερίδιο αγοράς.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και συγκεκριμένα όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η βασική αλλαγή είναι ότι η μελλοντική συμμετοχή στο έργο της πλωτής δεξαμένης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) περνάει στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ (προς ιδιωτικοποίησης) από τη ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ (δημόσια).

Ακόμη, στις ρυθμίσεις για τη στήριξη της αγοράς ΑΠΕ έχουν γίνει οι εξής τροποιποίησεις:

α) Στη ρύθμιση για την εγκατάσταση φ/β σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας έως ποσοστού 1%, προστέθηκε παράγραφος που δίνει τη δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπου μπορούν να εγκατασταθούν φ/β (δηλαδή να μην οδηγηθούμε να ξεριζώνονται κερασιές, ροδακινιές κ.α. για να μπουν φ/

β), ενώ μπορεί να περιορίζεται ακόμα περισσότερο το ποσοστό του 1% σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.

γ) προστέθηκε άνω όριο επιβάρυνσης από την αγορά εξισορρόπησης, ώστε οι παραγωγοί να προστατευθούν από υπερβολικές χρεώσεις. Επιπλέον, προβλέφθηκε ότι εάν οι σταθμοί αυτοί επιλέξουν να λύσουν τη Σύμβαση ΣΕΣΤ (σταθερή τιμή δηλαδή και μη υποχρέωση συμμετοχής στην αγορά) που έχουν και υπογράψουν ΣΕΔΠ (συμμετοχή δηλαδή στην αγορά) θα έχουν ως έξτρα όφελος την Προσαύξηση Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην Αγορά του ν. 4414/2016 (είναι ίση με 1 €/MWh).

Τέλος, προστέθηκαν νέες ρυθμίσεις (στο Κεφάλαιο ΣΤ΄), με τις οποίες αντιμετωπίζονται επείγοντα ζητήματα του Τομέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, όπως:

– η επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων και ζητημάτων απαλλοτρίωσης που σχετίζονται με μονάδες της ΔΕΗ (ΑΠ Μονής Τοπλού, οδικά έργα Αμμοχωρίου Φλώρινας)

– η παράταση προθεσμιών για την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών για εκμεταλλευτές λατομείων βάσει του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου.