Ήταν 1η Ιουλίου του 2009, όταν ένα μίνι τσουνάμι αναστάτωσε τους κατοίκους της Άρβης μετά από έναν ισχυρό σεισμό, το ίδιο σκηνικό σημειώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στην ίδια περιοχή.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε δέκα περίπου λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν σε βάθος 19 χιλιομέτρων.
Το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και ‘Αρβης.
Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.
Ακολούθησαν, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, νέες σεισμικές δονήσεις.
Δέκα λεπτά μετά τον σεισμό καταγράφηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 102 χλμ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
Ο… χορός των ρίχτερ δε σταμάτησε εκεί, καθώς συνεχίστηκε και χθες!
Συνολικά, σημειώθηκαν περισσότερες από τριάντα σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33 του Σαββάτου, που καταγράφηκε -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών- δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.
Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Πρωτοφανείς εικόνες
Τον κύκλο του Διαδικτύου έκαναν το Σάββατο το βράδυ βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής και έδειχναν να αλλάζει η στάθμη της θάλασσας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αντίστοιχες εικόνες είχαμε τόσο στην Άρβη όσο και στη νήσο Χρυσή, με το νερό να υποχωρεί και να επιστρέφει.
Οι Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, ζητήθηκε από τον κόσμο να μην πλησιάζει το λιμάνι της Άρβης ενώ με κατεπείγον σήμα του,ακόμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα για την πιθανή εκδήλωση τσουνάμι.
Γιατί δεν… κουνηθήκαμε πολύ;
Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.
Όπως έγραψε ο ίδιος, “η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας και ήδη καταγράφουμε μικρότερες δονήσεις επίσης θετική ένδειξη ότι είναι πιθανότατα ο κύριος σεισμός, μην ανησυχείτε!”
Όπως 11 χρόνια πριν…
Τα κοινά σημεία διαπίστωσαν αμέσως οι σεισμολόγοι που είχαν πριν από 11 χρόνια παρατηρήσει το φαινόμενο.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ, ανέφεραν πως η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου νότια της Ιεράπετρας Κρήτης προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκληση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε τρεις με τέσσερις φορές, σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ “Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ροβυθάκη Εμμανουήλ.
Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.
Επεσήμανε, τέλος, πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του, ανέφερε πως ο σεισμός 6.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Κρήτης έγινε στις 15.51, είχε μεγάλη διάρκεια, όμως δε σημειώθηκαν βλάβες.
Το μέγεθος ήταν 6.5 ρίχτερ, σύμφωνα με Γεωφυσικά Κέντρα της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το 6,0 που δίνει το Γεωδυναμικό Αθηνών είναι υποεκτιμημένο.
Το επίκεντρο ήταν περίπου 80 με 90 χλμ νότια της Ιεράπετρας στη Μεσόγειο. Ακολούθησαν μετασεισμοί, δεν υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με το σεισμολόγο καθώς η απόσταση είναι μεγάλη.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «με αυτή τη σεισμική δόνηση ενεργοποιείται το ελληνικό τόξο και πιθανόν να υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί».
Ωστόσο, η σεισμική δόνηση αυτή δεν τον ανησυχεί καθώς, όπως επεσήμανε, είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Το σκηνικό, όπως ανέφερε, ήταν όπως την 1η Ιουλίου του 2009, όταν σημειώθηκε παρόμοιος σεισμός μεγέθους 6,4 ρίχτερ στην ίδια περιοχή και παρατηρήθηκε μικρό τσουνάμι στα ίδια σημεία.
Το 2009, όπως είχε γράψει η “Π”, ο σεισμός είχε γίνει αισθητός μέχρι το Κάιρο της Αιγύπτου, η σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί στις 12.30 το μεσημέρι και είχε επίκεντρο 170 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης με εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα. Τότε, οι κάτοικοι της Άρβης, και λουόμενοι, τρομοκρατήθηκαν από το τσουνάμι που είχε προκληθεί.