Μια απόφαση που υπενθυμίζει το… αυτονόητο κοινοποιεί εκ νέου η Περιφέρεια Κρήτης, αναφορικά με κοτέτσια και στάβλους εντός των οικισμών. Παρά το γεγονός πως ούτως ή άλλως οι απαγορεύσεις ισχύουν για τις εντός σχεδίου περιοχές, η απόφαση του περιφερειάρχη βάζει τέλος σε στάβλους και κοτέτσια εντός σχεδίου πόλεως για τους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.
Απαγορεύσεις και όρια μπαίνουν επίσης και στους οικισμούς της ενδοχώρας, με αλλαγές να προβλέπονται ακόμα και για πολύ μικρές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Το αξιοπρόσεκτο στην απόφαση είναι πως οι δήμαρχοι των τριών δήμων που τους αφορά, δεν έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό της και μπορούν να κάνουν μόνο… εικασίες περί του θέματος. Με βάση αυτές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι κάτοικοι των τριών δήμων στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγνοούν το γεγονός των απαγορεύσεων οικόσιτων ζώων εντός σχεδίου πόλης οικισμών.
Αφετέρου, εκτιμάται πως με δεδομένη την αύξηση του τουρισμού και την ανάπτυξη του RBNB, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καταγγελίες ή οχλήσεις, τις οποίες η Περιφέρεια θέλει να αποφύγει.
Αναλυτικά, η απόφαση του περιφερειάρχη προβλέπει:
1) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών εντός των Σχεδίων Πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.
2) Στους περιφερειακούς συνοικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, με τις προϋποθέσεις ότι δεν χαρακτηρίζονται τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400μ. από την ακτογραμμή, και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, έξι (6) ορνιθοειδών και δύο (2) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους.
3) Στους λοιπούς οικισμούς Νομού (εκτός των τουριστικών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τα παράγωγά τους έως τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων τα (5) πέντε, δέκα (10) ορνιθοειδών, τεσσάρων (4) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων μέχρι της σφαγής τους, ενός (1) μόνοπλου και ενός (1) χοίρου μέχρι το στάδιο της τελικής πάχυνσης.
4) Στον όρο ορνιθοειδή υπάγονται οι ωοτόκες όρνιθες, τα κοτόπουλα πάχυνσης, οι πάπιες, οι χήνες, οι ινδιάνοι (γαλοπούλες), φραγκόκοτες, φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια.
5) Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των τριών προαναφερομένων κατηγοριών ΔΕΝ θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοκτηνοτροφική εγκατάσταση που θα απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
6) Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.).
7) Για την περίπτωση (2) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.
Για την περίπτωση (3) ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών θα διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται πλησιέστερα στην οικία του ιδιοκτήτη ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων για ορνιθοειδή, κονικλοειδή και αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρων για χοίρους, και ιπποειδή, από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 «Παράρτημα» του Ν. 4056/2012. 8) Απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα εκτός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Στην απόφαση τονίζεται επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μολύνσεων των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την πρόκληση δυσοσμιών, την ανάπτυξη εντόμων και γενικά τη ρύπανση περιβάλλοντος.
Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι η υπαγωγή πτηνο–κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις διατάξεις της παρούσας, δεν απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κτηνιατρική νομοθεσία».
Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λασιθίου, κ. Μαρία Φουντή, πρόκειται για τακτική διάταξη της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην περιοχή.