Το στοίχημα της επόμενης ημέρας καλείται τώρα να κερδίσει η κυβέρνηση στην Κρήτη, αμέσως μετά την υπογραφή της λεγόμενης μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.
Αμέσως μετά τον πανηγυρικό χαρακτήρα των υπογραφών και την επίσημη έναρξη των συμβάσεων, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα με την ελπίδα πως το αργότερο ως το 2023, η Κρήτη θα μπορέσει να αποκτήσει την απαραίτητη ενεργειακή επάρκεια, αλλά και να εξασφαλίσει πόρους 400 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, που υπολογίζονται ως οφέλη από την ολοκλήρωση της σύνδεσης.
Την ίδια στιγμή βέβαια, εκτός από το κομμάτι της ενεργειακής επάρκειας για την Κρήτη, υπάρχει ένα ακόμα στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση, κι αυτό έχει να κάνει με τη συνολική αναβάθμιση που είναι πιθανό να επιτευχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, μετά την οριστική παύση λειτουργίας του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων.
Σε επίπεδο επικοινωνίας, ο ίδιος ο Δήμος Μαλεβιζίου, φρόντισε να χειριστεί το ζήτημα κατάλληλα και να παρουσιάσει αναλυτικά τα οφέλη για την περιοχή, τονίζοντας πως συνολικά το Μαλεβίζι θα λάβει αντισταθμιστικά της τάξεως των 46 εκατομμυρίων ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο μάλιστα, ο δήμαρχος κατάφερε να αντιστρέψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Δαμάστας, αλλά και να εμφανιστεί ως νικητής σε ένα παιχνίδι, στο οποίο βέβαια αντικειμενικά οι όροι δεν άλλαξαν ουσιωδώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυβέρνηση και Δήμος κατάφεραν να βγουν νικητές, τουλάχιστον στην πρώτη μάχη της επικοινωνίας, και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα στην περιοχή.
Από εκεί κι έπειτα βέβαια, το θέμα «μεγάλο καλώδιο» μεταφέρεται στη φάση εφαρμογής κι εκεί φαίνεται πως υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυσκολίες. Κι αυτό γιατί, αν και οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της Ariadne Interconnection έχουν κατ’ επανάληψη παρουσιάσει το σχέδιο για τη Δαμάστα, παρουσιάζοντας επίσης αναλυτικά τα αντισταθμιστικά που υπολογίζουν σε περίπου 9 – 9,5 εκατομμύρια, δεν έχουν πράξει το ίδιο και για το εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων.
Προς το παρών, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν οι δεσμεύσεις για κατάργηση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει κάποιο γνωστό εγκεκριμένο σχέδιο, ούτε και κάποιο πλάνο σε σχέση με το τι θα συμβεί εφόσον παύσει η λειτουργία του σταθμού.
Σ’ αυτό το κομμάτι λοιπόν, η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν το αναπτυξιακό εκείνο σχέδιο, που θα συνάδει με τον τουριστικό και εμπορικό χαρακτήρα που θέλει ο Δήμος Μαλεβιζίου να προσδώσει στο συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού του μετώπου.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο και να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής, θα χρειαστούν πολύς κόπος, οργάνωση, αλλά και πολλαπλές συνεργασίες, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλιστεί ότι ο σταθμός δεν θα ξαναδούλεψει, αλλά και να προχωρήσει μια αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της Ανάπτυξης και των τοπικών κοινωνιών.
Προφανώς από τα συναρμόδια Υπουργεία, οι σκέψεις τουλάχιστον για το πώς θα προχωρήσει το θέμα των Λινοπεραμάτων, υπάρχουν και θα ανακοινωθούν στη δημοτική Αρχή που θα κληθεί να συμβάλει στην υλοποίηση τους, ωστόσο πιθανότατα θα παρουσιαστούν σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο.
Όπως και να έχει πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι μπαίνουν σε μία νέα τροχιά εγρήγορσης και παραγωγής έργου.
Αυτό συμβαίνει διότι, ακόμα κι αν υπάρχει η πρόθεση να δοθούν συνολικά τα αντισταθμιστικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσουν τάχιστα και οργανωμένα, όλες οι υπηρεσίες, να προχωρήσουν τεχνικά δελτία, μελέτες, αλλά και οι συμβάσεις, που θα συμβάλουν στη συνολικά αναβάθμιση του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.