“Γκρίζες ζώνες” στον ΒΟΑΚ με διόδια και διχοτόμηση του Ηρακλείου

Ενώ έχει υπογραφεί πανηγυρικά η περίφημη σύμβαση του ΒΟΑΚ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Ηράκλειο, παρουσία όλης της τοπικής ηγεσίας της αυτοδιοίκησης, επισήμως εξακολουθεί ως σήμερα να μην υπάρχει καμία επίσημη έγγραφη δέσμευση για το κρίσιμο ζήτημα των διοδίων και μένει να δούμε… πού θα κάτσει η μπίλια.

Στην συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος, Α. Καλοκαιρινός, με τους τοπικούς βουλευτές, επικαλέστηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου που αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν διόδια στις αστικές μετακινήσεις. Όμως, μένει να δούμε τι σημαίνει «αστική μετακίνηση» για τον υπουργό, διότι αν θεωρεί ότι στο ύψος του σημερινού Αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκη» και στο Γιόφυρο είναι εθνικό δίκτυο και άρα θα πρέπει να μπουν διόδια, μια τέτοια εξέλιξη ναρκοθετεί το μέλλον της πόλης.

Χθες πάντως, στη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπάρχουν «σκιώδη» διόδια που θα πληρώνει ο φορολογούμενος για να μην χάνει έσοδα η εταιρεία παραχώρησης, ενώ παράλληλα έγινε λόγος για… κακή χωροθέτηση διοδίων εντός του αστικού ιστού.

Στη αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκαν οι βουλευτές, Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Μανόλης Συντυχάκης και ο εκπρόσωπος της Ελένης Βατσινά, Αντώνης Ψαράς, καθώς και η γενική γραμματέας του Δήμου, Μαρία Σκραφνάκη, ενώ από την Αθήνα -μέσω σύνδεσης- συμμετείχαν οι βουλευτές, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Φραγκίσκος Παρασύρης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε τους βουλευτές για τις συναντήσεις με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου στο Ηράκλειο και στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι, όπως μεταφέρεται, αναγνωρίζεται η ανάγκη βελτιώσεων στην «παράκαμψη» Ηρακλείου.

Γι’ αυτό και το Υπουργείο έχει ζητήσει την συνδρομή του Δήμου, έτσι ώστε να προχωρήσει σε προμελέτη, σε συνεργασία με μελετητές του παραχωρησιούχου, να καταλήξει σε εκτιμήσεις των παρεμβάσεων και στην δημιουργία συμπληρωματικής σύμβασης για όσες αποφασιστούν να υλοποιηθούν.

Δεν παραιτείται το Ηράκλειο

Ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος δεν παραιτείται από την διεκδίκηση και της νότιας παράκαμψης, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί έναν μεσοπρόθεσμο στόχο, όπως επίσης και το ότι παραμένει ισχυρή η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι και εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις οι οποίες έχουν και την στήριξη σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης, για το θέμα των διοδίων, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι υπάρχουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου, που αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν διόδια στις αστικές μετακινήσεις, αλλά αυτό πρέπει να διασταυρωθεί με το κείμενο της σύμβασης ότι θα ισχύει.

Τεράστιο πρόβλημα για το Ηράκλειο οι κατεστραμμένοι αγωγοί της Τυλίσου και των Μαλίων

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε του βουλευτές ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έχει τεθεί προς το Υπουργείο και το θέμα της επισφάλειας των παλιών και προβληματικών αγωγών ύδρευσης, των Μαλίων και της Τυλίσου, όπου με τις συνεχείς ζημιές δημιουργούν πολύ δύσκολες συνθήκες στην πόλη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αντιμετώπισης παράλληλα με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, καθώς και το ζήτημα της σύνδεσης του Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για όλα τα παραπάνω, με τους βουλευτές να εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, την στήριξή τους στις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και την προθυμία τους να τις υποστηρίξουν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας μεταφοράς των καυσίμων προς το νέο αεροδρόμιο, τονίζοντας ότι, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τη δρομολόγηση αυτών των έργων, δεν γίνεται τόσο κομβικά θέματα να λυθούν εκ των υστέρων.

Γιατί δεν έχει δει ακόμα κανείς τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ;

Κατά την τοποθέτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα κανείς φορέας δεν έχει ακόμα τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Υπενθύμισε επίσης ότι έχει ήδη ζητήσει μέσω του Κοινοβουλίου τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των διοδίων, λέγοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «στραγγαλιστεί» η πόλη και οι πολίτες της.

Μίλησε επίσης και για την έλλειψη απαλλοτριώσεων για το πράγματι σημαντικό αυτό έργο, απαλλοτριώσεων που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και 6 χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι ο παραχωρησιούχος θα εισπράξει εκατομμύρια ευρώ, έχοντας εγκατασταθεί στο έργο, αλλά χωρίς να μπορεί να εκτελέσει εργασίες. Όπως συνέβη και στο τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την πράγματι αναγκαία αντικατάσταση των παλιών αγωγών ύδρευσης, ενώ επανάφερε και το θέμα της σύνδεσης του Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου, μέσω ενός μέσου σταθερής τροχιάς.

Ενός προαστιακού σιδηροδρόμου, ανάγκη για την οποία εδώ και χρόνια, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και στη Βουλή, πιέζει την Κυβέρνηση να αποδεχθεί, μεταφέροντας ταυτόχρονα και ένα θέμα που αποτελεί καθολική απαίτηση των τοπικών φορέων και αρχών, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην οικονομική μετακίνηση χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο ΒΟΑΚ οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση της ενότητας του Ηρακλείου

«Φτιάχνουν έναν ΒΟΑΚ, μετά από 50 σχεδόν χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας όλων των Κυβερνήσεων, αφού έχουν χάσει την ζωή τους ή έχουν μείνει ανάπηροι ή βαριά τραυματισμένοι, χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ΒΟΑΚ που δεν θα καλύπτει τις ανάγκες ασφαλούς μετακίνησης από την μία πλευρά της Κρήτης έως την άλλη, που δεν θα είναι λειτουργικός.

Είναι φανερό ότι ο νέος ΒΟΑΚ σχεδιάζεται, κατά παραγγελία των tour – operators, των μεγαλοξενοδόχων και των κατασκευαστικών εταιρειών, για τα κέρδη τους. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Κρήτη. Διχοτομεί τρεις πόλεις, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Θα εγκλωβίζει τους κατοίκους, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών, ενώ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση», επεσήμανε κατά τη διάρκεια σύσκεψης του δημάρχου Ηρακλείου, Αλ. Καλοκαιρινού, για τον ΒΟΑΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, είπε ο Μ. Συντυχάκης: «ο ΒΟΑΚ οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση της ενότητας του Ηρακλείου, προβλέποντας απλές εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος. Δεν εξετάστηκε καθόλου η λύση της υπογειοποίησης της παράκαμψης Ηρακλείου που θα αποκαθιστούσε την ενότητα της πόλης, θα μετέτρεπε ολόκληρο τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ σε δημοτικό δρόμο και θα έλυνε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της ταλαιπωρίας στις αστικές μετακινήσεις.

Απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις που θίγουν τη διχοτόμηση του Ηρακλείου από τον ΒΟΑΚ, βόρεια και νότια, προκαλώντας απερίγραπτη ταλαιπωρία στις αστικές μετακινήσεις των εργαζομένων όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος (Ηράκλειο – Γάζι).  Σε αυτόν τον σχεδιασμό, που έχει κριτήριο τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων, καμιά τύχη δεν έχουν οι ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για ασφαλή μετακίνηση!

Αν πράγματι το κριτήριο ήταν η κάλυψη των ασφαλών μετακινήσεων κατοίκων και τουριστών και όχι το κέρδος των παραχωρησιούχων ή οι “δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας” που φροντίζει να μας υπενθυμίζει η Κυβέρνηση, κάθε λίγο και λιγάκι, τότε το κόστος κατασκευής δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, ούτε να χαρακτηρίζεται ως “μαξιμαλισμός”, ένα ασφαλές, σύγχρονο οδικό δίκτυο σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, που να καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων του και των δραστηριοτήτων του».