Αντιμέτωπος με την αγωνία και την αγανάκτηση των τοπικών φορέων, για τις αποζημιώσεις που δεν δίδονται, για τα έργα που δεν χρηματοδοτούνται, για τη γραφειοκρατία που δεν περιορίζεται και για μια σειρά προβλημάτων που δε λύνονται, βρέθηκε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή βουλευτών του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, δημάρχων, εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και συλλόγων. Από την πλευρά του ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα της αρωγής, ενώ όπως είπε από τις 400 επιχειρήσεις που έχει καταγράψει η Περιφέρεια μόλις 170 έκαναν αιτήσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους δημάρχους να κινητοποιήσουν τον κόσμο για να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο για αποζημιώσεις των οχημάτων που κατέληξαν να πνιγούν στη θάλασσα παρασυρόμενα από την καταιγιστική βροχή παρά τις πιέσεις του δημάρχου Σητείας που είπε ότι μόνο στην περιοχή του υπάρχουν 256 περιπτώσεις κατεστραμμένων αυτοκινήτων, όπως αντίστοιχα σοβαρό είναι – όπως τονίσθηκε- και το πρόβλημα στο Μαλεβίζι. Παράλληλα στη διάρκεια της συζήτησης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, τονίσθηκε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ανοικτά ζητήματα με τους ελέγχους τόσο σε σχέση με τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν όσο και με την εκτίμηση της κατάστασης των κτηρίων.
Ειδικότερα όπως τονίσθηκε, εκτός από τις περιπτώσεις των «κόκκινων» και «κίτρινων» σπιτιών, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και με τα «πράσινα» τα οποία μπορεί στην πρώτη καταγραφή οι ρηγματώσεις να μην εκτιμήθηκαν ως τόσο σοβαρές, αλλά μετά τις αλλεπάλληλες δονήσεις η κατάσταση τους έχει σοβαρά επιβαρυνθεί και αυτό είναι ένα θέμα κρίσιμο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αυτή την κατηγορία τονίσθηκε υπάρχουν 30.000 σπίτια τα οποία έχουν σοβαρά επιβαρυνθεί και απαιτείται να γίνει νέος έλεγχος.
Επίσης αυτό το οποίο τονίσθηκε είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων οι οποίες όσο μπλοκάρουν τόσο διαιωνίζεται η δραματική κατάσταση με τους οικίσκους. Σκωπτικά σχολιάστηκε ακόμα η γραφειοκρατία που δημιουργεί ανάχωμα στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων ενώ αναδείχτηκε έντονα το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων για να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές και από το σεισμό και από τις πλημμύρες. Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων τόνισε ότι από τα 450 κτήρια που πρέπει να κατεδαφιστούν έχουν γκρεμιστεί μόνο τα 40 επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.
Αντίστοιχα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου τόνισε ότι είναι κρίσιμο να χρηματοδοτηθούν μια σειρά έργων συνοδών από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη βοήθεια των οποίων θα ενισχυθεί το επίπεδο πολιτικής προστασίας των πληγέντων περιοχών.
Προχθές ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε στο δήμο Αγίου Βασιλείου συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και να συνεργαστεί με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές στα χωριά Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο και αυτοδιοικητικούς στο δημαρχείο στο Σπήλι.
Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Μελάμπων, Σαχτουρίων, Κρύας Βρύσης και Ορνές της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης και η κοινότητα Ροδάκινου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του δήμου Αγίου Βασιλείου.
Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε συνολικά πέντε αποφάσεις ύψους 475.000 ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή και το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ προς τον δήμο Αγ. Βασιλείου για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών, με τη χρηματοδότηση να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για την αποτελεσματικότερη στήριξη του δήμου.
Επίσης, δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β’ 5768/ 10.11.2022).