«Από σήμερα η ψυχή του πατέρα μου μπορεί να ηρεμήσει» ανέφερε ανακουφισμένος ο Γιώργος Χατζάκης, γιος του 79χρονου, τον οποίο, χωρίς καν να γνωρίζει, είχε εκτελέσει εν ψυχρώ ο εν διαστάσει σύζυγος της νοικάρισσας του, στις Μοίρες, τον Ιανουάριο του 2020. Το βράδυ εκείνο από θαύμα δεν είχαν υπάρξει και άλλοι νεκροί καθώς ο 52χρονος πρώην γυμναστής, αφού σκότωσε τον άτυχο ηλικιωμένο μέσα στο σπίτι του, πυροβόλησε και τραυμάτισε τη σύζυγο του θύματος, ενώ άνοιξε πυρ κατά πέντε ανήλικων αγοριών που προσπαθούσαν να προστατευθούν αγωνιωδώς από τις σφαίρες.
Μετά από σχεδόν 17 μήνες αφόρητης ψυχολογικής πίεσης, ο γιος του θύματος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το θυμό και την οργή του για τον άνθρωπο που εισέβαλε στη ζωή τους και διέλυσε την οικογένειά του, χωρίς λόγο και αιτία.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο, πατέρα τριών παιδιών, για την αιματοχυσία που προκάλεσε. Δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια και 33 χρόνια κάθειρξης (από τα 33 τα εκτιτέα είναι 20) για τη δολοφονία του άτυχου Κώστα Χατζάκη, την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της συζύγου αλλά και των ανήλικων παιδιών.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα περίμεναν υπομονετικά να δικαιωθεί η μνήμη του ανθρώπου τους, του συζύγου, πατέρα και παππού. Καμία λύπηση και καμία συγχώρεση δεν νιώθουν όμως για τον άνθρωπο που κατέστρεψε τη ζωή τους.
«Η αξία της ζωής δεν πληρώνεται με συγνώμες και χρήματα»
Όσο απομακρυνόταν η κλούβα των μεταγωγών της φυλακής Αλικαρνασσού από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο Γ. Χατζάκης δεν άντεξε. Φώναξε, έβρισε, ξέσπασε και έβγαλε από μέσα του όσα κρατούσε τόσο καιρό.
«Χάσαμε τον πατέρα μας με άδικο τρόπο, μέσα στο σπίτι μας, από έναν άνθρωπο τον οποίο ούτε γνωρίζαμε, ούτε μας είχε ξαναδεί. Πιστεύουμε στους νόμους, πιστεύουμε στην ανθρώπινη ζωή, σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, θέλουμε να το ξεπεράσουμε αυτό ψυχολογικά, και εγώ και η οικογένεια μου. Παρ’ ολίγον να είχαμε περισσότερα θύματα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα. Το πρόβλημα μας είναι μόνο με το συγκεκριμένο άτομο. Δεν αποδεχόμαστε καμία συγνώμη.
Και πιστεύω ότι εκεί που θα πάει, τουλάχιστον να κάτσει να συλλογιστεί τι έκανε διότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κάτι που δεν πληρώνεται ούτε με συγνώμη αλλά ούτε και με χρήματα. Πήγαν με πολλά μέσα να παραπλανήσουν τη δικαιοσύνη, όμως η δικαιοσύνη απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι είναι φερέγγυα. Εμείς πιστεύουμε ότι από σήμερα θα ηρεμήσει η ψυχή του πατέρα μου, θα ηρεμήσει και η μητέρα μου που περνάει έναν Γολγοθά, θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και εμείς που είμαστε διαλυμένοι ψυχολογικά» ανέφερε στην «Π».
Δίπλα του στέκεται η μητέρα του. Η γυναίκα σώθηκε από θαύμα (την τράβηξε τραυματισμένη ο ανήλικος εγγονός της και την έσυρε μέσα στο σπίτι) ενώ δευτερόλεπτα πριν είχε δει να εκτελείται εν ψυχρώ ο άνδρας της.
Με μεγάλη αξιοπρέπεια, η χήρα του θύματος είπε στην «Π»: «Για μένα δεν αλλάζει τίποτα, δεν γυρίζει πίσω ο άνδρας μου. Δικαιώνεται η μνήμη του και εύχομαι να είναι και το τελευταίο που συμβαίνει. Αυτός ο εφιάλτης θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας. Ο κατηγορούμενος έπρεπε να σκεφτεί ότι έχει τρία υπέροχα παιδιά. Πραγματικά υπέροχα» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι η πρώην σύζυγος του 52χρονου δράστη κατέθεσε στο δικαστήριο και ήταν καταπέλτης. Περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως έναν κακό και βίαιο άνθρωπο, τον οποίο φοβόταν απελπισμένα τόσο εκείνη όσο και τα παιδιά. «Το αλκοόλ απλώς διόγκωνε την κακία του» είχε πει χαρακτηριστικά.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πραγματογνώμονας ψυχίατρος που ανέλαβε τον κατηγορούμενο, μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Μεταξύ άλλων προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο 52χρονος το βράδυ του εγκλήματος βρισκόταν σε κατάσταση μανιακού επεισοδίου με πιθανά ψυχωσικά στοιχεία, εξαιτίας αλκοολικής τοξίκωσης.
«Από τα πιο σκληρά εγκλήματα»
Ο δικηγόρος της οικογένειας Χατζάκη, κ. Γιώργος Στειακάκης σχολίασε μετά την απόφαση:
«Δικάστηκε ένα από τα πιο σκληρά εγκλήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κατηγορούμενος πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής δυο ανθρώπους, απλώς επειδή δεν απαντούσαν στις ερωτήσεις του και πέντε εφήβους επειδή απλώς είχαν δει ποιος είναι. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε και ευτυχώς οι περισσότεροι γλίτωσαν. Η ποινή της ισόβιας και 33 έτη κάθειρξης που του επιβλήθηκε είναι δίκαιη ποινή μόνο επειδή δεν προβλέπεται μεγαλύτερη. Η δικαίωση για την οικογένεια έχει σχετική αξία γιατί η θλίψη και το πένθος παραμένουν».