Με υψηλή πληρότητα θα “τρέξει” για τα ξενοδοχεία η περίοδος των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά ενώ πολλοί είναι οι Κρητικοί που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους τις ημέρες των γιορτών. Ωστόσο οι φορείς του τουρισμού λένε ότι αγωνιούν για την επόμενη μέρα.
Ένα δυνατό δεκαπενθήμερο
Η ζήτηση όπως αναφέρει το Capital.gr είναι αυξημένη τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όλα δείχνουν ότι η όρεξη για διακοπές έχει ανοίξει για τα καλά, παρά τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις λόγω του ενεργειακού. Οι επιχειρηματίες των προορισμών βλέπουν μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αλλά τη ζήτηση να μην κάνει μεγάλο άλμα σε σχέση με το 2019, τη χρονιά προ της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουν ένα δυνατό δεκαπενθήμερο από πλευράς πληροτήτων, που θα μεταφραστεί και σε έσοδα για το τουριστικό ταμείο.
Το βέβαιο είναι ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος για τους προορισμούς που έχουν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα και τα Τρίκαλα, θα κινηθούν με πολύ υψηλή πληρότητα, όπως επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, κάνοντας λόγο για ένα πολύ δυνατό δεκαπενθήμερο.
Όπως έγραψε η “Π” και σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων Μαρία Χατζηδάκη και Μίκα Μυκω-
νιάτη, οι κρατήσεις είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, τα ναυλωμένα αεροπλάνα που θα ταξιδέψουν απευθείας από το αεροδρόμιο Ηρακλείου για πόλεις της κεντρικής Ευρώπης θα είναι γεμάτα, ενώ είναι δύσκολο να βρει κάποιος να κάνει κράτηση την τελευταία στιγμή για οργανωμένο πακέτο εορταστικών διακοπών.
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Αράχωβα, ο Παρνασσός, τα Ιωάννινα, η Δράμα, το Καϊμακτσαλάν και το κόστος ενός ταξιδιού 5 ημερών χωρίς διατροφή αρχίζει από τα 350 έως 400 ευρώ το άτομο.
Όσοι προτιμούν το εξωτερικό, έκλεισαν εξαήμερα πακέτα για Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, με τιμές που αρχίζουν απο τα 850-1000 ευρώ κατ’ άτομο. Ένα ταξίδι στην Ευρώπη από το Ηράκλειο θα στοιχίσει σε ένα ζευγάρι, μαζί με τις εκδρομές και τις επισκέψεις σε μουσεία, τουλάχιστον 2.500 ευρώ.
Η αγωνία για την επόμενη μέρα
Ωστόσο οι φορείς του τουρισμού αγωνιούν, όπως λένε, από τώρα για την επόμενη μέρα κυρίως λόγω της κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, ότι δεν υπάρχει γραμμή στα λογιστικά φύλλα εξόδων ενός ξενοδοχείου όπου να μη σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση 100% στην τιμή του ρεύματος, 40% στις προμήθειες τροφίμων και ποτών, ενώ καταγράφονται αυξήσεις στα ενοίκια και συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια που επιβαρύνουν υφιστάμενες υποχρεώσεις.
Η φετινή χρονιά, πάντως, κλείνει θετικά για τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 20,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας οριακά τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά +0,8%/+169.000 αφίξεις. Όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτώβριου του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 3,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση +278.000/+7,9%.
Στην Κρήτη + 5,8%
Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +403.000/
+40,5%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,7 εκατ., σημειώθηκε αύξηση κατά +258.000/+5,8%. Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων σημειώθηκε αύξηση +378.000/
+12,8%, ενώ καταγράφηκαν 3,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.