ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Και οι καλύτερες υποδομές θα κατέρρεαν στα Χανιά
Οι καταστροφές που πραγματοποιήθηκαν από τα φαινόμενα στην Κρήτη
Για 502 χρόνια είχαν να εμφανιστούν στην Κρήτη τέτοια φαινόμενα

Αλλάζει για μία ακόμα φορά από σήμερα το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού, με τις καλοκαιρινές ημέρες να υποδέχονται περισσότερο… χειμερινές.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το νέο βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται στη χώρα από τα νότια, αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή, ενώ προβλέπεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι, ωστόσο οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα διατηρηθούν ως και το Σάββατο. Κάποιες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά της χώρας, ενώ ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων θα πέσει για μία ακόμα φορά στην Κρήτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνείου, Γιώργος Τσακίρης

Σε σχέση με τις καταστροφές που πραγματοποιήθηκαν από τα φαινόμενα στην Κρήτη το Φεβρουάριο,  ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνείου, Γιώργος Τσακίρης, υποστήριξε πως οφείλονται στα πρωτοφανή και μεγάλης έντασης φαινόμενα, που εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία της Κρήτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο καθηγητής τόνισε ότι η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια ώστε ήταν αδύνατον να αντέξουν υποδομές και δίκτυα.

«Η φετινή τιμή των 1200 κυβικών βροχής το στρέμμα που καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό Ασκύφου έχει μια περίοδο επαναφοράς τα 502 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για να προσθέσει:

«Για εμάς τους μηχανικούς, ήταν ένα γεγονός που δεν μπορείς να το καταλάβεις καν. Είναι ένα πολύ ακραίο γεγονός. Να σκεφτείτε ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, που κατασκευάζουμε σήμερα, σχεδιάζονται με μια περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια. Ότι έργα και να είχαμε κατασκευάσει, ότι αντιπλημμυρικά, όσο καλύτερα και να είχαν σχεδιαστεί οι γέφυρες, αυτό το γεγονός από μόνο του ήταν τόσο ακραίο που δεν μπορούσαν προφανώς να αντέξουν τα έργα», υποστήριξε χαρακτηριστικά».

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί συστηματική και διαρκή προσπάθεια από την πλευρά των αρχών, αλλά και υπομονή από την πλευρά των πολιτών, ενώ καταθέτοντας την πρότασή του για την αποκατάσταση των ζημιών υποστήριξε ότι για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού προκρίνει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που θα προβλέπει την κατασκευή έργων μικρού κόστους σε ορεινές περιοχές, που θα συγκρατούν τα νερά και θα περιορίζουν το ενδεχόμενο πλημμυρών.