Γιώργος Καραντινός

Τη δική του ερμηνεία σε σχέση με τα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί στην πολύκροτη υπόθεση της πολεοδόμησης των δυτικών συνοικιών και πιο συγκεκριμένα  της περιοχής του Εσταυρωμένου δίνει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Γ. Καραντινός, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά του Δήμου στη διαχείριση της υπόθεσης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ο μελετητής που είχε αναλάβει την πολεοδομική μελέτη της περιοχής μετά από την προκήρυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 1995,  βλέποντας τα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί, καθώς δεν είχε οριοθετηθεί ο Γιόφυρος από τη μια και ο Ξηροπόταμος από την άλλη, ζήτησε τη λήξη της σύμβασης το 2012.

Έτσι το υπουργείο με απόφασή του το 2014   έλυσε τη σύμβαση. Από τότε καταγράφηκαν αλλεπάλληλα αδιέξοδα καθυστερήσεις και εμπλοκές σε σχέση με την οριοθέτηση και του Γιόφυρου και του Ξηροποτάμου.

Σε ό,τι αφορά τον Γιόφυρο, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της οριοθέτησης και στον Ξηροπόταμο, που συνδέεται άρρηκτα με την κατασκευή του φράγματος των Δαφνών, υπάρχει μια κινητικότητα σε σχέση με την εξεύρεση κονδυλίων, που όμως μένει αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη πότε θα μπουν οι υπογραφές για να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Για τον σκοπό αυτό είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης, σε μια παραγωγική συνεργασία, προκειμένου να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να κατασκευαστεί το μεγάλο έργο του φράγματος των Δαφνών, που είναι κομβικό όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την πολιτική προστασία και  την πολεοδομική επέκταση περιοχών του Ηρακλείου και του Μαλεβιζίου».

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι «κατανοούμε την αναγκαιότητα που υπάρχει από την πλευρά των κατοίκων και για τη δημιουργία δικτύων υποδομής και όλων των αναγκαίων έργων που απαιτούνται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Δήμος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να βγει λύση σε προβλήματα εξαιρετικά περίπλοκα και σύνθετα στη διαχείρισή τους».