παραλία

Από χθες έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη το πρώτο δυνατό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.
Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γέμισαν ασφυκτικά τις κατά τόπους παραλίες, με τους Κρητικούς αλλά και τους επισκέπτες να αναζητούν ανάσες δροσιάς σε κοντινές ή μακρύτερες αποστάσεις.

Το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενίσει από αύριο Τρίτη, χωρίς ωστόσο αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, αλλά απλή επαναφορά της σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε μια θερμή αέρια μάζα η οποία έρχεται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Εκτός από το πρώτο κύμα καύσωνα, η αέρια μάζα αναμένεται να αφήσει πίσω της καλές ημέρες και μεγαλύτερη αίσθηση ζέστης, ειδικότερα σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τα βορειότερα τμήματα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η πλέον θερμή για την Κρήτη, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί να βρίσκονται πάνω από τους  26⁰C στις περισσότερες περιοχές, ενώ τις μέγιστες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 35 έως 37⁰C και κατά τόπους να αγγίξουν και τους 40⁰C. Το ξημέρωμα της Τρίτης θα είναι εξίσου ζεστό, με τη σταδιακή υποχώρηση της θερμής αέριας μάζας να βοηθά πιθανόν στην υποχώρηση των μέγιστων τιμών θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στις παράκτιες ζώνες καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο, τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας θα παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον βαθμό δυσφορίας, κυρίως τις βραδινές ώρες, σε σχέση με άλλες περιοχές όπου αν και οι θερμοκρασίες σημειώνουν υψηλότερες τιμές, λόγω των χαμηλών ποσοστών υγρασίας οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ανεκτές.

Από πλευράς ανέμων, σήμερα αναμένεται ενίσχυση των δυτικών ανέμων στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού και αυτό απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή για τις θάλασσες αλλά και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, έχει βγάλει σχετικό δελτίο προστασίας.

 

Ειδικότερα από την Υπηρεσία συστήνονται:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλικακό φως.

Ιδιαίτερα προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.  Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.